Τρίτη, Μαΐου 21, 2024

To Ισραήλ φίμωσε και το Associated Press στη Γάζα (βίντεο) Οι Αρχές στο Ισραήλ κατέσχεσαν μια κάμερα και εξοπλισμό μετάδοσης που ανήκε στο Associated Press.



AP

 


Το Associated Press (AP) ανέφερε, την Τρίτη (21/05), ότι οι Αρχές του Ισραήλ κατέσχεσαν μια κάμερα και εξοπλισμό μετάδοσης που ανήκε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων στο νότιο Ισραήλ, διακόπτοντας τη ζωντανή μετάδοση από τη Γάζα.

Η αντιπρόεδρος του AP, Lauren Easton, δήλωσε ότι «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης». Από την πλευρά του, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, το Υπουργείο Επικοινωνιών του Ισραήλ υποστήριξε ότι ο εξοπλισμός κατασχέθηκε επειδή παραβίαζε έναν νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, παρέχοντας εικόνες για εκπομπές στο δίκτυο Al Jazeera με έδρα το Κατάρ. Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Υπουργείο έκλεισε τις δραστηριότητες του Al Jazeera στο Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι είναι «φερέφωνο της Χαμάς» και βλάπτει την εθνική ασφάλεια.




Τι υποστηρίζει το AP και τι το Ισραήλ

Βέβαια, το Al Jazeera απέρριψε τον ισραηλινό ισχυρισμό και κατήγγειλε την απαγόρευση ως «εγκληματική πράξη» που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καταδικάστηκε, επίσης, από δημοσιογραφικές οργανώσεις ως πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου. Το Al Jazeera συνέχισε τις δραστηριότητές του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου απαγορεύεται η είσοδος σε ξένους δημοσιογράφους από την έναρξη του πολέμου, δηλαδή από τον Οκτώβριο, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.


Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι «παρέδωσαν στο AP ένα κομμάτι χαρτί, υπογεγραμμένο από τον υπουργό Επικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι, ισχυριζόμενοι ότι παραβιάζει τον νόμο της χώρας για τους ξένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς», όπως ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα του AP, προσθέτοντας ότι το πρακτορείο είχε απορρίψει προφορική εντολή, την Πέμπτη (16/05), να σταματήσει τη ζωντανή μετάδοση.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο τόνισε ότι συμμορφώθηκε με τους κανόνες στρατιωτικής λογοκρισίας του Ισραήλ, οι οποίοι απαγορεύουν τη μετάδοση λεπτομερειών, όπως οι κινήσεις των στρατευμάτων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στρατιώτες. Ωστόσο, το Υπουργείο Επικοινωνιών του Ισραήλ κατηγόρησε το AP ότι μετέδωσε πλάνα από τη Γάζα από το μπαλκόνι ενός σπιτιού, στην πόλη Σντερότ, που περιλάμβαναν «τη δραστηριότητα των μαχητικών στρατιωτών των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και τη θέση τους».




«Παρ' όλο που οι επιθεωρητές του Υπουργείου Επικοινωνιών τούς προειδοποίησαν ότι παραβιάζουν τον νόμο και ότι θα έπρεπε να αφαιρέσουν το Al Jazeera ως παραλήπτη του περιεχομένου τους και να μην μεταφέρουν την εκπομπή τους στο Al Jazeera, συνέχισαν να το κάνουν», αναφέρεται σε ανακοίνωση των ισραηλινών Αρχών και τονίζεται: «Ο νόμος και οι οδηγίες δεν κάνουν διάκριση μεταξύ του ίδιου του Al Jazeera και των προμηθευτών που μεταφέρουν υλικό στο [πρακτορείο ειδήσεων] από το Ισραήλ».


Από την πλευρά του, το δημοσίευμα του AP ανέφερε ότι η Lauren Easton δήλωσε ότι «το κλείσιμο δεν βασίστηκε στο περιεχόμενο της ροής, αλλά μάλλον σε μια καταχρηστική χρήση από την ισραηλινή κυβέρνηση του νέου νόμου της χώρας για τους ξένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς». Επίσης, η ίδια πρόσθεσε: «Καλούμε τις ισραηλινές Αρχές να επιστρέψουν τον εξοπλισμό μας και να μας επιτρέψουν να επαναφέρουμε αμέσως τη ζωντανή μας μετάδοση, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτού του είδους της δημοσιογραφία σε χιλιάδες μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο».
Ποια η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, χαρακτήρισε το εν λόγω δημοσίευμα του AP ως «ανησυχητικό» και δήλωσε ότι πιστεύει πως οι δημοσιογράφοι έχουν την ικανότητα και το δικαίωμα να κάνουν τη δουλειά τους. Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, είπε ότι η κατάσχεση του εξοπλισμού ενός μεγάλου αμερικανικού μέσου ενημέρωσης ήταν «μια πράξη τρέλας».

Επισημαίνεται ότι, στις 9 Μαΐου, επιθεωρητές του Υπουργείου Επικοινωνίας πραγματοποίησαν έφοδο σε στούντιο που χρησιμοποιούσε το Al Jazeera στην πόλη Ναζαρέτ του βόρειου Ισραήλ και κατέσχεσαν μια κάμερα και άλλο εξοπλισμό. Αυτό έγινε τέσσερις ημέρες αφότου το εν λόγω Τπουργείο έκλεισε τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, σταμάτησε τις εκπομπές του δικτύου στις ισραηλινές καλωδιακές και δορυφορικές εταιρείες και μπλόκαρε την πρόσβαση στις ιστοσελίδες του στο Ισραήλ.

Μάλιστα, τον Απρίλιο, το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης που επιτρέπει στα ξένα δίκτυα, τα οποία θεωρούνται ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, να απαγορεύονται «προσωρινά» για περίοδο 45 ημερών κάθε φορά, η οποία μπορεί να ανανεώνεται.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου