Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024

Φωτιά στην Ύδρα: Απολογούνται την Τετάρτη οι 13 συλληφθέντες του σκάφους «Περσεφόνη» Η μαρτυρία-κλειδί για το πώς προκλήθηκε η φωτιά στο δάσος της Ύδρας.




Eurokinissi | Γιάννης Παναγόπουλος

 

 


Την πόρτα της Εισαγγελίας Πειραιά πέρασαν χθες (23/06) οι 13 συλληφθέντες για τη φωτιά στην Ύδρα που προκλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (21/06) και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη (26/06). Έως τότε, τα 13 άτομα κρατούνται.

Συγκεκριμένα, η φωτιά στο πευκοδάσος της Ύδρας προκλήθηκε από βεγγαλικά που εκτοξεύθηκαν από τη θαλαμηγό «Περσεφόνη», την οποία είχαν ενοικιάσει 17 αλλοδαποί από το Καζακστάν. Έτσι, συνελήφθησαν ο καπετάνιος και τα 12 μέλη του πληρώματος αφού οι τουρίστες πρόλαβαν και αναχώρησαν από την Ελλάδα. Το σκάφος κατασχέθηκε από τις Αρχές.

 

Ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα ασκήθηκε στους 13 συλληφθέντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του εμπρησμού σε δασική έκταση με ενδεχόμενο δόλο κίνδυνος για άνθρωπο, της οικολογική καταστροφής και της παράνομης κατοχής και χρήσης κροτίδων και βεγγαλικών. Μάλιστα, η ανώτατη ποινή είναι η κάθειρξη έως και 20 χρόνια.
Τι είπαν οι συλληφθέντες και η μαρτυρία-κλειδί

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι συλληφθέντες αρνήθηκαν χθες ότι πέταξαν τα βεγγαλικά από τα οποία προκλήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε εκατοντάδες στέμματα δάσους στο νησί.

Πάντως, από την έρευνα του τμήματος Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που έχει αναλάβει την υπόθεση, προέκυψε ότι λεπτά πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου του νησιού, εκτοξεύτηκαν βεγγαλικά από σκάφος ανοιχτά της Ύδρας.


Μαρτυρία-κλειδί αποτέλεσε η κατάθεση στο Λιμεναρχείο Ύδρας καπετάνιο παραπλέοντος σκάφους. «Άκουσα έναν δυνατό κρότο και στη συνέχεια είδα μια λάμψη από διπλανό όρμο εκεί όπου βρισκόταν και η θαλαμηγός, ήταν το μοναδικό σκάφος που ήταν στο σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Στελέχη του Λιμενικού επιβιβάστηκαν στη θαλαμηγό και ελέγχθηκε εάν είχαν χρησιμοποιηθεί οι φωτοβολίδες που όλα τα σκάφη υποχρεούνται να έχουν στον εξοπλισμό τους ενώ διερευνήθηκε και εάν υπήρχε άδεια για βεγγαλικά.







Βασίλης Κικίλιας: «Κάηκαν 300 στρέμματα στην Ύδρα»

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε την Κυριακή (23/06) πως «300 στρέμματα κάηκαν στην Ύδρα».

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στο OPEN, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε: «Η ΔΑΕ θα κάνει τη δουλειά της και σε αυτή την περίπτωση. Είχαμε άλλα δυο περιστατικά στην Αττική το 24ωρο που μας πέρασε και πολλά προχτές. Και στο περιστατικό της Ύδρας φέρονται, αυτό μένει να αποδειχθεί από την προανάκριση και ανάκριση, ο Εισαγγελέας ζήτησε να προσαχθεί το πλήρωμα και να κατασχεθεί στο σκάφος, ότι κάποιοι ιδιώτες με βεγγαλικά κατάφεραν να κάψουν 300 στρέμματα στην Ύδρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου