Κυριακή, Σεπτεμβρίου 08, 2024

Μαρία Ροζάρια Μπότσια: Ποια είναι η 40χρονη influencer που προκάλεσε πολιτική θύελλα στην Ιταλία Η σχέση της με τον παντρεμένο υπουργό Πολιτισμού έχει φέρει τριγμούς στην ιταλική κυβέρνηση και στην ίδια την Τζόρτζια Μελόνι.




Instagram-mariarosariabocciaofficial

 

 

Ένα σκάνδαλο που έχει πρωταγωνιστές τον υπουργό Πολιτισμού, Τζεννάρο Σαντζουλιάνο, καθώς και τη σύμβουλό του, Μαρία Ροζάρια Μπότσια, η οποία είναι ταυτόχρονα και ερωμένη του, ταλανίζει τις τελευταίες ημέρες την Ιταλία.

Η Τζόρτζια Μελόνι και η κυβέρνησή της δέχονται μια θύελλα επικρίσεων για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς προστίθεται σε άλλες παρόμοιες που έχουν... οσμή σκανδάλου. Αν και ο Σαντζουλιάνο προσπάθησε να πάρει το όλο θέμα επάνω του, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να απορροφήσει τους κραδασμούς.


Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, σε συνέντευξή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, αναφέρθηκε προ δύο ημερών για τη σχέση του με την influencer και επιχειρηματία, την Μπότσια, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα νεποτισμού.

«Το υπουργείο μου, για την υπόθεση αυτή δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ. Πλήρωσα τα πάντα εγώ, όπως αποδεικνύεται από τις κινήσεις του τραπεζικού μου λογαριασμού και της πιστωτικής μου κάρτας», δήλωσε ο Σαντζουλιάνο.


 




Πρόσθεσε, δε, ότι υπέβαλε την παραίτησή του στην Μελόνι, αλλά εκείνη αποφάσισε να μην την κάνει δεκτή.

Ο διευθυντής ειδήσεων του Rai Uno θέλησε ο υπουργός να γίνει λίγο πιο αποκαλυπτικός και εκείνος δεν απέφυγε να απαντήσει, επιδεικνύοντας ωστόσο και διακριτικότητα. «Είναι πολύ λεπτό και δύσκολο θέμα για μένα. Είχαμε μια σχέση προσωπικού, αισθηματικού χαρακτήρα με την κυρία Μπότσια, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που με οδήγησαν στο να ακυρώσω τον διορισμό της ως συμβούλου μου. Δεν είμαι, όμως, εκβιάσιμος, διότι δεν χρησιμοποίησα με ακατάλληλο τρόπο, δημόσια χρήματα», είπε.



«Ζητώ συγγνώμη από τη σύζυγό μου, την Τζόρτζια Μελόνι και τους συνεργάτες μου»

Βέβαια, ο υπουργός Πολιτισμού είναι παντρεμένος και αυτό δεδομένα δεν συνάδει με το συντηρητικό προφίλ που εμφανίζει το κόμμα της Μελόνι. Βέβαια, η ιταλική Δεξιά (όπως και η Ακροδεξιά) της χώρας έχει εδώ και χρόνια... αποποινικοποιήσει τη μοιχεία, ιδίως μέσω του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τα περίφημα πάρτι «Μπούνγκα - Μπούνγκα».

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο εκεί, αλλά στο γεγονός ότι η σχέση τους έφερε στον... αφρό ένα φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο καλούνται να διερευνήσουν οι ιταλικές Αρχές.

«Ζητώ συγγνώμη από τη σύζυγό μου, από την Τζόρτζια Μελόνι και από τους συνεργάτες μου», δήλωσε ο Σαντζουλιάνο στη συνέντευξή του στο Rai Uno. «Η σχέση μας ήταν αισθηματικού χαρακτήρα, ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις αρχές Αυγούστου. Θα θεωρούσα περίεργο να υπάρξει δικαστική έρευνα επί του θέματος, οι προσωπικές σχέσεις δεν νομίζω ότι αποτελούν αντικείμενο δικαστικού ενδιαφέροντος», πρόσθεσε ο υπουργός.


Με αναφορά στη διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Νάπολη το προσεχές διάστημα, ο Σαντζουλιάνο ανέφερε ότι η Μπότσια δεν είχε καμία απολύτως σχέση με πρωτόκολλα ασφαλείας της διάσκεψης, αλλά μόνο με «δευτερεύουσας σημασίας θέματα», όπως τυχόν επιλογή δώρων για τους συμμετέχοντες και το δείπνο της διοργάνωσης.



Ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε ότι δεν οριστικοποιήθηκε η επιλογή της Μαρία Ροζάρια Μπότσια ως συμβούλου του, λόγω του δεσμού τους -προς αποφυγή ενδεχόμενου ασυμβίβαστου- αλλά και λόγω του ότι η ίδια είχε μια σειρά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να έρθουν σε σύγκρουση με την άμισθη παρουσία της στο υπουργείο.

«Είπα στην Τζόρτζια Μελόνι ότι είμαι έτοιμος να παραιτηθώ, αλλά εκείνη μου ζήτησε να συνεχίσω. Μου είπε επίσης να ξεκαθαρίσω όλη αυτή την υπόθεση με ειλικρίνεια και τιμώντας την αλήθεια», ανέφερε τέλος ο Ιταλός υπουργός και δημοσιογράφος.







Ιταλία: «Δεν είμαι εκβιάστρια» τονίζει η πέτρα του σκανδάλου

Πάντως, η Μπότσια, με αναρτήσεις της στα social media υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτέλεσε ευκαιρία εκμετάλλευσης από κάποιους «με κατάπτυστο τρόπο», προκειμένου να πλήξουν αυτήν, τον Σαντζουλιάνο και γενικότερα τον πολιτισμό της Ιταλίας.

«Κατά τη διάρκεια της όλης αυτής υπόθεσης, αρχικά επέλεξα την σιωπή. Αποφάσισα να μιλήσω, μόνον όταν το κουτί με τα ψεύδη γέμισε και περιορίστηκα στο να αντικρούσω τα ψέματα, ώστε να υπερασπίσω την αλήθεια. Σήμερα με κατηγορούν ότι είμαι εκβιάστρια, αλλά δεν έστησα εγώ τον εκβιασμό. Το έκαναν εκείνοι που βρίσκονται στα μέγαρα της εξουσίας, οι οποίοι κάνουν εκβιασμούς.

»Σε αυτό το πλαίσιο, η εξουσία ώθησε τον υπουργό να παραιτηθεί, για να μην κάνει δεκτή την παραίτησή του. Πρόκειται για μια κυνική στρατηγική, με στόχο να κρατηθεί όμηρος ο ιταλικός Πολιτισμός, σε μια φάση μεγάλης μιντιακής προβολής», έγραψε η Μπότσια.







«Υπερασπίζω την αξιοπρέπειά μου, ως γυναίκα. Είναι άλλοι οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν, με κατάπτυστο τρόπο, την ανθρώπινη αυτή υπόθεση η οποία , για μένα, έχει οδυνηρές επιπτώσεις. Έπεσα θύμα εμπαιγμού, αλλά δεν θα επιτρέψω, η όλη αυτή ιστορία μου να τύχει κυνικής εκμετάλλευσης, από τα καπρίτσια μιας αλαζονικής εξουσίας», προσθέτει η Ιταλίδα επιχειρηματίας με καταγωγή από την Πομπηία.

Ακόμη, η Μπότσια ανέφερε: «Ο Τύπος με χαρακτήρισε με πολλούς τρόπους: μοδιστρούλα, συνοδό, influencer, μια που θέλει να δείξει ότι έχει άκρες, που καυχιέται άνευ λόγου, την "Άννα Ντέλβι της ιταλικής πολιτικής", μια γυναίκα που επιδιώκει να γίνει συνεργάτιδα, φροντιστή ηλικιωμένων, παρηγορήτρα και "πολιτιστικό έρωτα". Ποιος, όμως, έκανε gossip: Eγώ, αυτός, ή "το άλλο άτομο", εκμεταλλευόμενο μια στρατηγική στιγμή για την χώρα;».
«Υπάρχουν άτομα που εκβιάζουν τον υπουργό Πολιτισμού»

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα La Stampa, η οποία δημοσιεύτηκε στο φύλο της παρασκευής (6/9), Μαρία Ροζάρια Μπότσια αναφέρθηκε στη σχέση της με τον Τζενάρο Σαντζουλιάνο και -μεταξύ άλλων- υπογράμμισε ότι «γνωρίστηκαν τον Αύγουστο του 2023 και ότι «τον συνόδευε, με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο, και σε μακρινά ταξίδια εκτός έδρας».

«Μου έλεγαν πάντα ότι πλήρωνε το υπουργείο, όπως δείχνουν και τα mails που έλαβα από τον υπεύθυνο του γραφείου του υπουργού», ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι «υπάρχουν κάποια άτομα που εκβιάζουν τον υπουργό Πολιτισμού και αυτό οφείλεται σε διευκολύνσεις που τους έγιναν στο παρελθόν».


Ο Τζενάρο Σαντζουλιάνο, σύμφωνα με τον Τύπο, προς το παρόν επιμένει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.


Πώς ξέσπασε το σκάνδαλο με τον υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας

Η Μαρία Ροζάρια Μπότσια, δηλαδή η πέτρα του σκανδάλου στην υπόθεση που έχει προκαλέσει τριγμούς την ιταλική κυβέρνηση, είναι μια 40χρονη από την Πομπηία, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι μία από τις στενές συνεργάτιδες του υπουργού. Το πρόβλημα είναι πως κανείς δεν φαίνεται να τη γνωρίζει, τουλάχιστον εκτός του στενού κύκλου του υπουργείου.

Όλα ξεκίνησαν στις 26 Αυγούστου. Στον λογαριασμό της στο Instagram, η Μπότσια δημοσίευσε ένα μήνυμα στο οποίο ευχαριστούσε τον Σαντζουλιάνο για τον διορισμό της ως «υπουργικής συμβούλου για μεγάλες εκδηλώσεις». Ωστόσο, αυτό διαψεύστηκε από τον υπουργό, ο οποίος αναγκάστηκε να αποκαλύψει τη σχέση τους ζωντανά στον αέρα.

Είπε ότι την γνώρισε σε ένα πάρτι στη Νάπολη φέτος τον Μάιο, αλλά χώρισαν μεταξύ τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου.



Η Τζόρτζια Μελόνι, μέσω τηλεοπτικής της συνέντευξης, αναφέρθηκε στο θέμα και είπε ότι «o επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού τής εγγυήθηκε πως το συγκεκριμένο άτομο δεν είχε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα -με ιδιαίτερη αναφορά στη συνεδρίαση των υπουργών Πολιτισμού της G7- και ότι κυρίως δεν ξοδεύτηκε ούτε ένα ευρώ από τα δημόσια χρήματα των Ιταλών πολιτών, πάντα με αναφορά στο άτομο αυτό».

Η Μπότσια, ωστόσο, ανάρτησε δύο σελίδες από έγγραφα που αφορούν το πρόγραμμα των εργασιών της G7 στη Νάπολη και στην Πομπηία. Την επόμενη ημέρα πρόσθεσε ότι για τις επισκέψεις και τις μετακινήσεις της «δεν πλήρωσε η ίδια ποτέ ούτε ένα ευρώ» και ότι «όλα τα ταξίδια οργανώθηκαν από τον επικεφαλής της γραμματείας του υπουργού».

Και σαν να μην έφτανε όλη αυτή η... σκόνη που σηκώθηκε, η 40χρονη γυναίκα, με το υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δύο πτυχία στα οικονομικά, έδωσε στη δημοσιότητα ιδιωτικές συνομιλίες που φέρεται να εμπλέκουν τον Σαντζουλιάνο σε σκάνδαλο διαφθοράς και κατάχρησης δημόσιων πόρων. Όλα αυτά προκάλεσαν μια... παλίρροια, η οποία έφερε πολλά «νερά» στην κυβέρνηση Μελόνι. Μένει να φανεί πώς θα βγουν... στεγνοί (και αν) από αυτήν την ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου