Παρασκευή, Αυγούστου 23, 2024

Οι δημοσκόποι των Δημοκρατικών μετά το Συνέδριο: Η Κάμαλα έχει δυναμική, αλλά μην υποτιμάτε τον Τραμπ Προβλέπουν ανοιχτό ντέρμπι μέχρι το τέλος για Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.



AP

 
 


Οι επόμενες 75 μέρες μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ θα είναι πυρετώδεις. Μετά και την επίσημη ανάδειξη της Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου, η προετοιμασία μπαίνει στην τελική ευθεία.

Οι δημοσκόποι του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν περάσει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια να προετοιμάζονται για όσα απρόσμενα θα συμβούν στο εξής. Μάλιστα, σύμφωνα με το Politico, οι τελευταίες εκλογές που ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν μια στιγμή που αναφώνησαν «Oh shit!».


Και αυτό, γιατί έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους. Και για τη διαφορά που θα είχε ο πρώτος από τον δεύτερο, με τον Μπάιντεν να κερδίζει με αρκετή άνεση τον Τραμπ. Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι Δημοκρατικοί θα επέκτειναν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως, αντίθετα, την είδαν να συρρικνώνεται.

Τώρα, λοιπόν, που η Κάμαλα Χάρις «έπιασε» τον Τραμπ στις δημοσκοπήσεις από τον πρώτο της μήνα ως υποψήφια, οι Δημοκρατικοί αναρωτιούνται: Πόσο πραγματική είναι η άνοδος της;


Στο συνέδριο των Δημοκρατικών αυτή την εβδομάδα, αρκετοί στις τάξεις του κόμματος επιχείρησαν να κατευνάσουν αυτή την αισιοδοξία. Αξιωματούχοι των Επιτροπών Πολιτικής Δράσης της Κάμαλα Χάρις αναφέρουν ότι η δημοσκόπησή τους «είναι πολύ λιγότερο ρόδινη» από ότι οι δημόσιες έρευνες. Άλλοι δημοσκόποι των Δημοκρατικών σημείωσαν ότι -ακόμα κι αν η δημοσκόπησή τους είναι σωστή- ο Τραμπ εξακολουθεί να διατηρεί πολλά πλεονεκτήματα.


«Είναι ακόμα ένας πολύ δύσκολος αγώνας και αυτό φαίνεται να συμφωνεί με όσα στοιχεία έχουμε», δήλωσε στο Politico η Margie Omero, συνεργάτης της δημοκρατικής εταιρείας δημοσκοπήσεων GBAO Strategies.

Υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά σημάδια κρυμμένα στα δεδομένα:

Μια δημοσκόπηση που ανατέθηκε από τους Δημοκρατικούς στη Navigator Research, αποκάλυψε ότι η Χάρις και ο Τραμπ είναι ουσιαστικά δεμένοι στον χάρτη με τις Πολιτείες. Και τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων που συσχετίζονται καλύτερα με τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων - δηλαδή, εάν ένας υποψήφιος είναι κατάλληλος για τη δουλειά, έχει το σωστό όραμα και είναι ισχυρός ηγέτης - γενικά ευνόησαν τον Τραμπ στην έρευνα.


Και μετά υπάρχει η προοπτική ενός άλλου εκλογικού λάθους.

Οι δημοσκοπήσεις υποτίμησαν τον Τραμπ τόσο το 2020 όσο και το 2016. Το 2021, όταν οι Δημοκρατικοί δημοσκόποι ανακοίνωσαν την κοινή τους προσπάθεια, κάποιοι ήλπιζαν ότι η Έφεση της Εισαγγελίας κατά της απόρριψης της υπόθεσης για τα απόρρητα έγγραφα που πήρε από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ θα είχε αναιρεθεί αν δεν ήταν υποψήφιος το 2024.

«Ξόδεψα πολύ χρόνο και αναλύσεις αναλύοντας αυτά τα θέματα. Και αισθάνομαι πολύ καλύτερα ενημερωμένος για αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο Νικ Γκούρεβιτς, συνεργάτης της Global Strategy Group και δημοσκόπος των Δημοκρατικών μετά το 2020.


«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος δημοσκόπος στην Αμερική που μπορεί να καθίσει εδώ και να πει… ότι είναι 100 τοις εκατό σίγουρος ότι διόρθωσαν τυχόν προβλήματα στις δημοσκοπήσεις. Νομίζω ότι θα ήταν ανόητο».

Προς το παρόν, παρά την απτή αίσθηση της ανανεωμένης ελπίδας στο συνέδριο των Δημοκρατικών, οι περισσότεροι εκλεγμένοι Δημοκρατικοί αλλά και στελέχη του κόμματος προσπαθούν να μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους.

Όπως οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, έτσι και οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ξεκίνησαν τη δική τους αυτοψία μετά τον απογοητευτικό εκλογικό κύκλο το 2020. Αν και το κόμμα διατήρησε τον έλεγχο, η πλειοψηφία του συρρικνώθηκε.

«Κάθε χρόνο, είχαμε διαφορετικές καμπύλες. Είναι ένας δύσκολος κλάδος», δήλωσε ο Τζον Ανζαλόνε, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος ερευνητής στην εκστρατεία του Μπάιντεν το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου