Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 27, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζουν σήμερα οι «87» για Φάμελλο - Αφετηρία η Κρήτη για τον Πολάκη, «κίνημα» υπέρ του ντιμπέιτ Οι «87» συνεδριάζουν απόψε προκειμένου να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα στηρίξουν στην εκλογική κούρσα - Από ακαδημαϊκοί μέχρι… «Κασσελίστας» υποστηρίζουν Πολάκη




Με ένα ενωτικό μήνυμα, προτάσσοντας τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία και υπερασπιζόμενος την παρακαταθήκη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, παρών στην κούρσα εκλογής νέας ηγεσίας δήλωσε χθες ο Σωκράτης Φάμελλος, με το παλμαρέ των υποψηφιοτήτων να βαίνει πλέον προς την τελική ευθεία.

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο κ. Φάμελλος απευθύνθηκε σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, λέγοντας πως ««Πάμε όλοι μαζί για να γίνουμε ξανά περήφανοι για το κόμμα μας!». «Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σοβαρό, σύγχρονο, αξιόπιστο και δυναμικό. Μια αριστερά ευρωπαϊκή και οικολογική, δύναμη αλλαγής. Έναν ΣΥΡΙΖΑ των αξιών, του ήθους, και των αγώνων της προοδευτικής παράταξης, με σημείο αναφοράς την παρακαταθήκη της κυβέρνησης της Αριστεράς, του Αλέξη Τσίπρα, που κράτησε την κοινωνία και την Ελλάδα όρθια, έξω από τα μνημόνια, με διεθνές κύρος με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος, ενώ έκανε ειδική μνεία στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τους να επιστρέψουν. «Καταλαβαίνω όσους απογοητεύσαμε και σας καλώ να γυρίσετε. Να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας. Έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ. Μια πραγματική προοδευτική συμμαχία» τόνισε ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, με πολλούς από τους συντρόφους του να θεωρούν πως αυτή η «απεύθυνση» αποτελεί ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της υποψηφιότητάς του, λόγω της μετριοπάθειας, αλλά και του τεχνοκρατικού προφίλ του.







ΚλείσιμοΚατόπιν αυτών, συνεδριάζουν απόψε οι «87», προκειμένου να αξιολογήσουν όλα τα προεκλογικά δεδομένα, για να καταλήξουν εντέλει στο πρόσωπο που θα στηρίξουν στην εκλογική κούρσα, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα από τα πιο συμπαγή εσωκομματικά μπλοκ. Σε πολιτικό επίπεδο, η «φρουρά Τσίπρα» βρίσκεται εγγύτερα με την υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου, ωστόσο, ακόμη και επιφανή στελέχη της θα προέκριναν μια «πολιτική συμφωνία» με τον υποψήφιο Προέδρο, η οποία θα εξασφάλιζε την συνέχεια του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, την προσπάθεια περαιτέρω κοινωνικής διεύρυνσης και προγραμματικών συνεργασιών στον προοδευτικό χώρο, αλλά και την ανάληψη της ευθύνης για την στήριξη που παρείχε ο κ. Φάμελλος τους προηγούμενους μήνες προς τον Στέφανο Κασσελάκη και η οποία μοιάζει ανεξίτηλα χαραγμένα στην μνήμη ορισμένων στελεχών. Παράλληλα, όμως, ακόμη και εκείνα τα στελέχη των «87» που διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις απέναντι στην υποψηφιότητα Φάμελλου δεν παραγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια «υποψηφιότητα νίκης», εκτιμώντας ότι θα βρεθεί ένας κοινός τόπος για την συνεργασία τους, στο μέλλον.

Μιλώντας χθες στο Open για την υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου, η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι γεννά την ελπίδα ότι το κόμμα θα επιστρέψει στην πολιτική συζήτηση, ενώ πρόσθεσε πως και η υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη στηρίζεται σε πολιτικές θέσεις. Νωρίτερα, ο Παύλος Πολάκης πέρασε το κατώφλι της Κουμουνδούρου καταθέτοντας την αίτηση της υποψηφιότητάς του συνοδευόμενη από 32 υπογραφές και τη δήλωση Πόθεν Έσχες του, ακολουθώντας κατά γράμμα την προβλεπόμενη διαδικασία. « χώρα χρειάζεται σήμερα μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα πρέπει να παρουσιάσει ένα εφαρμόσιμο, ριζοσπαστικό, κοινωνικά αναγκαίο και λαϊκά κατανοητό πρόγραμμα διακυβέρνησης, ως εναλλακτική πρόταση απέναντι στον Μητσοτάκη, ο οποίος κλείνει τον κύκλο του» δήλωσε μετά την επισημοποίηση της υποψηφιότητάς του ο Παύλος Πολάκης, Πολάκης, καλώντας όλους τους συνυποψήφιους του να συμβάλλουν έτσι «ώστε να έχουμε έναν προεκλογικό αγώνα με επίκεντρο την αντιπαράθεση θέσεων και προγραμμάτων», πρόσθεσε. Επιδεικνύοντας υψηλή προεκλογική ετοιμότητα, ο κ. Πολάκης αναμένεται να περιοδεύσει από σήμερα και για τρεις ημέρες στην Κρήτη, πρώτο σταθμό της προεκλογικής του καμπάνιας, πραγματοποιώντας την πρώτη ανοιχτή πολιτική του εκδήλωση το απόγευμα της Κυριακής, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Χανίων.

Από ακαδημαϊκούς μέχρι… «Κασσελίστας»


Ανάμεσα στα στελέχη που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώην υπουργοί και υφυπουργοί της διακυβέρνησης Τσίπρα, όπως οι: Τρύφωνας Αλεξιάδης, Γιάννης Μουζάλας, Λευτέρης Κρέτσος, στελέχη με μακρά διαδρομή στον προοδευτικό χώρο, όπως ο νομικός, Γιάννης Ματζουράνης, αλλά και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όπως οι Μάρκος Χατζησάββας και Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Ειδική αναφορά έκανε ο Παύλος Πολάκης στον Ευρωβουλευτή, Νίκο Παππά, ο οποίος έχει επίσης υπογράψει την υποψηφιότητα του Βουλευτή Χανίων για την ηγεσία του κόμματος, ενώ προτίθεται να υπογράψει και υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη.

Ακόμη, στις 32 υπογραφές αθροίζονται, κατά πληροφορίες, οι ακαδημαϊκοί Χριστόφορος Βερναρδάκης και Γιάννης Μυλόπουλος, αλλά και η πρώην Βουλευτής Πιερίας, Μπέττυ Σκούφα, αδελφή του εξ απορρήτων συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη, Βαγγέλη Σκούφα.





«Χωρίς βιασύνη»



Εν τω μεταξύ, τον κύκλο των εξορμήσεών του με αδιαμεσολάβητο τρόπο εγκαινίασε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης περιοδεύοντας στην Τρίπολη, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τασσόμενος υπέρ της πράσινης ανάπτυξης και κατά της «άναρχης και άνευ σχεδιασμού τοποθέτησης των ανεμογεννητριών στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ένα σχέδιο που θα έπρεπε να ήταν φιλικό προς το περιβάλλον εξελίσσεται σε εχθρικό». Συνομιλητές του έκπτωτου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξηγούν, πάντως, πως ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να κινηθεί «χωρίς βιασύνη» στο θέμα της υποψηφιότητάς του, προτάσσοντας έναν κύκλο συναντήσεων με στελέχη και πολίτες, αλλά και περιοδείες του ανά την Ελλάδα.

Κίνημα… ντιμπέιτ

Πάντως, η «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έχει βγει από το ραντάρ των κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου μετά το ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ, με ολοένα και περισσότερα στελέχη να τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής, ανάμεσα στα οποία και η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου. Η Κουμουνδούρου αποφάσισε, άλλωστε, χθες να διευκολύνει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους υποψήφιους Προέδρους και τα επιτελεία τους, με δεδομένο και το υψηλό επίπεδο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών στο…γειτονικό ΠΑΣΟΚ.

Φλερτ Παππά - Ανδρουλάκη

Πάντως, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς χαιρέτισε χθες τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας από το βήμα της Βουλής πως «είδα σε μια τηλεοπτική εκπομπή τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι είναι υπέρ της συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σε σχέση με πρωτοβουλίες όπως η δική μας που προστατεύουν τους αδύναμους συμπολίτες μας. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν». «Ελάτε να την υποβάλουμε μαζί την πρόταση και να κάτσουμε να συζητήσουμε και άλλες. Και αυτό δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Αφορά όλα τα προοδευτικά κόμματα» σημείωσε ο κ. Παππάς, ενώ έθεσε εκ νέου στο τραπέζι της συζήτησης την επιλογή νέου προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας με καταβολές από την Αριστερά ή την προοδευτική παράταξη, ενισχύοντας τις γέφυρες προς τη Χαριλάου Τρικούπη. «Επειδή δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν άβατα στη δημοκρατία μας, δική μας πρόταση είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την αριστερά ή την προοδευτική παράταξη. Όπως εμείς κάναμε την υπέρβαση όταν κυβερνούσαμε και προτείναμε ένα στέλεχος της δικής σας παράταξης, περιμένουμε τώρα να ακούσουμε τη δική σας πρόταση», κατέληξε ο κ. Παππάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου