Κυριακή, Αυγούστου 25, 2024

Φλέγεται η Μ. Ανατολή: «Προληπτικό χτύπημα» του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο – Με drones και 320 ρουκέτες απάντησε η Χεζμπολάχ (βίντεο) Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή, μετά το χτύπημα του Ισραήλ και τα αντίποινα της Χεζμπολάχ.




ΑΠΕ-ΜΠΕ | EPA

 
 


Το Ισραήλ εξαπέλυσε, την Κυριακή (25/8), μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στον νότιο Λίβανο, σε μια προληπτική – όπως τη χαρακτήρισε – επίθεση εναντίον της μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, απειλώντας να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχή, που θα μπορούσε να τορπιλίσει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο στρατός δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση με ρουκέτες και πυραύλους προς το Ισραήλ. Η – υποστηριζόμενη από το Ιράν – οργάνωση είχε υποσχεθεί να ανταποδώσει τη δολοφονία ενός κορυφαίου διοικητή της, που έγινε από το Ισραήλ στα τέλη του περασμένου μήνα.

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής αναφέρθηκαν σε όλο το βόρειο Ισραήλ, αλλά και στο διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Ισραήλ. Λίγο αργότερα, σύμφωνα με το AP, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραήλ με «μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών» ως μια πρώτη απάντηση στη δολοφονία του Φουάντ Σουκούρ, ενός κορυφαίου διοικητή της οργάνωσης, που σημειώθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού κατά τον περασμένο μήνα.


Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η επίθεση στόχευε «έναν ποιοτικό ισραηλινό στρατιωτικό στόχο που θα ανακοινωθεί αργότερα», καθώς και «στόχευε μια σειρά από εχθρικές τοποθεσίες και στρατώνες και πλατφόρμες του Σιδερένιου Θόλου (Iron Dome)». Πάντως, η επίθεση έγινε την ώρα που η Αίγυπτος φιλοξενεί έναν νέο γύρο συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς, ο οποίος διανύει τον 11ο μήνα. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει τις μάχες αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (25/8), σύμφωνα με τον «Guardian», η Χεζμπολάχ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ολοκληρώθηκε η «πρώτη φάση» της επίθεσής της κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι ήταν μια απάντηση για τη δολοφονία του ανώτατου διοικητή της στη Βηρυτό πριν από σχεδόν έναν μήνα. Η – υποστηριζόμενη από το Ιράν – οργάνωση είπε ότι είχε στοχεύσει με επιτυχία 11 ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και με πάνω από 320 ρουκέτες. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι θα δώσει σύντομα στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεσή της κατά του Ισραήλ.







?BREAKING: In a self-defense act to remove Hezbollah’s threat, the IDF is striking targets in south Lebanon, from which the Iranian-backed Lebanese terror organization was planning to launch their attacks on Israeli civilians.

Hezbollah rocket and drone attacks are targeting… pic.twitter.com/BtuUAqtgsv— Israel ישראל (@Israel) August 25, 2024



Στις ΗΠΑ, ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Σον Σάβετ, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, «παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο Ισραήλ και τον Λίβανο» και πρόσθεσε: «Υπό την καθοδήγησή του, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι επικοινωνούν συνεχώς με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την περιφερειακή σταθερότητ».


Επισημαίνεται ότι, τις τελευταίες εβδομάδες, διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πραγματοποιήσει πληθώρα επισκέψεων στο Ισραήλ και στον Λίβανο σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την κλιμάκωση του πολέμου. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι μετακινεί περισσότερα στρατεύματα προς τα λιβανέζικα σύνορα εν αναμονή πιθανών μαχών με την – υποστηριζόμενη από το Ιράν – οργάνωση.





Ισραηλινός στρατός: «Προληπτικό χτύπημα στον νότιο Λίβανο»

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε την Κυριακή (25/8) το εξής: «Σε μια πράξη αυτοάμυνας για την απομάκρυνση αυτών των απειλών, ο ισραηλινός στρατός πλήττει τρομοκρατικούς στόχους στον Λίβανο, από τους οποίους η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να εξαπολύσει τις επιθέσεις της εναντίον ισραηλινών πολιτών. Βλέπουμε ότι η Χεζμπολάχ ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια εκτεταμένη επίθεση εναντίον του Ισραήλ, θέτοντας σε κίνδυνο τους πολίτες του Λιβάνου. Προειδοποιούμε τους αμάχους που βρίσκονται στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η Χεζμπολάχ, να απομακρυνθούν άμεσα για την ασφάλειά τους».

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χτυπήματα στα νότια της χώρας χωρίς να δώσουν αμέσως περισσότερες λεπτομέρειες. Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν χτυπήματα στον νότιο Λίβανο. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν την Αρχή Αεροδρομίων του Ισραήλ σχετικά με τις ακυρώσεις πτήσεων. Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι «δεκάδες ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπλητταν στόχους στο νότιο Λίβανο». Είπε ότι αεράμυνα, πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη υπερασπίζονταν τον ουρανό του Ισραήλ και συμμετείχαν στην επιχείρηση.






Since this morning, Israel intercepted 200+ rockets fired from Lebanon by Hezbollah, the Iranian-Backed Lebanese terror organization.

Israel has the right to defend itself! pic.twitter.com/eJB2b6Nf01— David Saranga (@DavidSaranga) August 25, 2024



Η Χεζμπολάχ άρχισε να επιτίθεται στο Ισραήλ σχεδόν αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά, εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές των συνόρων και αυξάνοντας τους φόβους ότι οι μάχες θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή (25/8), και οι δύο πλευρές ήταν προσεκτικές με στόχο να αποφύγουν μια ευρύτερη ανάφλεξη. Η Χεζμπολάχ θεωρείται πολύ πιο ισχυρή από τη σύμμαχό της, τη Χαμάς, με εκτιμώμενο οπλοστάσιο 150.000 ρουκετών και πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων ακριβείας. Τους τελευταίους μήνες η οργάνωση έχει επίσης εντείνει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εναντίον των οποίων το Ισραήλ είναι λιγότερο καλά εξοπλισμένο για να αμυνθεί.

Το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο ίδιος και ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκαλάντ, διαχειρίζονται την τελευταία επιχείρηση από το στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ, με τον Γκαλάντ να έχει κηρύξει «ειδική κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο» και το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να συνεδριάσει το πρωί της Κυριακής (25/8).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου