Δευτέρα, Ιουλίου 08, 2024

Κρήτη: Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας - Ο ξυλοδαρμός έγινε... τροχαίο, όμως δεν έπεισε Η εξέταση από τον γιατρό νοσοκομείου έδειξε ότι τα τραύματα 27χρονης ήταν από ενδοοικογενειακή βία.







 


 


Ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε στην Ελλάδα. Η διαφορά στη νέα περίπτωση έχει να κάνει με τον τρόπο που έγινε προσπάθεια να δικαιολογηθεί.

Ένας νεαρός άνδρας 21 ετών και μια νεαρή γυναίκα, 27 ετών, αμφότεροι κάτοικοι της Μάλια Χερσονήσου, στην Κρήτη, κλήθηκαν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου από το ΕΚΑΒ, υποστηρίζοντας ότι είχαν τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα.


Ωστόσο, όταν έφτασαν στο νοσοκομείο, ο γιατρός που εξέτασε την κοπέλα, παρατήρησε ότι οι τραυματισμοί της δεν ήταν συμβατοί με το είδος των τραυμάτων που συνήθως προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, ακολούθησε προανάκριση και διαπιστώθηκε ότι ο νεαρός άνδρας είχε προκαλέσει σωματικές βλάβες στη γυναίκα, ασκώντας της βία.






Οι αρμόδιες Αρχές διερευνούν την υπόθεση, ενώ ο νεαρός άνδρας αναμένεται να αντιμετωπίσει κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία.
Ενδοοικογενειακή βία: Με το κουμπί πανικού στο χέρι ζουν πάνω από 2.100 γυναίκες

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, με τον φόβο ότι μπορεί να τους χτυπήσει την πόρτα ο κακοποιητής τους ζουν πάνω από 2.100 γυναίκες σε όλη τη χώρα.

Βάσει των στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία παρουσίασε το iEidiseis.gr στις 22 Ιουνίου, 2.124 κακοποιημένες γυναίκες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους τηλέφωνο το panic button από τον Μάρτιο του 2023 (όταν τέθηκε σε ισχύ το μέτρο) μέχρι τις 31 Μαΐου 2024. Το ίδιο διάστημα οι γυναίκες που κρίθηκαν ως δικαιούχοι του panic button ήταν 6.981 (ωστόσο, δεν επέλεξαν όλες να κάνουν την εγκατάσταση στο κινητό τους για να μπορούν να κάνουν χρήση του).


Η επιλογή για εγκατάσταση του panic button αποκαλύπτει ότι οι περιπτώσεις «υψηλού ρίσκου» (δηλαδή πολύ σοβαρού κινδύνου για τα θύματα) είναι εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- σε όλη την Ελλάδα.

Η «έκρηξη» ενδοοικογενειακής βίας αποτυπώνεται ανάγλυφα στα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας για το πρώτο 5μηνο του 2024 για όλη την επικράτεια. Συνολικά έγιναν 3814 κλήσεις στην Άμεση Δράση από κακοποιημένες γυναίκες που ζητούσαν βοήθεια, 292 γυναίκες εγκατέστησαν το κουμπί πανικού, 90 μεταφέρθηκαν σε ιατροδικαστή, 55 σε δομή φιλοξενίας. Μέσα σε πέντε μήνες φέτος από την ΕΛ.ΑΣ. καταγράφηκαν 2.157 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και έγιναν 1.357 συλλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο καταγράφονται 15 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κάθε μέρα.

Από τα 2.157 περιστατικά, τα 908 ήταν στην Αττική, ενώ από τις 1.357 συλλήψεις οι 538 έλαβαν χώρα στην Αττική.


Αποκρουστικό είναι και το στοιχείο ότι φέτος οι γυναικοκτονίες έχουν φτάσει ήδη τις 7, ενώ πέρυσι για όλο το 2023 ήταν 6.

Πρώτο 5μηνο του 2024Κλήσεις στο «100»: 3.814
Panic Button: 292
Μεταφορές σε ιατροδικαστή: 90
Μεταφορές σε δομή: 55
Περιστατικά: 2.157
Συλλήψεις: 1.357

7 γυναικοκτονίες (6 ήταν πέρυσι όλο το χρόνο)

Από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι σήμεραΓυναίκες δικαιούχοι panic button: 6.981
Γυναίκες που εγγράφηκαν στο panic button: 2.124

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου