Πέμπτη, Ιουνίου 20, 2024

Ο Νίκος «μόνος στο σπίτι»: Κάλπες μέσα στο 2024 ή θα κάνει «Άλαμο» το ΠΑΣΟΚ Τα «πρώτης γραμμής» στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν από τον Νίκο Ανδρουλάκη άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες. «Άδειασμα» από Σπυρόπουλο.






 

 


«Μόνος στο σπίτι» ή καλύτερα «μόνος στη Χαριλάου Τρικούπη». Αυτή η φράση, που σε όλους μας θυμίζει τη γνωστή αμερικανική κωμωδία του 1990, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Τα όσα ειπώθηκαν χθες, Τετάρτη (19/6), στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αποξενωμένος, πλέον, στο ίδιο του κόμμα. Ο ίδιος υποχρεώθηκε να πει ότι τα εκκρεμή ζητήματα – με κορυφαίο φυσικά την προσφυγή στις κάλπες – θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 30 Ιουνίου.


Πλέον υπάρχουν δύο δρόμοι. Ή ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κάνει πίσω και θα ανάψει το «πράσινο φως για προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες για ανάδειξη νέας ηγεσίας ή θα δούμε σε επανάληψη τη μάχη του Άλαμο.

Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για τη μάχη μεταξύ Τεξανών και Μεξικάνων, το 1836, για τον έλεγχο του φρουρίου του Σαν Αντόνιο του Τέξας. Οι περίπου 200 Τεξανοί είχαν ταμπουρωθεί στο φρούριο, έχοντας απέναντί τους περίπου 1.500 - 1.800 Μεξικάνους, άντεξαν 13 μέρες, στο τέλος όμως έχασαν.

 







Αιχμές Ανδρουλάκη κατά των αμφισβητιών του

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για «συμφέροντα» και «Πόντιους Πιλάτους» και εξαπέλυσε «βολές» κατά των αμφισβητιών του. Μίλησε για στελέχη που δεν μίλησαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις της ΚΟ του κόμματος και χθες έλεγαν ότι δεν συνεδρίασαν τα όργανα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι κάποιοι συνειδητά επιχειρούν να χτίσουν μια εικόνα ταπείνωσης και αποτυχίας για να βγει μπροστά κάτι άλλο, «κρυπτόμενο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

 

Ο κ. Ανδρουλάκης, μεταξύ άλλων, μίλησε για υπονόμευση του κόμματος από τους αμφισβητίες του ενώ έθεσε εκ νέου το ζήτημα των διαγραφών, χαρακτηρίζοντας «τυχοδιωκτισμό» την κριτική που του ασκείται για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο οποίος ευνοεί την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
Ανδρουλάκης: Έκανα λάθη, αλλά δεν είναι ήττα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι έκανε λάθη, στην πραγματικότητα όμως δεν έκανε αυτοκριτική επί της ουσίας. Μίλησε για δυσλειτουργίες και όχι για κάτι άλλο.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες, αλλά όχι να γίνεται και μια καθολική απαξίωση μιας ανοιχτής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας το κόμμα έφτιαξε ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, με θεματικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Αλλά αυτοί οι οποίοι σήμερα ψέγουν το πρόγραμμα, επί τέσσερις μήνες δεν έστειλαν ούτε ένα email για τον τομέα τους», είπε μεταξύ άλλων.

Επέμεινε ότι δεν είναι ήττα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και επιτέθηκε κατά των αμφισβητιών του.
«Άδειασμα» από Σπυρόπουλο

Όπως προαναφέραμε, ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε απομονωμένος, καθώς οι φωνές που λειτούργησαν ως «ασπίδα» ήταν μόλις δύο. Αυτές του Δημήτρη Μάντζου και του Θανάση Γκλαβίνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και στελέχη που ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα στο πλευρό του είτε του άσκησαν κριτική, είτε απέφυγαν να τοποθετηθούν. Χαρακτηριστική περίπτωση ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος επέλεξε να μην σταθεί στο πλευρό του προέδρου, κάτι που για πολλούς μεταφράζεται ως ένα μεγάλο «άδειασμα». Άλλωστε, όπως λένε, ο Σπυρόπουλος δεν εξελέγη ευρωβουλευτής παρόλο που είχε πάρει υποσχετική από τον Ανδρουλάκη ότι θα βοηθηθεί από τον μηχανισμό του.
Πυρ ομαδόν κατά Ανδρουλάκη

«Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου» είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος τον κατηγόρησε ανοιχτά για τα περί διαγραφών. «Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες, εκλογή ηγεσίας από τη βάση» υπογράμμισε.


Στην επίθεση πέρασε και η Νάντια Γιαννακοπούλου που τόνισε: «Αρχικά θέλω να τονίσω, και με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου στην ΕΡΤ, ότι στον χώρο του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν απαγορεύτηκε, ούτε δαιμονοποιήθηκε, ούτε απειλήθηκε με διαγραφές η διαφορετική άποψη.

Με συνωμοσιολογία, φραστικές επιθέσεις, ανθρωποφαγία και απειλές διαγραφών το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάει μπροστά. Δεν προλάβαμε να συζητήσουμε και ήδη ακούσαμε για ρεσάλτα, τυχοδιωκτισμούς και συντονισμένες ή δήθεν προσχεδιασμένες παρεμβάσεις από την βραδιά των εκλογών. Μάλλον θεωρείται ότι θα λειτουργήσω εγώ ή και άλλοι σύντροφοι υπό καθεστώς φόβου και αυτολογοκρισίας. Θλίβομαι για αυτές τις κουβέντες. Όπως θλίβομαι όταν κάθε άποψη αντιμετωπίζεται ως διασάλευση της ενότητας για να κεντριστούν ευαίσθητα αντανακλαστικά μέρους της βάση μας.

Όπως και εξεγείρομαι, όταν λέγεται ότι όποιος έχει διατυπώσει κριτική περίπου προσπαθεί να κρύψει, να καλύψει την βαριά ήττα της Ν.Δ. Τι να πω… Προσωπικά αισθάνομαι θιγμένη, προσβεβλημένη και ζητάω από όλα τα μέλη της Κ.Ο και του Πολιτικού Συμβουλίου να πάρουν θέση για αυτές ακριβώς τις αχαρακτήριστες συμπεριφορές. Πρόεδρε, επειδή είπες ότι δεν θα δεχτείς τοξικό λόγο, θέλω ευθέως να σου πω, ότι η δική σου συμπεριφορά στην συνέντευξη με ευθεία επίθεση κατά πάντων ήταν και αντιθεσμική και τοξική».

Ο Παύλος Γερουλάνος από την πλευρά του θέτοντας το ζήτημα του «πως μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές», ο Παύλος Γερουλάνος έκανε με κάθε του φράση σκληρή κριτική στην ηγεσία και πρότεινε την αλλαγή σελίδας, δηλώνοντας ότι για τη δυναμική πορεία χρειάζεται ένα κέντρο στο κόμμα που να εμπνέει όλους τους άλλους, που να βγαίνει μπροστά χωρίς φόβο. Ζήτησε ακόμα «να αλλάξουμε την οργάνωση μας.

 

Ζήτησε, επίσης, «να αποκτήσει γερό κεφάλι και σπονδυλική στήλη. Ούτε ακέφαλη μπορεί να πηγαίνει στη μάχη. Ούτε με face control. Οι νέοι μέσα, οι παλιοί έξω. Λες και το ΠΑΣΟΚ, ήταν ποτέ υπόθεση μίας μόνο γενιάς».

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος περιέγραψε το σχέδιο επανεκκίνησης του ΠΑΣΟΚ με βασικό «σταθμό» την εκλογή ηγεσίας το φετινό φθινόπωρο. Μίλησε, ακόμα, για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς και είπε «όχι με τον κ. Κασσελάκη», ενώ απαντώντας στα περί επιθέσεων από τη διαπλοκή που ακούστηκαν νωρίτερα τόνισε πως «η συζήτηση περί διαπλοκής χρησιμοποιείται πάντα για την δημιουργία εσωτερικού εχθρού».

Η Ευαγγελία Λιακούλη, γραμματέας της ΚΟ τόνισε πως «δεν αρέσουμε. Η παράταξη χρειάζεται ανασυγκρότηση».



Ο Παύλος Χρηστίδης, χωρίς ευθέως να θέτει θέμα ηγεσίας τόνισε πως «δεν ήμασταν πάντα τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, πρέπει να δούμε τι έφταιξε».

Η βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν κατορθώσαμε με τις παρεμβάσεις και το συνολικό πολιτικό μας μήνυμα να φέρουμε πολίτες στην κάλπη, δηλαδή να τους γεννήσουμε ελπίδα».

Ο Πέτρος Ευθυμίου, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, ζήτησε κάλπες και εκλογή ηγεσίας άμεσα: «Δεν είμαστε ΚΚΣΕ για να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά. Προσωπικά, δεν δέχομαι τίποτα από όσα άκουσα. Είμαστε, με αυτά που ακούω, σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι».

«Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές» τόνισε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, απαντώντας ευθέως στις απειλές Ανδρουλάκη. Άσκησε, δε, έντονη κριτική για τη λειτουργία του κόμματος υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη:



Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, επισήμανε ότι δεν συμβιβάζεται με κόμμα του 13% ή του 15%.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Έφη Χαλάτση εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, τονίζοντας ότι «ενώ είχε τη στήριξη όλων και πολιτεύτηκε με σημαία τη θεσμικότητα, λειτούργησε μόνο αντιθεσμικά με μια κλειστή ομάδα»

Για αυταρχική λειτουργία του κόμματος έκανε λόγο ο Φίλιππος Σαχινίδης. «Χάσαμε», είπε και συνέχισε δηκτικά: «Αν δείτε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να χτυπάει και να κρυφοκοιτάζει εδώ μέσα μην παραξενευτείτε. Θα είναι γιατί θέλει να πάρει μαθήματα από το πώς λειτουργεί το κόμμα».

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε «έχουμε την εικόνα ενός γερασμένου κόμματος, ενός ΚΚΕ του Κέντρου» και πρόσθεσε: «Χάσαμε, μην το ψάχνεις Νίκο, δεν πετύχαμε τους στόχους μας».

Αιχμές τόσο κατά του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και κατά των υποψήφιων «δελφίνων» για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ άφησε ο βουλευτής Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης,ο οποίος σημείωσε πως παρότι το θέμα ηγεσίας δεν τέθηκε με τον καλύτερο τρόπο, εν τούτοις «δεν αντέχουμε μέχρι το 2025».
Χάρης Δούκας: «Θέλω το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει το στοίχημα τώρα - Δεν κάνω πίσω, δεν υποχωρώ»

Την ίδια ώρα, ο Χάρης Δούκας έκανε ένα ακόμη βήμα προς την υποψηφιότητά του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι' αυτό».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε ότι έγινε και παραμένει στόχος επιθέσεων, για να σημειώσει: «Όμως, δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρης Δούκας προ ημερών είχε ζητήσει ανοικτά την άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου