Σάββατο, Αυγούστου 17, 2024

Κατέθεσε ο μάρτυρας που είδε την έναρξη της φωτιάς στον Βαρνάβα – Αναπαράσταση στο σημείο Η κατάθεση για τη φωτιά στην περιοχή δόθηκε μία μόλις ημέρα μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του iΕidiseis.gr.





 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Κατάθεση στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής έδωσε ο μάρτυρας, ο οποίος μιλώντας στο iEidiseis.gr αποκάλυψε ότι έχει δει με τα μάτια του το σημείο έναρξης της φωτιάς στον Βαρνάβα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Στασινός Στασινόπουλος -κάτοικος Βαρνάβα- περιέγραψε το πρωί της Παρασκευής (16/8) στα έμπειρα στελέχη της ΔΑΕΕ όλα όσα είδε, ενώ μετέβη μαζί τους στο χωράφι της οδού Αμάλθειας, προκειμένου να λάβει χώρα ένα είδος αναπαράστασης όλων όσων αντιλήφθηκε και έζησε τα κρίσιμα λεπτά.


Η κατάθεση δόθηκε μία μόλις ημέρα μετά το δημοσίευμα του iΕidiseis.gr, το οποίο φιλοξένησε συνέντευξη του Στασινού Στασινόπουλου. Τα στελέχη της ΔΑΕΕ, που τα τελευταία 24ωρα κάνουν ενδελεχή έρευνα για τα αίτια της φωτιάς, κινήθηκαν γρήγορα και με επαγγελματισμό. Πήραν κατάθεση από τον μάρτυρα και μάλιστα τον μετέφεραν στο -υπό διερεύνηση- σημείο έναρξης για να τους δείξει όλα όσα περιέγραψε και στη συνέντευξή του. Ο κ. Στασινόπουλος είχε τονίσει στις δηλώσεις του ότι προτίθεται να καταθέσει στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, καθώς και ο ίδιος αντιλήφθηκε πόσο σημαντική είναι η μαρτυρία του, δεδομένου ότι την ώρα έναρξης της φωτιάς δεν υπήρχε -όπως εξήγησε- άλλος άνθρωπος στο σημείο.

Ο κ. Στασινόπουλος είναι κάτοικος της περιοχής. Το σπίτι του είναι σε κοντινή απόσταση από το σημείο εκδήλωσης της φωτιάς. Το ακριβές σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς βρίσκεται -κατά τη μαρτυρία του- μέσα σε χωράφι σε απόσταση λίγων μέτρων από το δρόμο και την κολώνα ηλεκτροδότησης, η οποία (όπως δημοσιεύτηκε στα ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών) έχει μπει στο μικροσκόπιο των πραγματογνωμόνων. Πρόκειται δηλαδή για το χωράφι που εφάπτεται με το σπίτι του κατοίκου της περιοχής που υποστηρίζει ότι η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στα καλώδια της κολώνας ηλεκτροδότησης.







Ο αυτόπτης μάρτυρας είδε τη φωτιά όταν ακόμα έκαιγε μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα. Σταμάτησε με το αυτοκίνητό του, κατέβηκε κάτω προσπαθώντας να σβήσει με τα πόδια του τα στάχυα, πήρε τηλέφωνο εθελοντή της περιοχής για να τον ειδοποιήσει και ταυτόχρονα πήγε να ειδοποιήσει το πυροσβεστικό όχημα που βρισκόταν σε επιφυλακή σε κοντινή απόσταση. Την ώρα που κατέβηκε από το αυτοκίνητό του, βλέποντας τη φωτιά και τηλεφώνησε στον εθελοντή, ήταν 14:59 (όπως φαίνεται στις κλήσεις του κινητού του τηλεφώνου).


Σημειώνεται ότι πηγές από την Πυροσβεστική έχουν αναφέρει στο iEidiseis.gr πως έχει μπει στο μικροσκόπιο η συγκεκριμένη κολώνα ηλεκτροδότησης, ωστόσο, τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων δεν έχουν ολοκληρωθεί και έτσι κανείς δε μπορεί να μιλήσει για τα αίτια της φωτιάς. «Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται», λένε αρμόδιες πηγές.

Αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε προχθές στο iΕidiseis.gr ο Στασινός Στασινόπουλος:

«Το σπίτι μου είναι σε πολύ κοντινή απόσταση. Εγώ είχα πάει να ψωνίσω κάτι και γύριζα στο σπίτι με το αυτοκίνητό μου. Όταν πέρασα από το σημείο αυτό είδα μία μικρή φωτιά να καίει στάχυα. Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγα μέτρα από το δρόμο στο σημείο που σας δείχνω. Κατέβηκα κάτω και προσπάθησα να σβήσω τις φλόγες με τα πόδια. Ήταν τόσο μικρή η εστία που έναν… κουβά νερό να είχα μπορεί να τα κατάφερνα. Αμέσως πήρα τηλέφωνο έναν εθελοντή της περιοχής και πήγα να ειδοποιήσω το πυροσβεστικό όχημα που ήταν σε κοντινή απόσταση. Διαπίστωσα ότι οι πυροσβέστες είχαν δει τη φωτιά καθώς κινούνταν και τότε πήγα προς το μέρος τους για να τους βοηθήσω να έρθουν γρήγορα στο σημείο. Πράγματι το πρώτο ελικόπτερο έκανε ρίψη πάρα πολύ γρήγορα, στα τρία λεπτά και πράγματι οι πρώτες επίγειες δυνάμεις έφτασαν αμέσως. Μπήκαν στο χωράφι ωστόσο γρήγορα κατάλαβαν ότι από αυτό το σημείο δεν κρατιέται η φωτιά, καθώς ο αέρας την έσπρωχνε προς το ρέμα. Ο αέρας ήταν συγκλονιστικός».


Ο κ. Στασινόπουλος σημειώνει ότι όταν είδε τη φωτιά με το αυτοκίνητο δεν υπήρχε κανένας άλλος εκεί, παρά μόνο ένα ζευγάρι που βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του σε κοντινή απόσταση: «Εγώ σας λέω τι είδα. Η φωτιά μπήκε στο σημείο που σας δείχνω. Τώρα πείτε μου από την κολώνα μέχρι εδώ πως μπορεί να προκλήθηκε η φωτιά; Τι συνέβη; Να πέρασε κάποιος και να έριξε κάτι. Εγώ δεν είδα κανέναν. Από την άλλη δεν είμαι πραγματογνώμονας. Δεν ξέρω αν μία σπίθα μπορεί να το προκάλεσε. Εγώ από αυτά που έζησα εδώ έχω να πω τα εξής: Πρώτον, η φωτιά ξεκίνησε από εκεί που σας δείχνω. Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται δεν είναι σοβαρά. Ήμουν εκεί και το είδα. Δεύτερον, οι πρώτοι πυροσβέστες που έφτασαν στον Βαρνάβα δεν ήξεραν την περιοχή. Φυσικά δεν φταίνε οι άνθρωποι, εντολές εκτελούν. Έκατσαν, στηθήκανε εδώ ενώ η φωτιά έφευγε, έπιασα ένα πυροσβεστικό και τους είπα ότι έχει και άλλο δρόμο για να κόψουν τη φωτιά στο ρέμα, και με ρώτησαν πως θα πάνε εκεί. Τρίτον, είδα ένα πυροσβεστικό όχημα να σβήνει τη φωτιά στην άκρη του ρέματος. Τους τελείωσε το νερό και τους λέω: ‘παιδιά έχουμε δεξαμενή με 30 κυβικά νερό, ελάτε να πάρετε από εκεί’. Και μου λένε δεν έχουμε το μηχάνημα για να τραβήξουμε το νερό από τη δεξαμενή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου