Κυριακή, Μαΐου 12, 2024

Διάβημα της Ελλάδας στην UNESCO για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί Διάβημα στην UNESCO για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί κατέθεσε η Ελλάδα.



ASSOCIATED PRESS

 
 


Διάβημα στην UNESCO για την απόφαση των τουρκικών Αρχών να μετατρέψουν την Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής (10/5) ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον οργανισμό Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την ανησυχία της Ελλάδας για τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής στην αλλοίωση του μνημείου και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.






Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τους διεθνείς κανόνες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO δεσμεύτηκε να εξετάσει σε βάθος και με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα.


Η Μονή της Χώρας που μετατράπηκε σε τζαμί έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Φιλοξενεί τα περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζονται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, η οποία λειτουργεί (και αυτή) ως τζαμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου