Σάββατο, Μαΐου 11, 2024

Καταστολή διαδηλωτών που επιχείρησαν να εισβάλουν σε εργοστάσιο της Tesla...

 




Εκατοντάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στην διαμαρτυρία κατά της επέκτασης του εργοστασίου
 
Περίπου 800 πολίτες που αντιτίθενται στην επέκταση του εργοστασίου της Tesla στο Γκρίνχαϊντε, κοντά στο Βερολίνο, διαμαρτυρήθηκαν χθες τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει το περιβάλλον... 

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, όταν ορισμένοι επιχείρησαν να εισβάλουν στις εγκαταστάσεις κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων.

Βίντεο δείχνει δεκάδες άτομα με μπλε καπέλα και μάσκες να έρχονται από δασώδη περιοχή και να προσπαθούν να μπουν στον χώρο με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να τους εμποδίσουν και με τη βία. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής συνελήφθη, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για τραυματίες. Σύμφωνα με τις αρχές, αρκετοί τέθηκαν υπό κράτηση.

«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να επιστήσουμε την προσοχή στο εργοστάσιο της Tesla, για την περιβαλλοντική καταστροφή εδώ» δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Disrupt Tesla, Ολ. Μπέκερ.

«Γιατί η αστυνομία αφήνει τους αριστερούς διαδηλωτές να ξεφύγουν τόσο εύκολα;» έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, προσθέτοντας ότι οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να περάσουν.

«Προστατεύουμε την ελευθερία του συνέρχεσθα αλλά είμαστε επίσης υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι θα παρεμβαίνουμε επίσης όταν είναι απαραίτητο» υποστήριξε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βρανδεμβούργου, Μάριο Χάινεμαν. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε μερικά αυτοκίνητα Tesla χρησιμοποιώντας πυροτεχνήματα και μπογιές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η ομάδα Disrupt Tesla θέλει επίσης να αναδείξει την περιβαλλοντική καταστροφή σε χώρες όπως η Αργεντινή ή η Βολιβία που προκαλείται από την εξόρυξη λιθίου, το οποίο αποτελεί βασικό πόρο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Tesla έχει προσελκύσει έντονες αντιδράσεις από τότε που η εταιρεία άνοιξε το εργοστάσιο τον Μάρτιο του 2022 και αργότερα ανακοίνωσε σχέδια επέκτασης σε κοντινό δάσος για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα.

Τον Φεβρουάριο, η πόλη όπου βρίσκεται το εργοστάσιο ψήφισε κατά των σχεδίων σε δημοψήφισμα που δεν ήταν νομικά δεσμευτικό. Έκτοτε, διαδηλωτές έχουν εγκατασταθεί σε έναν καταυλισμό σε κοντινή απόσταση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η ίδια εγκατάσταση έκλεισε για μια εβδομάδα τον Μάρτιο, αφού ύποπτοι για εμπρησμό απενεργοποίησαν την ηλεκτροδότησή της. Μια άλλη συλλογικότητα με την ονομασία Volcano Group ανέλαβε την ευθύνη για την πυρκαγιά, ζητώντας την πλήρη καταστροφή του εργοστασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου