Πέμπτη, Ιουλίου 04, 2024

Δολοφονία τοπογράφου: Τα 80 βίντεο, το λάθος του εκτελεστή και ο «νόμος της σιωπής» στη Μύκονο Ο λόγος που ο δολοφόνος του επιχειρηματία στο Ψυχικό έριξε 16 σφαίρες στο θύμα του.







 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Περισσότερα από 80 βίντεο από κάμερες ασφαλείας του Ψυχικού είχαν μέχρι αργά χθες (3/7) το βράδυ στην κατοχή τους τα στελέχη του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, στην προσπάθειά τους να χαρτογραφήσουν τη διαδρομή του δράστη της δολοφονίας του 54χρονου τοπογράφου, κάτω από τα γραφεία της τεχνικής εταιρίας του.

Το γεγονός ότι το σκηνικό είναι εξαιρετικά σύνθετο σε σχέση με το ποιος μπορεί να έδωσε την εντολή της εκτέλεσης, κάνει τους αστυνομικούς να δίνουν έμφαση στον εντοπισμό του δολοφόνου, προκειμένου να ξεκινήσουν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης.


Το λάθος του δράστη να ρίξει με το σκούτερ που οδηγούσε -κατά λάθος- μία πινακίδα καταστήματος, πρόδωσε στους αστυνομικούς τον ακριβή σωματότυπό του, που παραπέμπει σε πρόσωπο με εξαιρετική φυσική κατάσταση. Ενδεχομένως αυτό να βοηθήσει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών να σχηματίσει έναν πρώτο κύκλο υπόπτων από τη «δεξαμενή» με τα άτομα που έχουν χαρτογραφηθεί στο παρελθόν ως «μισθωμένοι δολοφόνοι».

Επίσης, το γεγονός ότι με ψυχραιμία σήκωσε την πινακίδα του καταστήματος και συνέχισε σαν να μη συμβαίνει τίποτα το δολοφονικό του σχέδιο, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι πρόκειται για «επαγγελματία» με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους ενέργειες.
Δολοφονία στο Ψυχικό: Ο δράστης ήξερε τι έπρεπε να κάνει χωρίς κάποιο «απρόοπτο»

Από τα κρίσιμα βίντεο που αποτυπώνουν τη στιγμή των πυροβολισμών, προκύπτει ότι εκτοξεύει περίπου 16 σφαίρες με τον πρώτο γεμιστήρα, στη συνέχεια τον αλλάζει και ρίχνει τέσσερις χαριστικές βολές. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι δεν έριξε παραπάνω, διότι ήθελε να κρατήσει σφαίρες στο πιστόλι σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε κατά τη διαφυγή του (για παράδειγμα μία «διασταύρωση» με αστυνομικούς). Όπως λένε αστυνομικές πηγές, μπορεί ακόμα και να μην είχε πάνω του δεύτερο όπλο. Την ώρα των πυροβολισμών βρισκόταν σε κοντινή απόσταση ένας διερχόμενος οδηγός και λίγο πιο μακριά μία μητέρα με το παιδάκι της.


Ωστόσο, όπως περιγράφουν αστυνομικές πηγές, ο εκτελεστής έκανε σαν να μην υπάρχει κανείς γύρω του. Αφού πυροβόλησε περίπου 20 φορές, ακολούθησε πιστά το σχέδιό του. Από την έως τώρα χαρτογράφηση της διαφυγής του προκύπτει ότι ήξερε πολύ καλά τις κινήσεις που έπρεπε να κάνει για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να συμβεί οτιδήποτε το «απρόοπτο». Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δράστες, όπως λένε αρμόδιες πηγές, δεν ρισκάρουν να παραβιάσουν τον ΚΟΚ , διότι πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες να συμβεί κάποιο τροχαίο και παράλληλα γίνονται στόχος.

Στα ίδια σημεία έκανε κατόπτευση και μία ημέρα πριν τη δολοφονία, καθώς οι ίδιες κάμερες ασφαλείας τον κατέγραψαν να διέρχεται από τους ίδιους δρόμους. Από την ανάλυση των τουλάχιστον 80 βίντεο δεν προκύπτει συνεργός, εντούτοις, οι αστυνομικοί συνεχίζουν την εξέταση του οπτικού υλικού.


Όσον αφορά στην έρευνα για το ποιος θα μπορούσε να έχει δώσει την εντολή της εκτέλεσης, οι αστυνομικοί προσπαθούν να αξιοποιήσουν το πληροφοριακό τους δίκτυο στο νησί των ανέμων. Προσπαθούν να ανιχνεύσουν ποια θα μπορούσαν να είναι τα οικονομικά συμφέροντα που θίχτηκαν από τον 54χρονο τοπογράφο.

Όπως εξηγούν πηγές με γνώση του παρασκηνίου στη Μύκονο, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει επικρατήσει «ο νόμος της σιωπής» στο νησί των ανέμων. Πρόκειται για ξυλοδαρμούς που ποτέ δεν καταγγέλθηκαν και έμειναν στο σκοτάδι, γιατί τα θύματα φοβήθηκαν να μιλήσουν για τη «μαφία της οικοδομής».

Οι ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν κατά καιρούς χαρτογραφήσει πρόσωπα και καταστάσεις, διαπιστώνοντας ότι η «μαφία της οικοδομής» συνδέεται σε ορισμένες περιπτώσεις με «ομάδες κρούσης» που αναλάμβαναν να απειλήσουν ή να ξυλοκοπήσουν τους «στόχους» τους. Πλέον η έρευνα θα επικεντρωθεί στους φακέλους που χειριζόταν ο 54χρονος τοπογράφος στη Μύκονο, καθώς εκτιμάται ότι εκεί κρύβεται το «μυστικό» για το κίνητρο της εκτέλεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου