Δευτέρα, Αυγούστου 19, 2024

Στενός κλοιός από Πούτιν στους Ρώσους ολιγάρχες - Πώς οι κυρώσεις άλλαξαν την οικονομία Απαγορεύονται οι διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου - Το πάθημα του Ντεριπάσκα - Οι κυρώσεις θα μείνουν για δεκαετίες.


Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 
 


Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία θα παραμείνουν σε ισχύ για δεκαετίες, ακόμη και αν υπάρξει ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή 16 Αυγούστου ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Η Ρωσία έγινε η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις από τη Δύση μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ξεπερνώντας το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Παρά την πίεση, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 4,7% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.


«Αυτή είναι μια ιστορία για τις επόμενες δεκαετίες. Όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις και τα αποτελέσματα μιας ειρηνικής διευθέτησης στην Ουκρανία, είναι στην πραγματικότητα μόνο ένα πρόσχημα», δήλωσε ο Ντμίτρι Μπιριχέβσκι, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικής Συνεργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν για πρώτη φορά πολύ νωρίτερα. Ο απώτερος στόχος τους είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός», τόνισε ο Μπιριχέβσκι σε φόρουμ συζήτησης στη Μόσχα.
Advertisement







Το πάνελ, με τίτλο «Κυρώσεις κατά της Ρωσίας - εμπρός στο άπειρο;», ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης στην πολιτική και επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας σχετικά με το εάν η Μόσχα θα έπρεπε να εργαστεί για τη χαλάρωση των κυρώσεων ή να τις αποδεχτεί ως μακροπρόθεσμη πραγματικότητα και να μάθει να εργάζεται γύρω από αυτές.
Το δίκοπο μαχαίρι για τους Ρώσους επιχειρηματίες

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η άρση όλων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, θα ήταν μεταξύ των προϋποθέσεων του για ειρήνη.

Σύμφωνα με το Reuters, πολλοί Ρώσοι επιχειρηματίες είναι ιδιωτικά δυσαρεστημένοι με τις κυρώσεις, αλλά φοβούνται ότι θα χάσουν τον πλούτο τους εάν ανταγωνιστούν τον Πούτιν ή τους κορυφαίους αξιωματούχους του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών κατά τη διάρκεια του πολέμου.


Την περασμένη εβδομάδα, ο δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Ντεριπάσκα αντιμετώπισε αντιδράσεις από τα «γεράκια» του Πούτιν, αφού έκανε μια σπάνια αντιπολεμική δήλωση, περιγράφοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «τρέλα» και κάλεσε για κατάπαυση του πυρός χωρίς προϋποθέσεις.
Ο τρόπος δράσης της κυβέρνησης Πούτιν για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις

Ο Μπιριχέβσκι είπε ότι οι κυρώσεις είχαν κάποια οφέλη, αναγκάζοντας τη Ρωσία να αναδιαρθρώσει την οικονομία της και να παράγει περισσότερα αγαθά προστιθέμενης αξίας που προηγουμένως εισάγονταν από δυτικές χώρες.

«Τη δεκαετία του 1990 πιστεύαμε ότι αν είχαμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, θα μπορούσαμε να αγοράσουμε όλα τα άλλα στο εξωτερικό. Τώρα δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, προειδοποίησε ότι η «δίνη των κυρώσεων» θα συνεχίσει να προκαλεί περισσότερο πόνο, καθώς οι δυτικές ρυθμιστικές Αρχές στοχεύουν τομείς που δεν έχουν ακόμη κυρωθεί.

Δυτικοί αξιωματούχοι άσκησαν πίεση στους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας, απειλώντας να διακόψουν την πρόσβασή τους στις δυτικές αγορές εάν συνεργαστούν με τη Ρωσία, πρόσθεσε ο Μπιριχέβσκι. Όπως σημείωσε ακόμη, η Μόσχα μοιράζεται στρατηγικές με άλλες χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Βενεζουέλα, με στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού «αντι-κυρώσεων» για να αντισταθεί από κοινού στις δυτικές πιέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου