Κυριακή, Αυγούστου 18, 2024

«Χοντραίνει» το παιχνίδι για τους υπεύθυνους του σαμποτάζ στον Nord Stream...








Σχεδόν ταυτόχρονα με την έκρηξη βίας στο Κουρσκ, έπειτα από την αιφνιδιαστική ουκρανική εισβολή σε ρωσικά εδάφη, επέστρεψε στην επικαιρότητα και το θέμα του σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream που έφερε πολλά δεινά στον τομέα ενέργειας στην Ευρώπη...




Η Γερμανία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά Ουκρανού δύτη που κατηγορείται για το σαμποτάζ, η αμερικανική Wall Street Journal παρουσίασε εκτενές ρεπορτάζ υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από την επίθεση και η Μόσχα κατηγόρησε ξανά τις ΗΠΑ.


Όμως, οι δηλώσεις του Όγκουστ Χάνινγκ, πρώην επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών έβαλαν φωτιά και στην καρδιά της Ευρώπης.


Ο Γερμανός κατάσκοπος ανέφερε στην Die Welt ότι υπήρχαν συμφωνίες ανάμεσα στις ηγεσίες της Πολωνίας και της Ουκρανίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη ενίσχυση.


Οι υπαινιγμοί αυτοί έφεραν την απάντηση από τη Βαρσοβία με συνεργάτη του Πολωνού προέδρου να κάνει λόγο για αβάσιμους ισχυρισμούς.


Ο Μιέσο Πάβλακ, επικεφαλής της υπηρεσίας διεθνούς πολιτικής στο γραφείο του προέδρου Αντρέι Ντούντα απαντώντας σε ερώτηση πολωνικού δικτύου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PAP σημείωσε πως ο Χάνινγκ ήταν στη θέση αυτή όταν καγκελάριος της Γερμανίας ήταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και κατασκευάζονταν τα υποστυλώματα του North Stream, και «ως επικεφαλής υπηρεσίας πληροφοριών έπαιξε οπωσδήποτε έναν επαίσχυντο και σημαντικό ρόλο στην επένδυση».






Σημειώνεται, πάντως, ότι η Γερμανία αναζητούσε τον Ουκρανό ύποπτο στην Πολωνία, με τη Βαρσοβία να δηλώνει ότι παρέλαβε το ένταλμα σύλληψης, όμως ο ύποπτος έχει φύγει από τη χώρα καθώς η Γερμανία δεν είχε συμπεριλάβει το όνομά του σε μια βάση δεδομένων των καταζητούμενων προσώπων.




Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ μέσω X. Σε ένα μήνυμα γεμάτο υπαινιγμούς ο Τουσκ ανέφερε «προς όλους τους εμπνευστές και τους χορηγούς του Nord Stream 1 και 2. Το μόνο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε σήμερα γι΄αυτό είναι να ζητήσετε συγγνώμη και να μην μιλάτε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου