Κυριακή, Ιουλίου 07, 2024

Το ποτάμι της αμφισβήτησης δεν γυρίζει πίσω




Κεραυνοί από «γαλάζιους» βουλευτές: «Να πάψει να μας αγνοεί, να μας υποβαθμίζει και να αποφασίζει τα πάντα με μυστικοσυμβούλους»

Το απογοητευτικό αποτέλεσμα του 28% των ευρωεκλογών ήταν μόνο η αρχή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, παρά τις πρωτοβουλίες που... παίρνει για ανάταξη του κλίματος, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις στη νέα σελίδα που έχει ανοίξει τόσο στην εσωκομματική ιστορία της Ν.Δ. όσο και στον τρόπο που κυβερνά τη χώρα.

Από τον
Πάνο Σώκο

Αυτή η νέα σελίδα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικά στελέχη, έχει ως βασικό χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έχουν βγει «κίτρινες κάρτες» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς αρχίζει να αμφισβητείται πλέον για την ορθότητα της πολιτικής του και των επιλογών του σε μία σειρά από σημαντικά ζητήματα, όπως:

– Τα εθνικά θέματα. Την περασμένη Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο με τις ομιλίες τους οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντ. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής, αφού εμφανίστηκαν ως εγγυητές και υπερασπιστές των αρχών και των αξιών του κόμματος, επιχειρώντας να εκφράσουν συνολικά τη δεξιά παράταξη και να υπερασπιστούν τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά της, έθεσαν και κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα. Οι προειδοποιήσεις τους σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν.



Ο κ. Καραμανλής, αφού εξέφρασε την πίστη του ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, υπογράμμισε με νόημα: «Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Δ.Δ. της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις δικαιώματος στο Δ.Δ. να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων». Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε «Πρέσπες του Αιγαίου».

Διαφωνίες για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία στο 28ο ετήσιο συνέδριο «Economist Government Roundtable» δήλωσε: «Δεν θα έπρεπε να είχαμε εμπλακεί στον πόλεμο της Ουκρανίας». Η κυρία Μπακογιάννη σημείωσε: «Συμφωνώ με τον πρόεδρο Γκιουλ (πρώην πρόεδρος της Τουρκίας) ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαμε εμπλακεί εκεί (σ.σ.: στην Ουκρανία), εάν είχαμε λάβει υπ’ όψιν πολύ πιο σοβαρά τις συμφωνίες του Μινσκ και είχαμε εργαστεί σοβαρά πάνω σε αυτές. Αλλά όλα αυτά ανήκουν πλέον στην Ιστορία».



– Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ηδη περίπου είκοσι βουλευτές φέρεται ότι είναι αποφασισμένοι να μην υπερψηφίσουν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για νέα θητεία. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στα Παραπολιτικά, τόνισε: «Υπάρχει αρκετός αριθμός συναδέλφων που έχουν καταλήξει σε κάποια απόφαση σχετικά με την ανανέωση της θητείας της κυρίας Σακελλαροπούλου, αυτός όμως πρέπει να συζητηθεί όταν θα έρθει η ώρα». Προειδοποίησε μάλιστα τον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του το πρόσωπο που θα προτείνει, αλλά θα πρέπει προηγουμένως να διαβουλευτεί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα! «Αυτή τη φορά για το όποιο πρόσωπο για Πρόεδρος Δημοκρατίας, είτε αφορά ανανέωση για την κυρία Σακελλαροπούλου είτε αφορά για κάποιο άλλο πρόσωπο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έχει λόγο πριν φτάσουμε στην ψηφοφορία και αυτό έχει γίνει απολύτως σαφές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι τα αιτήματα των βουλευτών, αφενός μεν να συμμετέχουν πιο ενεργά στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής και των αποφάσεων και να μην καλούνται απλώς να τις επικυρώνουν στη Βουλή με την ψήφο τους και αφετέρου να αλλάξει και όχι να επιταχυνθεί, όπως λέει το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβερνητική πολιτική στους τομείς για τους οποίους αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες στις ευρωεκλογές.

«Ηρθε η ώρα ο πρωθυπουργός να πάψει να μας αγνοεί, να μας υποβαθμίζει και να αποφασίζει με μυστικοσυμβούλους εν αγνοία μας για θέματα που εμείς ψηφίζουμε στη Βουλή και για τα οποία εμείς τελικά λογοδοτούμε στους ψηφοφόρους» μας έλεγε βουλευτής του κόμματος. Δυσαρέσκεια στην Κ.Ο. για την τακτική του πρωθυπουργού και του Μαξίμου υπάρχει και στο μπλοκ των φιλομητσοτακικών βουλευτών, ιδίως της νεότερης γενιάς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη για ανανέωση. Θεωρούν ότι δεν αξιοποιούνται από τον πρωθυπουργό όχι μόνο με μία θέση στην κυβέρνηση αλλά ούτε και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Οπως πληροφορούμαστε, ανταλλάσσουν απόψεις σε συναντήσεις που κάνουν.
Στο κενό όλες οι κινήσεις ανάκαμψης

Για την ώρα το αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι μετά τις ευρωεκλογές οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού δεν έβγαλαν την κυβέρνηση από τα βαλτωμένα νερά! Ο αποτυχημένος ανασχηματισμός, η στροφή στην καθημερινότητα και σε τομείς για τους οποίους έχει εκφραστεί κοινωνική δυσαρέσκεια, οι επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη σε νοσοκομεία, σταθμούς λεωφορείων κ.α., η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αλαζονείας πήγαν… κουβά και δεν έφεραν αποτέλεσμα. Αυτό φάνηκε και στην προχθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis, όπου, παρότι η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει τεράστια, το 65% θεωρεί πως η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί την ακρίβεια το μέγιστο πρόβλημα της χώρας έχει αυξηθεί κατά 6% σε σχέση με τον Μάιο. Επίσης, για πρώτη φορά η θετική αξιολόγηση της κυβέρνησης πέφτει κάτω από το 30%, ενώ και το ποσοστό της Ν.Δ. παραμένει καθηλωμένο πέριξ του 30%!

Κοντά σε όλα αυτά ήρθε και η βιαιοπραγία του Λευτέρη Αυγενάκη εναντίον εργαζομένου στο «Ελ. Βενιζέλος» που έδειξε ότι η αλαζονεία της εξουσίας πολλών στελεχών της Ν.Δ. οφείλεται και στις προσωπικές σχέσεις που έχουν με τον κ. Μητσοτάκη, καθώς ο διαγραφείς βουλευτής ήταν κοντά στον πρωθυπουργό εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, η διαγραφή του από την Κ.Ο. έγινε με καθυστέρηση, ενώ έστρεψε ακόμα μία φορά τα φώτα της δημοσιότητας στο εσωτερικό της Ν.Δ. και ενέτεινε την εσωστρέφεια.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου