Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 27, 2024

Λίβανος: Σε επιφυλακή η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» για συμμετοχή σε επιχείρηση εκκένωσης Συναγερμός έχει σημάνει για πιθανές επιχειρήσεις εκκένωσης πολιτών από τον Λίβανο.







 

 


Στα πρόθυρα γενικευμένης σύρραξης βρίσκεται η Μέση Ανατολή καθώς Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχουν κλημακώσει τα πλήγματά τους, ενώ συναγερμός έχει σημάνει για την πιθανότητα να διεξαχθούν επιχειρήσεις εκκένωσης ξένων πολιτών από τον Λίβανο.

 

Σε αυτό το σενάριο η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει, καθώς ήδη στην περιοχή βρίσκεται η φρεγάτα «Έλλη», η οποία μετέχει σε δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.


Η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη Ναυτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL MTF). Μαζί με άλλα πλοία, είναι σε επιφυλακή να πλησιάσει τον Λίβανο για να εκκενώσει αμάχους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για την πλήρη αποφυγή επισκέψεων στον Λίβανο, υπό τις παρούσες συνθήκες καθώς και για την ανάγκη άμεσης αναχώρησης των Ελλήνων που βρίσκονται εκεί ως επισκέπτες.







Όπως αναφέρεται σχετικά: «Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων και προσφάτων εξελίξεων, κρίνεται απαραίτητη η πλήρης αποφυγή επισκέψεων σε Λίβανο, υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς και η άμεση αναχώρηση των ευρισκομένων ως επισκεπτών στο Λίβανο Ελλήνων, με διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις.

Για επικοινωνία Ελλήνων πολιτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης με το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας στη Βηρυτό παρατίθενται από το ΥΠΕΞ τα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:


τηλ.: (+961) 71 593659 και

e-mail: grcon.bei@mfa.gr».





Σε συνέχεια προσφάτων εξελίξεων, κρίνεται απαραίτητη η πλήρης αποφυγή επισκέψεων σε Λίβανο, υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς και η άμεση αναχώρηση των ευρισκομένων ως επισκεπτών στο Λίβανο Ελλήνων, με διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις.— Greece in Lebanon (@GreeceinLebanon) September 24, 2024


Η Βρετανία στέλνει 700 στρατιώτες στην Κύπρο

Η Βρετανία, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (25/9), μεταφέρει στρατεύματα στην Κύπρο, ώστε αυτά να είναι σε θέση να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των υπηκόων της που έχουν παγιδευτεί στον Λίβανο.


Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, κάλεσε για διπλωματία και άμεση κατάπαυση του πυρός ώστε να απομακρυνθούν το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ από το χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Κιρ Στάρμερ είπε στους Βρετανούς πολίτες να φύγουν όσο υπάρχουν ακόμη εμπορικές πτήσεις. «Είναι πολύ σημαντικό να ακούσουν το μήνυμά μου, το οποίο είναι να φύγουν και να φύγουν αμέσως», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι 700 στρατιώτες θα μεταβούν στην Κύπρο, ενισχύοντας την παρουσία της στην περιοχή όπου ήδη διαθέτει δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου