Πέμπτη, Ιουνίου 13, 2024

Τραμπ ή Μπάιντεν: Το μοντέλο του Economist προβλέπει τον μεγάλο νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει πλέον σημαντικό προβάδισμα για να γίνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.





 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Περίπου στο 67% ανέρχονται οι πιθανότητες εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ σύμφωνα με το μοντέλο προβλέψεων του Economist, το οποίο περιορίζει το αντίστοιχο ποσοστό για τον Τζο Μπάιντεν στο 33%.

Το εν λόγω μοντέλο βασίζεται αποκλειστικά σε δημοσκοπήσεις, προηγούμενα αποτελέσματα και οικονομικά δεδομένα.





Βάσει αυτού, ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να υστερεί από μία έως έξι ποσοστιαίες μονάδες και στις έξι πολιτείες που αποτελούν βαρόμετρο για την εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου.

Στις δύο, όπου οι υποψήφιοι είναι πιο κοντά, είναι το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που ο Μπάιντεν καταφέρει να κερδίσει και τις δύο θα χρειαζόταν ακόμα μια πολιτεία από τις έξι για να εξασφαλίσει τους 270 εκλέκτορες που θα του έδιναν ξανά την προεδρία στις ΗΠΑ.


Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν έχει κατρακυλήσει στο 36%, ένα από τα χαμηλότερα στην ιστορία για εν ενεργεία Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Επιπλέον ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να υπολείπεται ως καταλληλότερος του Τραμπ σε δύο πολύ κρίσιμους τομείς.


Στην οικονομία, το 40% απαντάει πως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει καλύτερη πολιτική.

Και στην εξωτερική πολιτική και την τρομοκρατία, το 36% θεωρεί καλύτερο τον Τραμπ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων έναν μόλις 29% που τάσσεται υπέρ του Μπάιντεν.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου