Παρασκευή, Ιουνίου 21, 2024

Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας αποκαλύπτει το Reuters - Στην ατζέντα τα πυρηνικά ΗΠΑ και Κίνα διεξάγουν τις πρώτες «άτυπες» συνομιλίες για πυρηνικά. Τι αποκαλύπτει το Reuters.



AP

 
 


Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα επανέλαβαν τις άτυπες συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα τον Μάρτιο, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, με τους εκπροσώπους του Πεκίνου να λένε στους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι δεν θα καταφύγουν σε ατομικές απειλές για την Ταϊβάν.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters, οι Κινέζοι εκπρόσωποι προσέφεραν διαβεβαιώσεις αφού οι Αμερικανοί συνομιλητές τους εξέφρασαν ανησυχίες ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ή να απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν αντιμετώπιζε ήττα σε μια σύγκρουση για την Ταϊβάν.



Το Πεκίνο θεωρεί το δημοκρατικά διοικούμενο νησί ως έδαφός του, έναν ισχυρισμό που απορρίπτεται από την κυβέρνηση στην Ταϊπέι.

«Είπαν στην αμερικανική πλευρά ότι είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι είναι σε θέση να επικρατήσουν σε μια συμβατική μάχη για την Ταϊβάν χωρίς να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο μελετητής Ντέιβιντ Σαντόρο, ο Αμερικανός διοργανωτής των συνομιλιών του Track Two.


Οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες του Track Two είναι συνήθως πρώην αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί που μπορούν να μιλήσουν με κύρος για τη θέση της κυβέρνησής τους, ακόμη και αν δεν εμπλέκονται άμεσα στον καθορισμό της. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβερνήσεων είναι γνωστές ως Track One.

Η Ουάσιγκτον εκπροσωπήθηκε από περίπου έξι αντιπροσώπους, συμπεριλαμβανομένων πρώην αξιωματούχων και ακαδημαϊκών στις διήμερες συζητήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσα συνεδριάσεων ξενοδοχείου της Σαγκάης.

 

Το Πεκίνο έστειλε αντιπροσωπεία μελετητών και αναλυτών, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί πρώην αξιωματικοί του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, ότι οι συνομιλίες του Track Two θα μπορούσαν να είναι «επωφελείς». Το υπουργείο δεν συμμετείχε στη συνάντηση του Μαρτίου, αν και ήταν ενήμερο γι' αυτήν, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Τέτοιες συζητήσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις επίσημες διαπραγματεύσεις «που απαιτούν από τους συμμετέχοντες να μιλήσουν έγκυρα για θέματα που συχνά είναι εξαιρετικά κατακερματισμένα στους (κινεζικούς) κυβερνητικούς κύκλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Τα μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας και το υπουργείο Άμυνας του Πεκίνου δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.


Οι άτυπες συζητήσεις μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν με τις ΗΠΑ και την Κίνα να βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μείζονα οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα, με τους ηγέτες στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο να κατηγορούν η μία την άλλη για κακόπιστες συναλλαγές.
Αυξήθηκε το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πεκίνου



Οι δύο χώρες επανέλαβαν για λίγο τις συνομιλίες του Track One για τα πυρηνικά όπλα τον Νοέμβριο, αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν έκτοτε βαλτώσει, με κορυφαίο αξιωματούχο των ΗΠΑ να εκφράζει δημοσίως την απογοήτευσή του για την ανταπόκριση της Κίνας.

Το Πεντάγωνο, το οποίο εκτιμά ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πεκίνου αυξήθηκε κατά περισσότερο από 20% μεταξύ 2021 και 2023, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η Κίνα «θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο πυρηνικής χρήσης για την αποκατάσταση της αποτροπής, εάν μια συμβατική στρατιωτική ήττα στην Ταϊβάν απειλήσει την εξουσία του ΚΚΚ».

Η Κίνα δεν έχει ποτέ αποκηρύξει τη χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει εντείνει τη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από το νησί.


Οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Track Two αποτελούν μέρος ενός διαλόγου δύο δεκαετιών για τα πυρηνικά όπλα και τη στάση του στρατού, ο οποίος σταμάτησε όταν η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε τη χρηματοδότηση το 2019. Μετά την πανδημία COVID-19, οι ημιεπίσημες συζητήσεις συνεχίστηκαν για ευρύτερα θέματα ασφάλειας και ενέργειας, αλλά μόνο η συνάντηση της Σαγκάης ασχολήθηκε λεπτομερώς με τα πυρηνικά όπλα και τη στάση του σώματος.

Ο Santoro, ο οποίος διευθύνει το think-tank Pacific Forum με έδρα τη Χαβάη, περιέγραψε «απογοητεύσεις» και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των τελευταίων συζητήσεων, αλλά δήλωσε ότι οι δύο αντιπροσωπείες βλέπουν λόγους να συνεχίσουν να συνομιλούν. Σχεδιάζονται περισσότερες συζητήσεις το 2025, είπε.

Ο αναλυτής πυρηνικής πολιτικής William Alberque, ο οποίος δεν συμμετείχε στις συζητήσεις του Μαρτίου, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις του Track Two ήταν χρήσιμες σε μια εποχή «παγετώνων» στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συζητάμε με την Κίνα χωρίς καμία απολύτως προσδοκία», είπε, όταν πρόκειται για πυρηνικά όπλα.



Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εκτίμησε πέρυσι ότι το Πεκίνο διαθέτει 500 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές και πιθανώς θα διαθέτει περισσότερες από 1.000 μέχρι το 2030. Αυτό συγκρίνεται με 1.770 και 1.710 επιχειρησιακές κεφαλές που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ και η Ρωσία αντίστοιχα. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι μέχρι το 2030, μεγάλο μέρος των όπλων του Πεκίνου θα βρίσκεται πιθανότατα σε υψηλότερα επίπεδα ετοιμότητας.

Από το 2020, η Κίνα έχει επίσης εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιό της, ξεκινώντας την παραγωγή του βαλλιστικού πυραυλικού υποβρυχίου νέας γενιάς, δοκιμάζοντας πολεμικές κεφαλές υπερηχητικού οχήματος ολίσθησης και πραγματοποιώντας τακτικές θαλάσσιες περιπολίες με πυρηνικό οπλισμό.
Τα πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συμμάχους της Ταϊβάν

Τα όπλα στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα προσδίδουν στην Κίνα την «πυρηνική τριάδα» - χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας μεγάλης πυρηνικής δύναμης.

Ένα βασικό σημείο που ήθελε να συζητήσει η αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με τον Santoro, ήταν το κατά πόσον η Κίνα εξακολουθεί να εμμένει στις πολιτικές της για μη πρώτη χρήση και ελάχιστη αποτροπή, οι οποίες χρονολογούνται από τη δημιουργία της πρώτης πυρηνικής βόμβας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η ελάχιστη αποτροπή αναφέρεται στην κατοχή μόλις αρκετών ατομικών όπλων για να αποθαρρύνει τους αντιπάλους.

Η Κίνα είναι επίσης μία από τις δύο πυρηνικές δυνάμεις - η άλλη είναι η Ινδία - που έχουν δεσμευτεί να μην ξεκινήσουν πυρηνική ανταλλαγή. Κινέζοι στρατιωτικοί αναλυτές έχουν εικάσει ότι η πολιτική της μη πρώτης χρήσης είναι υπό όρους - και ότι τα πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των συμμάχων της Ταϊβάν - αλλά παραμένει η διακηρυγμένη θέση του Πεκίνου.



Ο Santoro δήλωσε ότι οι Κινέζοι εκπρόσωποι είπαν στους εκπροσώπους των ΗΠΑ ότι το Πεκίνο διατηρεί αυτές τις πολιτικές και ότι «δεν μας ενδιαφέρει να φτάσουμε σε πυρηνική ισοτιμία μαζί σας, πόσο μάλλον σε υπεροχή».

Η κορυφαία αξιωματούχος των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών Bonnie Jenkins δήλωσε στο Κογκρέσο τον Μάιο ότι η Κίνα δεν ανταποκρίθηκε στις προτάσεις μείωσης του κινδύνου πυρηνικών όπλων που έθεσε η Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών του περασμένου έτους. «Η Κίνα δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε περαιτέρω κυβερνητικές συναντήσεις».
Ο κίνδυνος και η αδιαφάνεια



Η «άρνηση της Κίνας να συμμετάσχει ουσιαστικά» σε συζητήσεις σχετικά με την πυρηνική της ανάπτυξη εγείρει ερωτήματα γύρω από την «ήδη διφορούμενη δηλωμένη πολιτική της μη πρώτης χρήσης και το πυρηνικό της δόγμα ευρύτερα» δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αντιπροσωπεία του Track Two της Κίνας δεν συζήτησε λεπτομέρειες σχετικά με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Πεκίνου, δήλωσαν οι Santoro και Morris. Ο Alberque του Κέντρου Henry Stimson δήλωσε ότι η Κίνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον «κίνδυνο και την αδιαφάνεια» για να μετριάσει την πυρηνική υπεροχή των ΗΠΑ και ότι δεν υπάρχει «καμία επιτακτική ανάγκη» για το Πεκίνο να έχει εποικοδομητικές συζητήσεις.

Το διευρυμένο οπλοστάσιο της Κίνας - το οποίο περιλαμβάνει πυραύλους κρουζ κατά πλοίων, βομβαρδιστικά, διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και υποβρύχια - υπερέβαινε τις ανάγκες ενός κράτους με πολιτική ελάχιστης αποτροπής και μη πρώτης χρήσης, δήλωσε ο Alberque. Τα κινεζικά σημεία συζήτησης περιστρέφονταν γύρω από την «επιβιωσιμότητα» των πυρηνικών όπλων του Πεκίνου σε περίπτωση που υπέστη ένα πρώτο πλήγμα, δήλωσε ο Μόρις.

Οι Αμερικανοί εκπρόσωποι δήλωσαν ότι οι Κινέζοι περιέγραψαν τις προσπάθειές τους ως ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού με βάση την αποτροπή για να αντιμετωπίσουν εξελίξεις όπως η βελτιωμένη αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ, οι καλύτερες δυνατότητες επιτήρησης και οι ενισχυμένες συμμαχίες.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία υπέγραψαν πέρυσι συμφωνία για την ανταλλαγή τεχνολογίας πυρηνικών υποβρυχίων και την ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας σκαφών, ενώ η Ουάσιγκτον συνεργάζεται τώρα με τη Σεούλ για να συντονίσει τις αντιδράσεις σε μια πιθανή ατομική επίθεση.

Η πολιτική της Ουάσιγκτον για τα πυρηνικά όπλα περιλαμβάνει τη δυνατότητα χρήσης τους σε περίπτωση αποτυχίας της αποτροπής, αν και το Πεντάγωνο λέει ότι θα το εξέταζε αυτό μόνο σε ακραίες περιστάσεις. Δεν παρείχε λεπτομέρειες. Ένας Κινέζος αντιπρόσωπος «επεσήμανε μελέτες που έλεγαν ότι τα κινεζικά πυρηνικά όπλα εξακολουθούν να είναι ευάλωτα σε αμερικανικά πλήγματα - η ικανότητά τους για δεύτερο πλήγμα δεν είναι αρκετή», δήλωσε ο Μόρις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου