Κυριακή, Αυγούστου 18, 2024

Ο Κυριάκος βρήκε τον δρόμο για την Πεντέλη, ο προφεσόρε Συνολάκης και ο... αείμνηστος Σταύρος Μπένος Θα σκεφτούν να καλέσουν τον Μπένο, την Τρίτη, δίπλα στον πρωθυπουργό στην Πεντέλη;



Eurokinissi | Τατιάνα Μπόλαρη

 


Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
 


Τα μάθατε τα νέα; Ο πρωθυπουργός θα συσκεφθεί την Τρίτη (20/8) την περιοχή που έκανε στάχτη η mega-πυρκαγιά της Σοφίας Βούλτεψη. Για τη διαχείριση της οποίας -της πυρκαγιάς, όχι της Σοφίας- έχει ήδη εκφράσει τη «ικανοποίησή του».

Ορθώς. Γιατί, όπως διαβεβαιώνει και ο ειδήμων προφέσορ Συνολάκης, η φωτιά έσβησε -κάτι που δεν περίμενε ούτε ο ίδιος, κατά δήλωσή του- προτού φτάσει στη θάλασσα! Έτσι δεν κινδύνευσε καν το Παγκράτι!


Η επιτόπια σύσκεψη θα γίνει με δέκα μέρες καθυστέρηση. Όχι επειδή τότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των πρωθυπουργικών διακοπών που λένε κάποιοι. Κατά τον πορτ παρόλ Μαρινάκη, έπρεπε πρώτα να «ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών». Προφανώς δεν γνωρίζει ο πορτ παρολ ότι η καταγραφή έχει ήδη ολοκληρωθεί από τον Δεκαπενταύγουστο και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προσωπικά το αποτέλεσμά της: «Λίγοι επλήγησαν».

Η παράσταση της Πεντέλης σκηνοθετείται με βάση το μοντέλο αποκατάστασης της βόρειας Εύβοιας. Όταν ο Μητσοτάκης εμφάνισε θριαμβευτικά ως επικεφαλής της «Επιτροπής για την ανασυγκρότηση» των καμένων τον πολυτραγουδισμένο Σταύρο Μπένο. Επειδή «ως δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας» μετά τον σεισμό του 1986.


Βέβαια, η αναμόρφωση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ήταν έργο του Γ. Γεννηματά και όχι του Μπένου. Αλλά, αυτό ήταν το λιγότερο στη συγκεκριμένη επιλογή: Ο «αναμορφωτής» είχε προσόντα που εκτιμώνται ιδιαίτερα στον πυρήνα του νεομητσοτακισμού.

Υπήρχαν διασυνδέσεις του με μια από τις αδελφές του πρωθυπουργού και τον υπουργό Σκυλακάκη -το σωματείο «Διάζωμα» που είχε ιδρύσει ο ίδιος εξασφάλισε αμφιλεγόμενες χρηματοδοτήσεις- και ήταν πρόθυμος να αναμορφώσει την περιοχή δίνοντας τα ηνία σε…επιχειρηματίες.


Πρωτίστως, ανήκε στην ομάδα των «εκσυγχρονιστών» του Σημίτη που έκαναν καριέρα στο ΠΑΣΟΚ και όταν απορρίφθηκαν από το εκλογικό σώμα ως αποτυχόντες, στράφηκαν στον αντίπαλό του.

Ο Χρυσοχοΐδης και η Μενδώνη ανακοινώθηκαν υπουργοί του Μητσοτάκη, ενώ ήταν ενεργά μέλη του ΠΑΣΟΚ, ο Πιερρακάκης πήγαινε για αρχηγός των Σοσιαλιστών, αλλά του ήλθε βολικότερη μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο της Δεξιάς, ο Φλωρίδης τώρα δείχνει τα ταλέντα του και η Διαμαντοπούλου διαδέχεται τον Λοβέρδο στην επιχείρηση υπαγωγής του ΠΑΣΟΚ στο ιμπέριουμ Μητσοτάκη.

Κατά τα λοιπά, στην Εύβοια ξέρουν ότι η «αναμόρφωση» από τον Μπένο καταλήγει σε φιάσκο. Ο ίδιος, ωστόσο, έβαλε πόδι και στον Έβρο, όπου προωθείται η ίδια αποκατάσταση: Ιδιωτικοποίηση σε ό,τι αφορά στα κονδύλια και μπαρούφες για τα υπόλοιπα όπως: «Εάν κάποιος δεν έχει θητεύσει διάστημα 3-5 χρόνων στον Έβρο, να μην μπορεί να καταλάβει θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών στο Δημόσιο».


Ο Σταύρος Μπένος αποτελεί λαμπρό συνδυασμό πολιτικού εξανδραποδισμού και μετατροπής των κονδυλίων της κρατικής μέριμνας, μετά από καταστροφή, σε ευκαιρία για μπίζνες. Με τους συμβολισμούς που τον συνοδεύουν, θα σκεφτούν να τον καλέσουν, την Τρίτη, δίπλα στον πρωθυπουργό στην Πεντέλη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου