Δευτέρα, Ιουλίου 15, 2024

Την ενοχή Παπαντωνίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος προτείνει ο εισαγγελέας Ο Γιάννος Παπαντωνίου δικάζεται για το «δώρο» ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από την «THALES NEDERLAND B.V.»





 
 


Την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αλέξανδρος Σπηλιώτης.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο εδώλιο για υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος ύψους 2.437.962 ευρώ που φέρεται να έλαβε ως «δώρο» από την «THALES NEDERLAND B.V.» προκειμένου να βάλει την υπογραφή του στη σύμβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμού 6 φρεγατών του πολεμικού Ναυτικού.


Μαζί του κατηγορούνται για το ίδιο αδίκημα η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου αλλά και ο στενός φίλος του ζευγαριού Ανδρέας Μπάρδης. Και για τους δύο ο εισαγγελέας επίσης ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι.

«Η σύμβαση αυτή έχει όλα τα στοιχεία της απιστίας και ζημίωσε το Δημόσιο κατά 381 εκ. ευρώ. Γι’ αυτό έγινε η δωροδοκία, τίποτα δεν είμαι τσάμπα. Εφόσον υπήρχε μαύρο χρήμα, έπρεπε να νομιμοποιηθεί» είπε ο εισαγγελέας.








«Τα χρήματα έρχονταν στο υπουργείο. Ο Μπεκατώρος συναντιόταν με τον Τραυλό. Δεν πάει κατευθείαν χρήμα στο γραφείο του υπουργού! Πρέπει να είσαι τελείως ερασιτέχνης! Δεν πάει κανείς ν’ αφήσει στο γραφείο υπουργού τη μίζα».
«Κοροϊδευόμαστε» είπε για τους ισχυρισμούς περί «θείας από τη Νιγηρία»

Σχετικά με τους ισχυρισμούς περί χρημάτων που ήρθαν από τη «θεία από τη Νιγηρία» και την πρώην σύζυγό του, ο εισαγγελέας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «κοροϊδευόμαστε», υπογραμμίζοντας παράλληλα και για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους πως δεν έχουν απαλλαγεί, αλλά πως παραγράφηκε το αξιόποινο.

«Είπε για κάποια αδελφή του πατέρα του στο Νίγηρα που είχε χρήματα και του έδινε. Αυτά τα χρήματα τα αποταμίευε είπε και μπόρεσε να εξοικονομήσει το ποσό αυτό. Βέβαια, δεν έφταναν αυτά τα χρήματα για να συμπληρωθεί το ποσό, έμενε ένα ποσό 700.000 ευρώ το οποίο είπε πως ήταν από την πρώην γυναίκα του την οποία είχε διευκολύνει και του το επέστρεψε από το 1993-1997 που απεβίωσε. Το σύνολο το χρημάτων όπως δικαιολογούνται από τον κατηγορούμενο, είναι υπερδεκαετίας…Δεν μπορεί να υποστηριχθεί με λογική ακολουθία ο ισχυρισμός ότι είχε κρατήσει μετρητά 2,5 εκ ευρώ σε διάστημα 15 χρόνων», τόνισε ο εισαγγελέας και πρόσθεσε:


«Δηλαδή… σκέφτηκε εκείνη την περίοδο όταν υπογράφηκε η σύμβαση, θυμήθηκε να τα πάει έξω στην Ελβετία τα χρήματα γιατί ήθελε να τα εξασφαλίσει. Σε ένα τρίτο που ακούει τέτοιο αφήγημα του δημιουργούνται αμφιβολίες και υποψίες ότι κοροϊδευόμαστε».

Σχετικά με το ότι μέρος του ποσού προήλθε από επιστροφή χρημάτων που του έκανε η πρώην σύζυγος του, η οποία έχει αποβιώσει, ο εισαγγελέας ανέφερε: «Δεν είναι αυτή η προέλευση των χρημάτων. Και θα πω και κάτι ακόμα. Ο κατηγορούμενος είχε τις χείριστες σχέσεις με την πρώην σύζυγο του! Δεν είναι τα πράγματα όπως παρουσιάζονται. Δεν υπήρχαν αρμονικές σχέσεις και αλληλοβοήθεια. Αυτά τα λένε τα γεγονότα».
Ξέπλυμα μέσω... ομολόγου

Κατά την αγόρευση του έκανε λόγο για τεράστια ζημιά του Δημοσίου για μια διαδικασία που «θα μπορούσε να είχε γίνει τσάμπα από τα κονδύλια του πολεμικού ναυτικού». «Δε μπορεί να λέμε ότι η δωροδοκία θα γίνει μέσω web banking! Είναι αφελές να πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Αλλιώς γίνονται αυτές οι δουλειές, δια της μεταφοράς μετρητού χρήματος. Προέκυψε μεταφορά χρήμα που μεταφέρθηκε μέσω off shore εταιριών στην Ελλάδα».

«Ο Μπάρδης λάμβανε χρηματικά ποσά μετρητά από τους Παπαντωνίου και Κουράκου και τα έβαζε στη Eurobank και μετά έφταναν στην Ελβετία. Ο Παπαντωνίου έδωσε στον Μπάρδη περίπου 2,5 εκ. ευρώ. Έπρεπε αυτά λεφτά να αποκτήσουν νομιμοφάνεια. Έγινε λοιπόν μια επένδυση σε ομόλογο. Αυτό σημαίνει ότι σε πρωτο επίπεδο ο Παπαντωνίου παρέδωσε διαδοχικά και τμηματικά 2,5 εκ στο Μπάρδη, ο οποίος τα μετάφερε μέσω τραπέζης σε ελληνικές και ελβετικές τράπεζες. Έπειτα έγινε η επένδυση στο ομόλογο, που έχει το ρόλο ξεπλύματος. Από που έχεις το χρήμα; Από το ομόλογο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου