Σάββατο, Μαΐου 11, 2024

Μπαταρίες Sunlight (ΓΕΡΜΑΝΟΣ): Πόσο τις πληρώνει το ελληνικό και πόσο το γερμανικό Ναυτικό Η «επένδυση» στις Ένοπλες Δυνάμεις και η Sunlight στην Ξάνθη.




ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

 


Την ίδια μέρα που το Ieidiseis αποκάλυπτε ότι βρίσκεται στα σκαριά και 3η αγορά τουλάχιστον επιπλέον 6 Γαλλικών μαχητικών Rafale, ο πρωθυπουργός δήλωνε απο την Χίο ότι : «Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι στρατηγική επιλογή που υπηρετούμε απαρέγκλιτα».

Αλλά τι εννοεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επένδυση» στις Ένοπλες Δυνάμεις ;


- Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό ; Μα οι αθρόες παραιτήσεις στελεχών (κυρίως στο ΠΝ) και η δραματική μείωση αποφοιτησάντων απο τις παραγωγικές σχολές αποδεικνύουν εντελώς το αντίθετο.

- Αγορές οπλικών συστημάτων με fast track διαδικασίες χωρίς ελληνική συμπαραγωγή όπως συνέβη με τα γαλλικά μαχητικά Rafale και τις φρεγάτες Belharra ;
 







- Ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας ; Τα αποτελέσματα είναι δραματικά. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατά την πρώτη θητεία της όχι μόνο δεν εμπιστεύτηκε και δεν στήριξε την ελληνική αμυντική βιομηχανία αλλά με την αδιαφορία της επέτρεψε την διαιώνιση των προβλημάτων που την ταλανίζουν. Για παράδειγμα εμφανίζεται ως πρότυπο η Sunlight (ΓΕΡΜΑΝΟΣ) στην Ξάνθη.

Πριν ενάμισι χρόνο (20 Οκτωβρίου 2022) κατακυρώθηκε σύμβαση στην Sunlight για προμήθεια νέων συσσωρευτών για τις τορπίλλες SUT και SST4 που χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό στα υποβρύχιά του και στις πυραυλακάτους κλάσης Combattante.


Το καίριο ερώτημα είναι τα ίδια υλικά πόσο τα πληρώνει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και πόσο το Γερμανικό Ναυτικό ; Μια ενδελεχής έρευνα στις κοστολογήσεις των υλικών που τα τελευταία 25 χρόνια έχει προμηθεύσει η Sunlight τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα απαντήσει στο ερώτημα τι σόι επενδύσεις γίνονται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου