Τρίτη, Ιουνίου 25, 2024

Το «λίφτινγκ» στο Μαξίμου και οι νέες ισορροπίες μετά τον ανασχηματισμό Η «γεωγραφία» των προσώπων, οι νέοι ρόλοι και οι επικίνδυνες ισορροπίες.




 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Με ανανεωμένο το επιτελείο του κατά τουλάχιστον 50% από την πρώτη γαλάζια διακυβέρνηση, θα δώσει τη μάχη της επόμενης τριετίας, η ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Το στοίχημα είναι δύσκολο, καθώς στο διάστημα που απομένει ως τις εθνικές εκλογές η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα κληθούν να πορευτούν σε ένα δύσκολο δρόμο, στη βαρειά σκιά του αποτελέσματος των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Τα φώτα πέφτουν... μοιραία Γιώργο Μυλωνάκη, ο οποίος από την προηγούμενη εβδομάδα τοποθετήθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Πολλοί στη ΝΔ πιστεύουν ότι το κενό που άφησε με την αποχώρησή του ο Γρηγόρης Δημητριάδης, τον Αύγουστο το 2022, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, δεν καλύφτηκε ποτέ, αφού ο διάδοχός του Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε προ ολίγων μηνών λόγω της γνωστής επίσκεψης σε οικία επιχειρηματία, άσκησε μεν με προσήλωση τα καθήκοντά του, όχι όμως στο εύρος που τα ασκούσε ο κ. Δημητριάδης. Ο κ. Μυλωνάκης, ο οποίος έχει καλή γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της ΝΔ στην πραγματικότητα έχει αναλάβει τόσο τα καθήκοντα του chief of staff, έχει ξεκινήσει ήδη τις κατ ιδίαν συναντήσεις με βουλευτές του κόμματος – εν όψει και της αυριανής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – με στόχο τον περιορισμό της γκρίνιας που υπάρχει στο παρασκήνιο μετά τις ευρωεκλογές αλλά και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.


Το επόμενο κρίσιμο πόστο είναι αυτό του υπουργού Επικρατείας, υπευθύνου μεταξύ άλλων και για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, στο οποίο μετά την υπουργοποίηση του Γιώργου Γεραπετρίτη, τοποθετήθηκε ο κ. Μάκης Βορίδης, μετά την παραίτηση του Σταύρου Παπασταύρου, ταυτόχρονα με τον Γ. Μπρατάκο.

Στην επίσης δύσκολη θέση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου, τοποθετήθηκε ο δημοσιογράφος Πάνος Αμυράς, ο οποίος διαδέχθηκε τον Δημήτρη Τσιόδρα που εξελέγη ευρωβουλευτής.


Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην ταυτόχρονη αναβάθμιση των μέχρι πρόσφατα αναπληρωτών του κ. Τσιόδρα, Χρήστου Ζωγράφου και Γιώργου Ευθυμίου. Τόσο ο κ. Ζωγράφος όσο και ο κ. Ευθυμίου απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και θεωρούνται από τους συνεργάτες του που έχουν «βάλει πλάτη» στα δύσκολα, χωρίς ποτέ να ασκήσουν προσωπική ατζέντα. Με τις τελευταίες αλλαγές, ο Χρήστος Ζωγράφος ανέλαβε τη Διεύθυνση του Γραφείου Τύπου, ο Γιώργος Ευθυμίου τη Διεύθυνση του Γραφείου Ενημέρωσης και Διαχείρισης Κρίσεων και ο Αλέξανδρος Μαράκης αναλαμβάνει αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου.

Σταθερή «αξία» στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κύρα Κάπη, η οποία έχει την ευθύνη της κατά γενική παραδοχή πετυχημένης παρουσίας του Κ. Μητσοτάκη στα social media.


Ανθεκτικός, επίσης, αποδείχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ο οποίος παραμένει στο πόστο του από τις εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ποτέ τεθεί θέμα μετακίνησής του.

Στην κορυφή των αμετακίνητων, ωστόσο, βρίσκεται ο έτερος υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος από την αρχή της πρώτης γαλάζιας διακυβέρνησης μέχρι σήμερα παραμένει στο Μέγαρο Μαξίμου, σε αναβαθμισμένο ρόλο μάλιστα.

Επίσης, ο Θάνασης Νέζης, ο πιο παλιός συνεργάτης του πρωθυπουργού, αναβαθμίστηκε πρόσφατα από σύμβουλο σε υπεύθυνο επικοινωνίας με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

 

Τέλος, ο Αλέξης Πατέλης κατέχει από το 2019 τη θέση του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού. Το ίδιο και ο λογογράφος του Κ. Μητσοτάκη, δημοσιογράφος Γιάννης Βλαστάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου