Τρίτη, Ιουνίου 18, 2024

Έρχεται το «hot, dry, windy» για 4 μέρες: Τι είναι και πώς δημιουργείται - Η εκτίμηση για δύσκολο καλοκαίρι «Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι», διαπιστώνει για τα καιρικά φαινόμενα ο Θ. Γιάνναρος στο iEidiseis.





 


Γράφει ο Γιώργος Στογιάννος
 


Στο «κόκκινο» μπαίνουν από την Τρίτη (18/6) και για το υπόλοιπο της εβδομάδας αρκετές περιοχές της χώρας καθώς ο συνδυασμός καύσωνα, ξηρασίας και ισχυρών ανέμων, που θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, είναι αρκετά επικίνδυνος για την πρόκληση πυρκαγιών.

«Το hot - dry - windy είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν συνδυασμό πυρομετεωρολογικών συνθηκών που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για δασικές πυρκαγιές», εξήγησε στο iEidiseis.gr o Θεόδωρος Γιάνναρος, επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας FLAME και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας για τις καιρικές συνθήκες που διαμορφώνονται αυτές τις μέρες στη χώρα μας.


«Μιλάμε για έναν συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών όχι απαραίτητα πολύ υψηλών, χαμηλής υγρασίας και ενισχυμένων ανέμων. Όταν έχουμε αυτό τον συνδυασμό των τριών μετεωρολογικών στοιχείων, έχουμε ένα καιρό τύπου hot - dry - windy, όπως ονομάζεται, ο οποίος είναι αρκετά επικίνδυνος για δασικές πυρκαγιές» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι προκαλεί αυτές τις συνθήκες ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών εξήγησε ότι «στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ειδικότερα για την εβδομάδα που έχουμε μπροστά μας από την Τρίτη μέχρι και την Κυριακή θα έχουμε αυτό τον συνδυασμό συνθηκών εξαιτίας της ανάπτυξης ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την κεντρική Μεσόγειο και τα Βόρεια Βαλκάνια, περιοχές δηλαδή βορειότερα της χώρας μας.


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας δυτικά και στα βόρεια και ταυτόχρονα την ανάπτυξη μιας βαροβαθμίδας όπως ονομάζουμε, δηλαδή μια διαφορά πίεσης από τα βορειοδυτικά μας και στα νοτιοανατολικά. Αυτή η βαροβαθμίδα θα οδηγήσει στην ενίσχυση του Μελτεμιού. Των βόρειων βορειανατολικών ανέμων πάνω από το Αιγαίο».

Κάνοντας μια εκτίμηση για το πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι από άποψη πυρομετεωρολογικών συνθηκών, ο κ. Γιανναρός υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή τα στοιχεία που υπάρχουν «δείχνουν ένα πάρα πολύ ισχυρό σήμα για μεγάλες αποκλίσεις στις θερμοκρασίες».

 

Ανέφερε επίσης ότι «με τα δεδομένα που έχουμε θα είναι ένα καλοκαίρι αρκετά θερμότερο του φυσιολογικού. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί ή σε κάποια κύματα καύσωνα κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος που μας απομένει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή σε μια παρατεταμένη περίοδο που δεν θα είμαστε σε θερμοκρασίες καύσωνα αλλά θα είμαστε σε σταθερά υψηλές θερμοκρασίες. Από 37 και πάνω».

«Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι πυρομετεωρολογικά, λαμβάνοντας υπόψιν και τον χειμώνα που προηγήθηκε», κατέληξε.
Συναγερμός για δασικές πυρκαγιές

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας κατά το διάστημα Τρίτη - Παρασκευή (21/6).

Αιτία της σημαντικής αυτής επιδείνωσης αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (6-7 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα σε συνδυασμό με την εδραίωση θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες και αυξάνουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες από Τρίτη 18 έως και (τουλάχιστον) την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot - Dry - Windy.

 



Ειδικότερα, την Τρίτη 18.06.2024 (Χάρτης 1):

- Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Ν. Σάμο (τοπικά) και Ν. Κρήτη.

- Υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία (τοπικά) και Λήμνο (τοπικά).




Για την Τετάρτη 19.06.2024 (Χάρτης 2):

- Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Λακωνία, Χίο, Σάμο και Ν. Κρήτη.




- Υψηλό και τοπικά πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Κυκλάδες και Λέσβο.

- Τοπικά υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι πυροεπαγωγικές (αυτοκαθοδηγούμενες) με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Ηλεία και Μεσσηνία.



Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.



Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση του πυρομετεωρολογικού τύπου Hot - Dry - Windy εώς και την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη (18/6)

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και τοπικά τους 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 31 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

















ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 και τοπικά έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 και στην Κρήτη έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου