Παρασκευή, Ιουνίου 21, 2024

Μεταναστευτικό: Ο εφησυχασμός του Καιρίδη, η «καυτή πατάτα» στον Παναγιωτόπουλο «Καλό παιδί» είναι, πολιτικό εκτόπισμα έχει;




LATO KLODIAN/EUROKINISSI

 

 


O Καιρίδης έφυγε… Ο Παναγιωτόπουλος ήρθε… Αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε μια στιγμή που οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται επικίνδυνα ξεπερνώντας ακόμη και τους δείκτες του 2019 όπου το πρόβλημα ήταν στην κορύφωσή του.

Το μεταναστευτικό τους ξέφυγε και πάλι!


- Ανικανότητα ή σκοπιμότητα;

- Τι εξήγηση μπορεί να δοθεί ως προς τη στάση της κυβέρνησης όταν στις 25 Φεβρουαρίου 2024 το iEidiseis αποκαλύπτει ότι μόλις τις πρώτες 50 ημέρες του έτους έχουν περάσει 6.000 μετανάστες και την επόμενη 26 Φεβρουαρίου ο Καιρίδης ενημερώνει το ΚΥΣΕΑ για τη «μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τη σταδιακή αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος υποδοχής» σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.








Γιατί τέτοιο ψέμα;

- Ο Καιρίδης έδωσε λάθος στοιχεία στο ΚΥΣΕΑ ή συνειδητά η κυβέρνηση απέκρυψε την πραγματική εικόνα;


Και το ψέμα όχι μόνο συνεχίστηκε αλλά και μέρα με τη μέρα διαρκώς διογκώνονταν παρ´ ότι τα στατιστικά στοιχεία έδειχναν διόγκωση του προβλήματος.

Ενώ στις 20 Μαρτίου 2024 ο Καιρίδης μιλούσε για «Μείωση μεταναστευτικών ροών 70% στο Αν. Αιγαίο και 90% στον Έβρο» , το iEidiseis αποκάλυπτε τα πραγματικά στοιχεία βάσει των οποίων:Το 2022 μπήκαν 12.000 άτομα.
Το 2023 μπήκαν 38.000 άτομα. (Αύξηση 315,5%)
Το α´ τρίμηνο του 2024 έχουν περάσει ήδη 6.200 άτομα.

Μόλις προχτές η «Καθημερινή» έρχεται να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του iEidiseis με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ υπογραμμίζοντας ότι το πρώτο τετράμηνο του 2024 σημειώθηκαν οι υψηλότερες μεταναστευτικές ροές από το 2019.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το πρώτο τετράμηνο του 2019 (Ιανουάριος – Απρίλιος) είχαν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 11.000 μετανάστες. Το ίδιο χρονικό διάστημα το 2020 οι αφίξεις σημείωσαν μείωση, καθώς περίπου 9.000 μετανάστες εισήλθαν στη χώρα. Το 2021 και το 2022 ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε δραστικά: Το 2021 από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο έφτασαν λίγο περισσότεροι από 2.000 και περίπου 3.500 το 2022. Και πέρυσι, το πρώτο τετράμηνο 4.660 μετανάστες εισήλθαν στη χώρα. Όμως το 2024 από τις αρχές του χρόνου έως τον Απρίλιο ήδη ο αριθμός των αφίξεων είχε φτάσει τις 11.835, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 154% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2023.


Προφανώς τα παραπάνω επίσημα στοιχεία ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ο οποίος και έκρινε ότι ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης προ πολλού έχει χάσει τη μπάλα από τα πόδια και αποφάσισε να του αφαιρέσει τον υπουργικό θώκο δίνοντας την καυτή πατάτα στον πρώην υπουργό Άμυνας. «Είναι καλό παιδί ο Νίκος» είπε ο πρωθυπουργός όταν έπεφταν στο τραπέζι διάφορα ονόματα για τον ανασχηματισμό.

- Το ερώτημα είναι εάν φτάνει μόνο να είναι κάποιος «καλό παιδί» για να αναλάβει υπουργός Μετανάστευσης. «Καλό παιδί» ήταν και ο Δημήτρης αλλά η μπάλα έφυγε από τα πόδια του…

Καταρχάς η πρόκληση για τον νέο υπουργό Μετανάστευσης είναι η αναβάθμιση του ρόλου του και αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο εάν ο ίδιος κάνει εύστοχες πολιτικές κινήσεις. Υπάρχει ο κίνδυνος -επειδή ακριβώς είναι «καλό παιδί»- να αισθανθεί ότι από «Δήμαρχος» έγινε «κλητήρας», καθώς από το υπουργείο Άμυνας προσγειώθηκε ανώμαλα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Και αυτό μπορεί να το ξεπεράσει μόνο μ´ ένα τρόπο! Να βάλει στο τρυπάκι της συνευθύνης άλλους τρεις υπουργούς! Τον Δένδια, τον Χρυσοχοΐδη και τον Στυλιανίδη. Να τους επισκεφτεί στα υπουργεία τους και να τους θέσει προ των ευθυνών τους.

Το Μαξίμου για να χρυσώσει το χάπι στον Νίκο Παναγιωτόπουλο διαρρέει ότι η επιλογή του πρώην υπουργού Άμυνας για τη θέση του υπουργού Μετανάστευσης προμηνύει πιο σκληρή στάση από την πλευρά της Ελλάδας. Πρόκειται για ανοησία. Η χώρα δεν μπορεί να είναι ούτε «σουρωτήρι» αλλά και ούτε «Γκουαντάναμο» με ηλεκτροφόρα καλώδια για όποιον επιχειρεί να περάσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Απαιτείται αφενός καλύτερη οργάνωση και συντονισμό μεταξύ Στρατού, Ναυτικού, Λιμενικού και Αστυνομίας για τη φύλαξη των συνόρων αλλά και συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και πρωτίστως Εργασίας για την καλύτερη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού για την κάλυψη χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας που αυτή την στιγμή υπάρχουν στον τουρισμό, την εστίαση, την οικοδομή και τις γεωργικές εργασίες. Το ξεσκαρτάρισμα του εργατικού δυναμικού από τις μεταναστευτικές ροές που επί χρόνια κάνουν οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία, επιβάλλεται να την κάνει η Ελλάδα καθώς έχει το πλεονέκτημα να είναι χώρα υποδοχής.

 

- Ποιος όμως θα αναλάβει αυτή την αποστολή για να επιλέγει από τις μεταναστευτικές ροές τους πιο χρήσιμους, να τους δίνει κίνητρα και παροχές για να παραμείνουν στην Ελλάδα αφενός για να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας και αφετέρου σε βάθος χρόνου να αντιμετωπίσουν εν μέρει το δημογραφικό πρόβλημα.

Μόνο ένας υπουργός Μετανάστευσης με πολιτικό εκτόπισμα μπορεί να κάνει τον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων για την εκτέλεση μιας τέτοιου είδους αποστολή εθνικής σημασίας.

Καλό παιδί είναι, πολιτικό εκτόπισμα έχει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου