Πέμπτη, Ιουνίου 20, 2024

Ο δικηγόρος που αγνόησε τους νόμους: Τα μοιραία λάθη του Λύτρα που τον οδηγούν στη φυλακή Οι αντιφάσεις και τα μοιραία λάθη του Απόστολου Λύτρα. Οδηγείται σήμερα στην Ευελπίδων και από εκεί στη φυλακή.




Eurokinissi | Γιάννης Παναγόπουλος

 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 

Σημαντικά ερωτήματα και αντιφάσεις ανακύπτουν μέσα από τα στοιχεία της έρευνας για τον Απόστολο Λύτρα, ο οποίος παραδόθηκε χθες (19/06) στις Αρχές, μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του λόγω της παραβίασης των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί μετά την απολογία του.

Τα ερωτήματα είναι τα παρακάτω:

1. Γιατί δεν τήρησε τη νόμιμη οδό για να παραλάβει τα πράγματά του από το σπίτι της 37χρονης στον Γέρακα; Όπως λένε νομικοί, θα μπορούσε να γίνει σχετικό αίτημα στην Ανακρίτρια, να ενημερωθεί από πολύ πριν η Αστυνομία (όπως και η 37χρονη σύζυγός του) και να γίνει η διαδικασία. Από το περιβάλλον του ποινικολόγου, υποστηρίζουν ότι ήταν προγραμματισμένο ένα ταξίδι της κόρης του Λύτρα στην Κύπρο (με σκοπό τις σπουδές της σε πανεπιστήμιο) και έτσι ήθελε και το παιδί να πάρει κάποια πράγματα, καθώς διαθέτει δικό του δωμάτιο στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ήταν εμφανές ότι δεν δόθηκε προσοχή στη διαδικασία από την πλευρά του Απόστολου Λύτρα, καθώς ακόμα και οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι το κλίμα στο σπίτι του Γέρακα ήταν πολύ βαρύ για τον ποινικολόγο και χρειαζόταν ειδικός χειρισμός. Εξού και η παρουσία περιπολικού έξω από την οικία. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι αυτό ήταν ένα λάθος που κανείς δεν θα περίμενε από έναν έμπειρο δικηγόρο. Δηλαδή χωρίς προσυνεννόηση, μέσω της Ανακρίτριας, να επιχειρήσει μέσω τρίτων προσώπων από το περιβάλλον του (την πρώην σύζυγό του και έναν συνεργάτη του) να πάρει τα προσωπικά του αντικείμενα από το σπίτι όπου ζει το θύμα της επίθεσης.

2. Γιατί δεν τήρησε με ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα; Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. εξηγούσαν ότι ήταν εμφανές ότι η 37χρονη σύζυγός του παρέμενε τρομοκρατημένη ενώ, παράλληλα, ήταν σε ισχύ ο περιοριστικός όρος που του απαγόρευε κάθε επικοινωνία μαζί της. Πώς, λοιπόν, ο γνωστός ποινικολόγος έστειλε μηνύματα σε μία ομαδική διαδικτυακή συνομιλία στην οποία ήταν μέλος και η σύζυγός του;

3. Γιατί δεν εμφανίστηκε στις Αρχές μετά τη μήνυση σε βάρος του; Σημειώνεται ότι η σύζυγός του υπέβαλε μήνυση εναντίον του, ωστόσο, ο 52χρονος δικηγόρος δεν απαντούσε από το πρωί χθες (19/06) στο κινητό τηλέφωνο και δεν ήταν στο σημείο όπου είχε δηλώσει διεύθυνση διαμονής. Και αυτό παρότι η αναζήτησή του από την ΕΛ.ΑΣ. ήταν πρώτο θέμα στα ΜΜΕ. Τελικά, παραδόθηκε πολλές ώρες αργότερα στο Α.Τ. Παλλήνης και αφού εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης.

4. Ο Απόστολος Λύτρας είχε στην κατοχή του δύο όπλα, για τα οποία είχε άδεια από την ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, για να πάρει κάποιος άδεια οπλοφορίας πρέπει να περάσει από ψυχιατρική εξέταση και να λάβει γνωμάτευση ψυχικής υγείας. Πώς, λοιπόν, πήρε τις άδειες οπλοκατοχής και κατείχε τα δύο όπλα όταν ο ίδιος δηλώνει ότι χρειάζεται θεραπεία για τη συμπεριφορά του;

5. Μία άλλη αντίφαση θεωρείτο η απόφαση να φυλάσσεται επί 24ωρου βάσης το θύμα του κακοποιητή. Από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη τον είχε αφήσει ελεύθερο – κρίνοντας ότι δεν είναι ύποπτος τέλεσης του ίδιου αδικήματος – γιατί φυλασσόταν το σπίτι της 37χρονης συζύγου που περιγράφεται ως ένας έντρομος άνθρωπος; Μία εκδοχή είναι ότι ο Απόστολος Λύτρας να εξακολουθούσε να αποτελεί απειλή για το θύμα. Μία άλλη να ήθελε η γυναίκα για ψυχολογικούς λόγους να νιώθει την παρουσία της Αστυνομίας στο σπίτι της, τα πρώτα 24ωρα, μέχρι να ξεπεράσει το σοκ.

Σημειώνεται ότι ο γνωστός ποινικολόγος αναμένεται σήμερα (20/06) να πάρει τον δρόμο για τη φυλακή, καθώς οι δικαστικές Αρχές αποφάσισαν να αντικατασταθούν οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί με προσωρινή κράτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου