Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024

«Καμπανάκι» Πάπα στη G7 για την τεχνητή νοημοσύνη...

 




Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους ηγέτες των 7 πιο πλούσιων κρατών του κόσμου (G7) να διατηρήσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρωτίστως στην ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια ισχυρή τεχνολογία κινδυνεύει να μετατρέψει τις ίδιες τις ανθρώπινες σχέσεις σε απλούς αλγόριθμους...


Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κάποιος Πάπας απευθύνεται στη σύνοδο των G7, έπειτα από πρόσκληση της οικοδέσποινας Ιταλίας. Έτσι, πρόσφερε μια ηθική άποψη σε ένα θέμα που βρίσκεται όλο και περισσότερο στην ατζέντα των διεθνών συνόδων κορυφής, της κυβερνητικής πολιτικής και των εταιρικών συμβουλίων.

Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας είπε ότι οι πολιτικοί πρέπει να πρωτοστατήσουν στο να διασφαλίσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει ανθρωποκεντρική, έτσι ώστε οι αποφάσεις για το πότε θα χρησιμοποιηθούν όπλα ή ακόμα και λιγότερο θανατηφόρα εργαλεία να λαμβάνονται πάντα από ανθρώπους και όχι από μηχανές.


«Θα καταδικάζαμε την ανθρωπότητα σε ένα μέλλον χωρίς ελπίδα, αν αφαιρούσαμε την ικανότητα των ανθρώπων να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους και τη ζωή τους, καταδικάζοντάς τους να εξαρτώνται από τις επιλογές των μηχανών», είπε. «Πρέπει να διασφαλίσουμε και να διαφυλάξουμε έναν χώρο για σωστό ανθρώπινο έλεγχο στις επιλογές που γίνονται από τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης: η ίδια η ανθρώπινη αξιοπρέπεια εξαρτάται από αυτό».

Η τελική δήλωση της G7 αντανακλούσε σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες του.


Οι ηγέτες υποσχέθηκαν να συντονίσουν καλύτερα τα πλαίσια διακυβέρνησης και τα ρυθμιστικά πλαίσια που περιβάλλουν την τεχνητή νοημοσύνη για να τη διατηρήσουν «ανθρωποκεντρική». Ταυτόχρονα, αναγνώρισαν τις πιθανές επιπτώσεις στις αγορές εργασίας των μηχανών που αντικαθιστούν τους εργάτες και στο σύστημα δικαιοσύνης των αλγορίθμων που προβλέπουν την υποτροπή. 

«Θα επιδιώξουμε έναν συμπεριληπτικό, ανθρωποκεντρικό, ψηφιακό μετασχηματισμό που στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, μεγιστοποιεί τα οφέλη και διαχειρίζεται τους κινδύνους, σύμφωνα με τις κοινές μας δημοκρατικές αξίες και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφεραν.

Παρακολουθώντας τη σύνοδο κορυφής, ο Φραγκίσκος ένωσε τη φωνή του με μια ομάδα χωρών και παγκόσμιων φορέων που πιέζουν για ισχυρότερες προστατευτικές δικλείδες στην τεχνητή νοημοσύνη μετά την άνθηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης που ξεκίνησε από το ChatGPT της OpenAI.

Ο Πάπας χρησιμοποίησε το ετήσιο ειρηνευτικό μήνυμά του φέτος για να ζητήσει μια διεθνή συνθήκη για να διασφαλίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αναπτυχθεί και θα χρησιμοποιηθεί με ηθικό τρόπο. Σε αυτό, υποστήριξε ότι μια τεχνολογία που δεν έχει ανθρώπινες αξίες συμπόνιας, έλεος, ηθική και συγχώρεση είναι πολύ επικίνδυνη για να αναπτυχθεί χωρίς έλεγχο.

Δεν επανέλαβε αυτό το κάλεσμα ρητά στην ομιλία του την Παρασκευή, αλλά κατέστησε σαφές ότι το βάρος βαρύνει τους πολιτικούς να ηγηθούν στο θέμα. Τους προέτρεψε επίσης να απαγορεύσουν τελικά τη χρήση θανατηφόρων αυτόνομων όπλων, κοινώς γνωστών ως «ρομπότ δολοφόνων». «Καμία μηχανή δεν πρέπει ποτέ να επιλέξει να αφαιρέσει τη ζωή ενός ανθρώπου», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου