Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 27, 2024

Ληστεία στο Λαύριο: Πολλά τα λάθη ασφαλείας της χρηματαποστολής - «Έτοιμο για... ασφαλές ξόδεμα το 1 εκατ.» Νέα δεδομένα για τη χολιγουντιανού τύπου ληστεία σε χρηματαποστολή στο Λαύριο.


ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Στο συμπέρασμα ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας που προβλέπονται στις μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών καταλήγουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Ασφάλειας που χειρίζονται την υπόθεση της κινηματογραφικής ληστείας σε χρηματαποστολή στο Λαύριο.


 

Οι υπάλληλοι μπήκαν στο κατάστημα παιχνιδιών γνωστής αλυσίδας και τοποθέτησαν τα μετρητά σε σάκους. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι αυτό δεν προβλέπεται. Όπως λένε, τα μετρητά έπρεπε να τοποθετηθούν σε κασετίνες ασφαλείας που έχουν μηχανισμούς αντίδρασης (βομβίδες χρώματος). Σε περίπτωση που τηρείτο το πρωτόκολλο οι δράστες είτε θα έπαιρναν τα μετρητά και θα αχρηστεύονταν είτε δεν θα έμπαιναν στη διαδικασία να διαπράξουν τη ληστεία. Το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της χρηματαποστολής μετέφεραν τα χρήματα σε σάκους τους καθιστούσε «ελκυστικούς» στόχους, όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το παλιό όχημα της χρηματαποστολής είχε υποτυπώδη θωράκιση. Καλά πληροφορημένες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. προσθέτουν στο iΕidiseisκαι κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: Το 1 εκατομμύριο ευρώ που άρπαξαν οι τέσσερις ληστές είναι «έτοιμο για... ασφαλές ξόδεμα». Προέρχεται από εισπράξεις εταιριών και έτσι τα χαρτονομίσματα δεν είναι δυνατόν να ανιχνευτούν, όταν οι δράστες αποφασίσουν να τα χρησιμοποιήσουν.

Η συμμορία φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε τα κενά ασφαλείας και έδρασε έχοντας καλή πληροφόρηση. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας σαρώνουν φακέλους κακοποιών με εμπειρία στις ληστείες, καθώς θεωρούν σχεδόν δεδομένου ότι έχουν να κάνουν με σεσημασμένους.

Οι ληστές επέβαιναν σε ένα παλιό αυτοκίνητο, που μοιάζει να είναι μάρκας HondaCivic, το οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί και ταυτοποιηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν δοθεί εντολές για σχετικές αναζητήσεις σε όλη την Αττική. Παράλληλα, αυτό που θα ψάξουν οι αστυνομικοί είναι να βρουν πως είχαν τόσο καλή πληροφόρηση για τις κινήσεις της χρηματαποστολής. Πώς για παράδειγμα γνώριζαν ποια ώρα είναι η καταλληλότερη για να χτυπήσουν και ότι η χρηματαποστολή είχε πάρει χρήματα και από άλλες εταιρίες λίγη ώρα νωρίτερα;

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας προσπαθούν να συλλέξουν δεδομένα για το πως έγινε η χολιγουντιανού τύπου ληστεία, λαμβάνοντας καταθέσεις από τους υπαλλήλους της χρηματαποστολής, οι οποίοι ανήκουν σε εταιρία σεκιούριτι με εξειδίκευση στις χρηματαποστολές.

«Οι υπηρεσίες μας σχεδιάζονται με το υψηλότερο επίπεδο ακρίβειας και ασφάλειας. Συνδυαστικές χρηματαποστολές με 2 ή περισσότερους πελάτες», γράφει η ιστοσελίδα της εταιρίας. Στην ίδια ιστοσελίδα σημειώνεται ότι η εταιρία διαθέτει στόλο τουλάχιστον 70 θωρακισμένων οχημάτων.

Ένας από τους υπαλλήλους μπήκε στο κατάστημα, ενώ ο συνάδελφός του παρέμεινε μέσα στο αυτοκίνητο. Οι τέσσερις ληστές, φορώντας λευκές φόρμες και χειρουργικές μάσκες, αρχικά προσέγγισαν με το όχημα τους το πίσω μέρος του αυτοκινήτου της χρηματαποστολής. Με γρήγορες κινήσεις έσκασαν τα λάστιχα με αιχμηρό αντικείμενο. Στη συνέχεια έριξαν μπογιά στον παρμπρίζ, ενώ ο ένας κρατούσε Καλάσνικοφ. Συνολικά άρπαξαν 16 σακούλες με περίπου 1 εκατ. ευρώ.
Βίντεο από κάμερες ασφαλείας

Μια από τις κάμερες ασφαλείας κατέγραψε καρέ - καρέ τη διαφυγή των δραστών με το πράσινο αυτοκίνητο.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου