Πέμπτη, Ιουνίου 20, 2024

Σκάνδαλο μεγατόνων: Σε ρόλο εισαγγελέα η… ΤτΕ – Νέα ασπίδα προστασίας στους τραπεζίτες των «θαλασσοδανείων»

  

Σκάνδαλο μεγατόνων: Σε ρόλο εισαγγελέα η… ΤτΕ – Νέα ασπίδα προστασίας στους τραπεζίτες των «θαλασσοδανείων»

Στον κουβά πήγαν οι διαβεβαιώσεις του Γιώργου Φλωρίδη περί άρσης του τραπεζικού ακαταδίωκτου, αφού με τροπολογία -μετά τη βολική παράταση που είχε δοθεί- η κυβέρνηση θεσπίζει νέο «φίλτρο» προστασίας στους τραπεζίτες προκειμένου να μη λογοδοτήσουν ποτέ για τις «βρώμικες» αναδιαρθρώσεις ή διαγραφές δανείων.

Ρόλο εισαγγελέα στην Τράπεζα της Ελλάδος δίνει η κυβέρνηση -μέσω της τροπολογίας για την παράταση των δηλώσεων πόθεν έσχες- προκειμένου να προστατεύσει τα ελεγχόμενα τραπεζικά στελέχη, τα οποία η ελληνική κοινωνία χρυσοπλήρωσε με 50 δισ. ευρώ μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών. 

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 της τροπολογίας προβλέπεται ότι δύο επιθεωρητές της ΤτΕ θα συντάσσουν έκθεση κατόπιν αιτήματος της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής που διεξάγει έρευνα για σκανδαλώδεις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης ή διαγραφής δανείων, αποφασίζοντας αν προκύπτει ή όχι «παράβαση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις συναλλαγές του κάθε φορέα και ηύπαρξη βέβαιης και οριστικής ζημίας που συνδέεται αιτιωδώς με την τυχόν παράβαση και έχει προκληθεί στην περιουσία του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή του ΤΧΣ».

Το άρθρο 2 της τροπολογίας:

Υπουργός για τα… μπάζα ο Φλωρίδης

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Φλωρίδης είχε υποπέσει σε μία αλησμόνητη πολιτική γκάφα. Νομίζοντας πως κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το τραπεζικό ακαταδίωκτο, το οποίο είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

«Η απιστία δεν γίνεται να διώκεται κατ’ έγκληση» είχε υποστηρίξει με βεβαιότητα, ενώ απευθυνόμενος στον Σ. Φάμελλο είχε ισχυριστεί ψευδώς: «Εσείς το κάνατε…». Για του λόγου το αληθές, η συγκεκριμένη αλλαγή έγινε τον Νοέμβριο του 2019 με πρόσχημα την ανάγκη να προχωρήσουν οι τραπεζίτες σε «επιθετικές αναδιαρθρώσεις δανείων». Μάλιστα, είχε ξεκαθαρίσει πως «αυτά θα τα επαναφέρω», με το Μέγαρο Μαξίμου να τον «αδειάζει» σε χρόνο ντετέ.

Η αντίστοιχη «πρωτοβουλία» Κοντονή

Το 2018 το Documento είχε αποκαλύψει ότι επί ημερών του Σταύρου Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης ασκήθηκαν τραπεζικές πιέσεις προκειμένου να πάρουν σάρκα και οστά αντίστοιχες επιδιώξεις επίορκων τραπεζικών στελεχών.

Ειδικότερα, στο ρεπορτάζ που υπέγραφε ο Κώστας Βαξεβάνης σημειωνόταν χαρακτηριστικά:

«Με το πρόσχημα πως όσοι ρυθμίσουν τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να έχουν κάποια μορφή ασυλίας ώστε να μη βρίσκονται υπό τη συνεχή απειλή δίωξης, οι τραπεζίτες μετατρέπουν τον Γιάννη Στουρνάρα και τους τεχνοκράτες του σε ένα είδος τραπεζικού Ερντογάν. Καμιά δίωξη εναντίον τραπεζιτών δεν θα μπορεί να γίνει αν δεν συναινεί η ΤτΕ, ενώ (ακόμη χειρότερο) οι μηνύσεις πολιτών και οι αναφορές θα «αρχειοθετούνται» όχι από τους εισαγγελείς αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδος. 

»Το προκλητικό στην υπόθεση δεν είναι μόνο ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργείται το ακαταδίωκτο για τους τραπεζίτες, αλλά και πως έτσι εκχωρούνται αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας, διακριτής δηλαδή εξουσίας που πηγάζει από το σύνταγμα, στον Στουρνάρα και στους ανθρώπους του.

»Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιας ιδιωτικής εταιρείας στην ουσία, ο οποίος δεν ελέγχεται θεσμικά από τον λαό ούτε τοποθετείται από αυτόν, υπερκαλύπτει το σύνταγμα και αποκτά εξουσίες που το αναιρούν.

»Το κείμενο της προωθούμενης ρύθμισης έχει αποσταλεί στα γραφεία των τραπεζικών στελεχών και αναζητούνται ευήκοα πολιτικά ώτα για να το υιοθετήσουν ως πρωτοβουλία επίλυσης των βαλτωμένων τραπεζικών θεμάτων».

Διαβάστε αναλυτικά: Ο Στουρνάρας καταργεί και τους εισαγγελείς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου