Τρίτη, Αυγούστου 20, 2024

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας περικαρδίτιδας και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς Τα συμπτώματα που «δείχνουν» οξεία περικαρδίτιδα και θέλουν προσοχή.




Anna Shvets/Pexels

 


Η οξεία περικαρδίτιδα είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Πρόσφατα, η τοπική κοινωνία της Ιερισσού στη Χαλκιδική βυθίστηκε στο πένθος από τον θάνατο ενός 8χρονου αγοριού, το οποίο κατέρρευσε ενώ βρισκόταν σε διακοπές με συγγενείς (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Το παιδί υπέφερε από αμυγδαλίτιδα, και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή οδήγησε στην ανάπτυξη οξείας περικαρδίτιδας.


Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η περικαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή των χιτώνων της καρδιάς που την προστατεύουν. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν το παιδί τους παρουσιάσει συμπτώματα όπως πόνος στο στέρνο, χαμηλός πυρετός και γενική κακουχία, καθώς αυτά μπορεί να αποτελούν ενδείξεις οξείας περικαρδίτιδας.










Οι διάφοροι τύποι περικαρδίτιδας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι περικαρδίτιδας:Οξεία περικαρδίτιδα: Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει ξαφνική φλεγμονή και εμφάνιση συμπτωμάτων.
Χρόνια Περικαρδίτιδα: Η φλεγμονή επιμένει για τρεις μήνες ή περισσότερο.
Συσταλτική Περικαρδίτιδα: Σοβαρή μορφή όπου το περικάρδιο σκληραίνει και πυκνώνει, επηρεάζοντας την καρδιακή λειτουργία.
Λοιμώδης Περικαρδίτιδα: Εμφανίζεται μετά από ιογενείς, βακτηριακές, μυκητιασικές ή παρασιτικές λοιμώξεις.
Ιδιοπαθής Περικαρδίτιδα: Περικαρδίτιδα χωρίς προσδιορισμένη αιτία.
Τραυματική Περικαρδίτιδα: Προέρχεται από τραυματισμούς στο στήθος, όπως σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων.
Ουραιμική Περικαρδίτιδα: Συνδέεται με τη νεφρική ανεπάρκεια.
Οι αιτίες της περικαρδίτιδας

Η περικαρδίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:Λοιμώξεις: Βακτηριακές, ιογενείς ή μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε περικαρδίτιδα.
Αυτοάνοσες παθήσεις: Οι αυτοάνοσες διαταραχές (λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκληρόδερμα)
Σωματικός τραυματισμός: Το τραύμα στην περιοχή του θώρακα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει περικαρδίτιδα.
Καρκίνος (πνεύμονας, μαστού, λευχαιμία, λέμφωμα) που εξαπλώνεται στο περικάρδιο
Πρόσφατο έμφραγμα: Τραύμα στο στήθος από ατυχήματα
Μεταβολικές διαταραχές: (υποθυρεοειδισμός, νεφρική ανεπάρκεια, AIDS)
Διάφορες παθήσεις: η νεφρική ανεπάρκεια και οι καρδιακές προσβολές είναι ορισμένες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν περικαρδίτιδα.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρόμοιοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε μυοκαρδίτιδα, μια άλλη σοβαρή καρδιακή πάθηση, όπως γράφει το doctorhomecare.gr.
Τα συμπτώματα της περικαρδίτιδας

Το πιο κοινό σύμπτωμα της περικαρδίτιδας είναι ο ξαφνικός, οξύς πόνος στο στήθος που μπορεί να μοιάζει με καρδιακή προσβολή.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:Διαπεραστικός πόνος στο στήθος (συχνά στη μέση ή ελαφρώς αριστερά του κέντρου) που επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε, αναπνέετε βαθιά, βήχετε ή καταπίνετε.
Αίσθημα παλμών ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός.
Δύσπνοια
Κούραση
Aδυναμία
Πυρετός
Ρίγη.
Πρησμένα πόδια
Πρησμένη κοιλιά (εάν συσσωρευτεί υγρό γύρω από την καρδιά)

Τα συμπτώματα μπορεί να μιμούνται εκείνα της καρδιακής προσβολής ή άλλων καρδιακών παθήσεων όπως της μυοκαρδίτιδας της πάθησης που επηρεάζει τον καρδιακό μυ. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν καρδιολόγο εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου