Παρασκευή, Ιουνίου 14, 2024

Πούτιν: Άμεση κατάπαυση πυρός εάν η Ουκρανία αποχωρήσει από τέσσερις περιοχές Ποιες είναι οι περιοχές που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζητάει αποχώρηση του ουκρανικού στρατού.





 
 


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα σταματήσει αμέσως τον πόλεμο και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία εάν το Κίεβο αποσύρει τα στρατεύματά του από τέσσερις περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων εδαφών που δεν έλεγξε ποτέ εξολοκλήρου η Μόσχα κατά τη διάρκεια της διετούς εισβολής της ή από τις οποίες αποχώρησε στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα ο Ρώσος Πρόεδρος ζητάει την απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων, από το Ντόνετσκ, τη Χερσώνα, το Λουχάνσκ και τη Ζαπορίζια.


Οι όροι του Βλαντιμίρ Πούτιν διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του και πρόκειται για τα πιο συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν τεθεί από ρωσικής πλευράς για το ενδεχόμενο του τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.

Αν και η Ουκρανία είναι απίθανο να αποδεχθεί τους συγκεκριμένους όρους, επί της ουσίας ο Ρώσος Πρόεδρος στέλνει μήνυμα στη Δύση για το όριο της «ζώνης ασφαλείας» που επιθυμεί να δημιουργηθεί, εάν και όταν, οι δύο πλευρές καταλήξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Υπενθυμίζεται πως το επικρατέστερο σενάριο για τον τερματισμό του πολέμου είναι το «πάγωμα» της σύγκρουσης με τις δύο στρατούς να παραμένουν στις θέσεις που κατέχουν.

Το «σενάριο της Κορέας», όπως συχνά αποκαλείται παραπέμπτοντας στην εκεχειρία της Βόρειας και της Νότιας Κορέας με βάση τον 38ο παράλληλο, απαιτεί τη δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» μεταξύ των δύο πλευρών.


Με το αίτημά του ο Πούτιν θέτει το εν λόγω όριο και δείχνει πως στόχος είναι να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της Ρωσίας το σύνολο της ανατολικής Ουκρανίας.
Πούτιν σε Δύση: Δεν θα μείνει ατιμώρητη η κλοπή

Εν τω μεταξύ ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στα σχέδια των χωρών της G7 να παράσχουν στην Ουκρανία δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρησιμοποιώντας τους τόκους από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις δυτικές τράπεζες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «κλοπή» αυτήν την κίνηση και τόνισε πως δεν θα μείνει ατιμώρητη.

Μιλώντας σε συνάντηση με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Δύση αντιμετώπισε τη Μόσχα δείχνει ότι οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να πέσει θύμα ενός παρόμοιου δυτικού παγώματος περιουσιακών στοιχείων.


«Τώρα γίνεται φανερό σε όλες τις χώρες, εταιρείες (και) τα κρατικά ταμεία ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα αποθεματικά τους δεν είναι καθόλου ασφαλή τόσο με τη νομική, όσο και με την οικονομική έννοια της λέξης», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου