Τρίτη, Ιουνίου 11, 2024

Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Η κεντροδεξιά «φλερτάρει» με τη Λεπέν – Θρίλερ με τον Μακρόν Ανακοίνωση «βόμβα» από τον πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών, Ερίκ Σιοτί. Πολιτικός σεισμός στην πολιτική της Γαλλίας.






 

 


Ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών της Γαλλίας, Ερίκ Σιοτί, τάχθηκε υπέρ μιας συμμαχίας με την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» (RN) της Μαρίν Λεπέν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. «Λέμε τα ίδια πράγματα, οπότε ας σταματήσουμε να επινοούμε διαφορές», ανέφερε ο Σιοτί, μιλώντας στην τηλεόραση TF1.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του παραδοσιακού κόμματος της κεντροδεξιάς είχε συζητήσεις με τους επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά.


Ανακοινώνοντας την πρόθεσή του για συνεργασία με την ακροδεξιά ανέφερε πως στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) θα έχουν αρκετές έδρες ώστε να εξακολουθήσουν να αποτελούν κοινοβουλευτική ομάδα. «Χρειαζόμαστε κάποιου είδους συμμαχία», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτό είναι που θέλει η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων».

To RN, που αναζητά συμμάχους για να εξασφαλίσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου, αμέσως επαίνεσε τις δηλώσεις του Σιοτί.
«Βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό και στους Ρεπουμπλικάνους

Στο εσωτερικό όμως των Ρεπουμπλικάνων επικρατεί διχασμός για την ιστορική απόφαση, που ανατρέπει μια βασική αρχή δεκαετιών στην πολιτική της Γαλλίας σχετικά με τη συνεργασία των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, ώστε να μην ανέλθει η ακροδεξιά στην εξουσία. 


Ο Φιλιπ Γκοσελίν, βουλευτής του LR, δήλωσε στο Reuters πως θα αποχωρήσει από το κόμμα λόγω των δηλώσεων του Σιότι και ότι και μαζί με άλλους βουλευτές θα ανεξαρτητοποιηθούν. «Είναι αδιανόητο για μένα (και πολλούς βουλευτές του LR) ότι θα μπορούσε να υπάρξει η παραμικρή συμφωνία, η παραμικρή συμμαχία, ακόμη και τοπική ή προσωπική, με το RN», τόνισε.

Άλλοι βετεράνοι πολιτικού του LR συμπαρατάχθηκαν απορρίπτοντας οποιαδήποτε συμφωνία με την ακροδεξιά. Μια κοινοβουλευτική πηγή της LR, από την πλευρά των αρνητών του Σιότι, εκτίμησε ότι μόνο το 1/6 περίπου των νομοθετών της LR θα αποδεχόταν μια τέτοια συμφωνία. «Ο Σιότι εκφράζει μόνο τον εαυτό του και πρέπει να φύγει από την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων», είπε ο Ολιβιέ Μαρλεΐ, επικεφαλής του LR στην κάτω βουλή.


Ο Σιοτί, που ανήκει στην δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων, φαίνεται πως δεν εκφράζει το σύνολο του κόμματός του. Βουλευτές του κόμματος ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν λόγω της απόφασης του Σιοτί και να δημιουργήσουν μια νέα ανεξάρτητη ομάδα.

Κληρονόμος της παραδοσιακής κεντροδεξιάς των Σαρλ Ντε Γκωλ και Ζακ Σιράκ, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα βρέθηκε για χρόνια στην εξουσία της Γαλλίας, ωστόσο σήμερα είναι μια σκιά του παρελθόντος του.
Οργή στο στρατόπεδο του Μακρόν

Στο στρατόπεδο του Μακρόν οι δηλώσεις του Σιοτί προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν, τα χαρακτήρισε «επαίσχυντα», συγκρίνοντάς τη συμμαχία ακροδεξιάς – Ρεπουμπλικάνων με τις συμφωνίες του Μονάχου του 1938, που υπέγραψαν η Γαλλία και η Βρετανία με τη ναζιστική Γερμανία.
Με την πλάτη στον τοίχο ο Πρόεδρος

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα» των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών. Ο Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές το βράδυ της Κυριακής, ύστερα από τη συντριβή του στις ευρωεκλογές από την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν.

Η «Εθνική Συσπείρωση» με επικεφαλής υποψήφιο τον Ζορντάν Μπαρντελά κατέγραψε έναν εκλογικό θρίαμβο επικρατώντας με 31,4%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το κόμμα του Μακρόν «Αναγέννηση», που περιορίστηκε μόλις στο 14,6%. «Δεν είναι η Εθνική Συσπείρωση που γράφει το Σύνταγμα, ούτε το πνεύμα του», είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Figaro .


«Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, όπως και η θέση του προέδρου, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα», τόνισε, καθώς πολλοί προβλέπουν πως η «ζαριά» των πρόωρων εκλογών για να ανακοπεί η προέλαση της ακροδεξιάς μπορεί να οδηγήσει στο πολιτικό του τέλος και να φέρει την Λεπέν στην εξουσία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε σε αυτήν την κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου ευελπιστώντας πως οι πολίτες όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την προοπτική μιας ακροδεξιάς διακυβέρνησης θα συσπειρωθούν γύρω του για να την αποτρέψουν.

Πρόκειται για μια κίνηση που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αποδείχθηκε αποτελεσματική για τον Γάλλο Πρόεδρο. Ωστόσο πολλοί προειδοποιούν πως τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και με την απόφασή του για πρόωρες εκλογές ενδέχεται να αποβεί μοιραία για τους σχεδιασμούς του.

Καθώς στο πυρήνα του πολιτικού συστήματος στη Γαλλία βρίσκεται ο Πρόεδρος, εάν η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν υποστεί άλλη μια συντριβή – και μάλιστα διαδοχική – σε εκλογική αναμέτρηση, τότε αναπόφευκτα η πίεση προς τον ίδιο θα ενταθεί. Παρότι ο ίδιος επιμένει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια την επόμενη ημέρα ενός δεύτερου συνεχόμενου εκλογικού θριάμβου της ακροδεξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου