Πέμπτη, Ιουλίου 18, 2024

Ανησυχία στη Νέα Υόρκη: Μετεωρίτης πέταξε πάνω από το Άγαλμα της Ελευθερίας και διαλύθηκε Ο μετεωρίτης έτρεχε με 54.000 χλμ την ώρα πριν διαλυθεί πάνω από την «καρδιά» του Μανχάταν. Νεοϋορκέζοι ανέφεραν ότι έτρεμε το έδαφος.






Ένας μετεωρίτης πέταξε πάνω από το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, πριν τελικά διαλυθεί περίπου 48 χλμ πάνω από το κέντρο του Μανχάταν το πρωί της Τρίτης (17/6), σύμφωνα με τη NASA.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η New York Post, ο διαστημικός βράχος πέρασε μέσα από την ατμόσφαιρα πάνω από τη Νέα Υόρκη στις 11:15 π.μ. (τοπική ώρα), με τους κατοίκους του «Μεγάλου Μήλου» να αναφέρουν ότι είδαν μια λάμψη φωτιάς να διασχίζει τον ουρανό και ένιωσαν το έδαφος να τρέμει ελαφρά κάτω από τα πόδια τους.


Είκοσι άτομα σε όλη τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ, ανέφεραν ότι είδαν την πύρινη σφαίρα να απλώνεται στον ουρανό, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι το «πεφταστέρι» είχε πράσινο, κίτρινο και λευκό χρώμα.

Το θέαμα διήρκεσε περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν ο μετεωρίτης διασπαστεί σε τρία κομμάτια, έγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας στην Αμερικανική Εταιρεία Μετεωριτών.
 






Το Meteor Watch της NASA εκτιμά ότι η «πύρινη σφαίρα της ημέρας» εντοπίστηκε για πρώτη φορά περίπου 64 χλμ πάνω από το Upper Bay του λιμανιού της Νέας Υόρκης - όπου βρίσκεται το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Κινούμενος με ταχύτητα 54.000 χλμ την ώρα, «ο μετεωρίτης κατέβηκε με απότομη γωνία μόλις 18 μοιρών από την κατακόρυφο, περνώντας πάνω από το Άγαλμα της Ελευθερίας πριν διαλυθεί περίπου 48 χλμ πάνω από το κέντρο του Μανχάταν», έγραψε η NASA σε ανάρτησή της στο Facebook.




Ευτυχώς, δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς που να σχετίζονται με το συμβάν, επιβεβαίωσε το Γραφείο Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Νέας Υόρκης.

Αναφορικά με την αναφερόμενη δόνηση, οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι είχε σχέση με τον μετεωρίτη ή με κάποιο άλλο φυσικό φαινόμενο.


Το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών για τους Σεισμούς του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι έλαβε αναφορές για σεισμούς στην περιοχή του βορειοανατολικού Νιου Τζέρσεϊ και του Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, αλλά απέκλεισε την πιθανότητα να σημειώθηκε σεισμός.

«Η εξέταση των σεισμικών δεδομένων στην περιοχή δεν έδειξε ενδείξεις σεισμού», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

«Το USGS δεν έχει άμεσες αποδείξεις για την πηγή της δόνησης. Προηγούμενες αναφορές για δονήσεις χωρίς σχετικό σεισμικό σήμα είχαν ατμοσφαιρική προέλευση, όπως ηχητικές εκρήξεις ή καιρικά φαινόμενα».

Η NASA υποψιάζεται ότι ο σεισμός συνδέεται με αναφορές για στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.


Η παρατήρηση του διάττοντος αστέρα έρχεται την ώρα που στη Νέα Υόρκη επικρατούσαν την Τρίτη αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, την Τρίτη ο υδράργυρος έφτασε τους 38 βαθμούς Κελσίου – αλλά η αίσθηση ήταν σαν 43.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου