Πέμπτη, Αυγούστου 22, 2024

Ελεύθεροι οι υπεύθυνοι του μοιραίου λούνα παρκ, γαϊτανάκι ευθυνών κυβέρνησης-δήμου...

 



Στο κέντρο της επικαιρότητας για τους λάθος λόγους παραμένει τις τελευταίες ημέρες η Χαλκιδική, ένας τόπος εξαιρετικά τουριστικός που συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό.



Μετά τον θάνατο της 8χρονης σε πισίνα κατασκήνωσης, μετά το άγριο ξύλο μεταξύ μαφιόζων ήρθε το τρίτο περιστατικό με τον θάνατο 19χρονου...

σε παιχνίδι που εκινείτο με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε λούνα παρκ.

Για την τραγική αυτή υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του 21χρονου χειριστή του λούνα παρκ, ο οποίος παραδόθηκε νωρίτερα σε αστυνομικό τμήμα.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.O 58χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού, τμήμα του οποίου έσπασε, οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πολυγύρου.

Η εισαγγελέας ζήτησε προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και με την ολοκλήρωση της θα αποφασιστεί η ποινική αξιολόγηση του 58χρονου και του 21χρονου.

Σε βάρος του 58χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σε βάρος του 21χρονου για θανατηφόρα έκθεση.

Πετούν τις ευθύνες από πάνω τους

Παράλληλα με την ανείπωτη τραγωδία, όμως, είναι σε εξέλιξη κι ένα blame game ανάμεσα στον δήμο Κασσάνδρας και την κυβέρνηση για το ποιος φέρει την ευθύνη για το δυστύχημα.

Η δήμαρχος της περιοχής, Αναστασία Χαλκιά, δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ο δήμος που δίνει άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ και πως η γνωστοποίηση που απαιτείται για τα μηχανήματα αυτά δίδεται μέσω πλατφόρμας του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Αυτά τα λούνα παρκ δεν παίρνουν άδειες, παίρνουν γνωστοποιήσεις. Ο επιχειρηματίας που λειτουργεί το συγκεκριμένο λούνα παρκ κάθε χρόνο παίρνει γνωστοποίηση από τον Δήμο, ωστόσο φέτος δεν πήρε καμία γνωστοποίηση, δεν ρώτησε κανέναν, απλά το έστησε. Τα μηχανήματα δεν ήταν αδειοδοτημένα. Ο Δήμος είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων καιρό πριν συμβεί το τραγικό δυστύχημα» είπε σχετικά η κ. Χαλκιά.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα διευκρίνισε ότι δε δίνεται άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ από τον δήμο. «Πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το Υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness» ανέφερε η κ. Χαλκιά, επισημαίνοντας και εδώ ότι η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο Δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από κει παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο Δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O Δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 22, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος», είπε χαρακτηριστικά. Εφόσον μπουν τα πρόστιμα, συμπλήρωσε η κ. Χαλκιά, μετά προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και ακολουθεί  η σφράγιση του χώρου.

«Το θέμα είναι ότι αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Ο Δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ», επανέλαβε η δήμαρχος.

Η κυβερνητική απάντηση, πάντως, δεν άργησε να έρθει με το υπουργείο Ανάπτυξης να σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ότι «σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας. Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».

Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε να ξεκινήσει άμεση διερεύνηση για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες που προκύπτουν από το δυστύχημα.

Μαρτυρία κλειδί του αδελφού

Ο 19χρονος βρήκε ακαριαίο θάνατο σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, καθώς εκσφενδονίστηκε από το παιχνίδι με μεγάλη ταχύτητα και χτύπησε με το κεφάλι σε κάποιο από τα κολονάκια της περίφραξης.

Περισσότερο φως στην τραγωδία δίνει η μαρτυρία του αδελφού του θύματος, ο οποίος βρισκόταν μαζί του στο παιχνίδι και ανέφερε ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας τους είπε ότι «θα το πάει δυνατά».

«Είμαστε στο λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μας άλλαξε θέσεις. Προτού ξεκινήσει το παιχνίδι μας είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα» σημείωσε στην ΕΡΤ για να συμπληρώσει «νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη. Σε κλάσματα δευτερόλεπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο».

Εφ. Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου