Δευτέρα, Ιουλίου 08, 2024

Μαζί στη δουλειά παππούδες και εγγόνια - Το σχέδιο «Μάο» για την εργασία των φοιτητών Από τις βασικές αιτίες της ανεργίας είναι οι χαμηλοί μισθοί, τα ακριβά ενοίκια και η έλλειψη προοπτικής.



ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Κίνητρα να εργαστούν οι φοιτητές ώστε να καλυφθούν οι (εποχικές) ανάγκες σε προσωπικό εξετάζει η κυβέρνηση.
Στην Ελλάδα της εποχικής απασχόλησης (Τουρισμός, αγροτική παραγωγή κ.α.) έχουμε αυτή τη στιγμή 500.000 ανέργους, σχεδόν 1 εκ. αέργους (που δεν εργάζονται, δεν ψάχνουν για εργασία, δεν δηλώνουν άνεργοι), αλλά και 70.000 κενές θέσεις εργασίας.
Είναι προφανές ότι η βασική αιτία της ανεργίας, της... αεργίας αλλά, ταυτόχρονα, και των κενών θέσεων εργασίας είναι οι χαμηλοί μισθοί, τα ακριβά ενοίκια που δεν διευκολύνουν την γεωγραφική κινητικότητα, η απουσία προοπτικής.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργό Αλέξη Πατέλη, γι αυτή την ταυτόχρονη συνύπαρξη ανεργίας και έλλειψης εργατικών χεριών, ευθύνεται και το γεγονός ότι πολλές γυναίκες έχουν επιφορτιστεί να κουράρουν τους κατάκοιτους γονείς/ηλικιωμένους. Αυτό ερμηνεύει τη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και το χαμηλότερο ποσοστό εργατικού δυναμικού (61% του πληθυσμού εργάζεται ή είναι άνεργο, περισσότεροι από 3 εκ. ενώ είναι άεργοι, αν και σε ηλικία εργασίας, δηλαδή άνω των 15 ετών και έως 65, αλλά υπολογίζεται ότι 1 εκ. εξ αυτών μπορεί να εργαστεί, αν εξαιρέσει κανείς τους μαθητές, φοιτητές, ηλικιωμένους).
Ο κ.Πατέλης παραδέχεται, μιλώντας στην ημερίδα της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία (4/7), ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο βασικός μισθός όπως και να ενισχυθούν οι δομές πρόνοιας για την «απελευθέρωση» των γυναικών που συνδράμουν ηλικιωμένα και ανίκανα άτομα.
Ωστόσο δεν φαίνεται να προκρίνει την μαζική εισαγωγή αλλοδαπών εργατών, αλλά εντοπίζει τρεις νέες πηγές εξεύρεσης περισσότερων εργατικών χεριών:
Εργασία συνταξιούχων
α/κίνητρα επανόδου των νέων που έχουν φύγει στο εξωτερικό (σ.σ. ο ίδιος υπολογίζει ότι έχουν επιστρέψει οι μισοί από τις 500.000 που έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης, ένας μάλλον υπεραισιόδοξος αριθμός…),
β/ επάνοδο των μεταναστών που εργαζόταν εδώ (κυρίως Αλβανοί υπήκοοι) και οι οποίοι μετανάστευσαν εκ νέου, αυτή τη φορά φεύγοντας από την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης (μετά το 2008) και
γ/εργασία των συνταξιούχων παράλληλα(;) με την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Πατέλης στην ίδια ημερίδα: «πάνω από 1,2 εκ. συνταξιούχου (σ.σ. το 47% του συνόλου) είναι κάτω των 74 ετών…». Και με βάση το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 65 ετών η κυβέρνηση σχεδιάζει μια ακόμη αύξηση των ηλικιακών ορίων από 1/1/2027…
Το εντυπωσιακό είναι ότι προτείνει και την απασχόληση των φοιτητών στη διάρκεια των διακοπών τους. Μια πρακτική που ήταν μάλλον διαδεδομένη μέχρι και πριν 20-25 χρόνια. Έτσι όμως οι παππούδες και εγγονοί να δουλεύουν μαζί…
Το πρόβλημα είναι οι ελλείψεις σε εργάτες γης. Αφενός γιατί τα κενά δεν αφορούν μόνο το καλοκαίρι, ας πούμε στη συγκομιδή της ντομάτας , της σταφίδας ή του ροδάκινου, αλλά ολόκληρο το χρόνο (ελιές, πορτοκάλι, ακτινίδιο κ.α.)
Και εκεί είναι πολύ δύσκολο να στραφούν, έστω περιστατικά, οι φοιτητές μας. Αφενός λόγω σκληριών συνθηκών εργασίας και, αφετέρου, λόγω υψηλών τυπικών προσόντων που έχουν πετύχει, με την σχετική προσήλωση των περισσοτέρων ελληνικών οικογενειών (δύνανται ή όχι οικονομικά…)
Και οι νέοι με τα υψηλά τυπικά προσόντα δεν δουλεύουν σαν σερβιτόροι στο τουρισμό, πόσο μάλιστα σαν αγρεεργάτες.
Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι εξακολουθεί να έχει ανάγκη σε εργατικό δυναμικό χαμηλής εξειδίκευσης…
Εκτός και εάν η κυβέρνηση και ο κ.Πατέλης, ζήλεψαν τον Μάο και την «Πολιτιστική Επανάσταση» και υποχρεώσουν του φοιτητές σε… αγροτικό. Να ξεχυθούν δηλαδή στην Περιφέρεια και να εργαστούν στα χωράφια…
Αυτοματισμοί στη χαμηλή εξειδίκευση
Για την ταυτόχρονη έλλειψη εργατικών χεριών και ανεργίας (άνω του 10% του εργατικού δυναμικού) ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας πρότεινε, στην ίδια ημερίδα, να προχωρήσουν οι εκσυγχρονισμοί και αυτοματισμοί για την κάλυψη των πλέον ανειδίκευτων θέσεων εργασίας από μηχανές, προκειμένου να μετακινηθεί εργατικό δυναμικό προς άλλες –πιο εξειδικευμένες- θέσεις.
Μόνο που εδώ υπεισέρχεται το θέμα των χαμηλών μισθών, των ενοικίων, η απουσία προοπτικής για τον μισθωτό στην Ελλάδα. Που δυστυχώς εργάζεται, όχι γα να δημιουργήσει, αλλά απλώς για να επιβιώσει. Να σπρώξει το χρόνο μέχρι τη σύνταξη.
Και αυτό μοιάζει καταθλιπτικό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου