Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 26, 2024

Οι διαρρήκτες είχαν... πρόγραμμα και ρόλους: Οι «ραλίστες», οι αναρριχητές και οι «μπουκαδόροι» Η εγκληματική οργάνωση που είχε ρημάξει διαμερίσματα σε όλη την Αττική ήταν πολύ καλά οργανωμένη.






ΦΩΤ. ΕΛΑΣ

 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Αίσθηση προκαλεί η οργάνωση της σπείρας που έκανε… ρεκόρ διαρρήξεων σε διαμερίσματα σε όλη την Αττική.

 

Το κύκλωμα διέθετε «ραλίστες» που έφερναν σε πέρας τη γρήγορη διαφυγή, «αναρριχητές» που σκαρφάλωναν με ευκολία σε μπαλκόνια, τσιλιαδόρους, αλλά και έμπειρους «μπουκαδόρους» που ήταν σε θέση να «ανοίξουν» με αστραπιαίες κινήσεις μπαλκονόπορτες.


Από την έρευνα της Αστυνομίας προέκυψε ότι πριν από κάθε «χτύπημα» γινόταν καλή κατόπτευση του στόχου. Η σπείρα επέλεγε διαμερίσματα που βρίσκονται σε δρόμους χωρίς κάμερες ασφαλείας και διέθεταν μπαλκόνια προσβάσιμα για αναρρίχηση. Είτε σπίτια ισογείου, στα οποία έμπαιναν παραβιάζοντας τα παράθυρα, είτε πρώτου και δευτέρου ορόφου, στα οποία αναρριχιόντουσαν στα μπαλκόνια και στη συνέχεια παραβίαζαν τις μπαλκονόπορτες.

Οι διαρρήξεις γίνονταν πάντα από τις 18:00 έως τις 22:00 και ενώ οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν. Η σύνθεση της «ομάδας» ήταν πάντα τετραμελής. Ένας ήταν ο «ραλίστας», ο οδηγός δηλαδή του επιχειρησιακού αυτοκινήτου, ο οποίος γνώριζε από γρήγορη οδήγηση και είχε την «αρμοδιότητα» να γνωρίζει απ’ έξω τους δρόμος, ούτως ώστε σε περίπτωση καταδίωξης να μπορέσει να «ξελασπώσει» την ομάδα. Ο δεύτερος ήταν τσιλιαδόρος, «αρμόδιος» για να ειδοποιήσει για οποιαδήποτε κινητικότητα κατά την ώρα των διαρρήξεων. Οι υπόλοιποι δύο ήταν οι «μπουκαδόροι», οι οποίοι -κατά την ΕΛ.ΑΣ.- κατείχαν δεξιότητες γρήγορης αναρρίχησης , καθώς και γρήγορης παραβίασης παραθύρων και μπαλκονοπορτών με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων. 


Οι «μπουκαδόροι» είχαν βεβαρημένο ποινικό παρελθόν και χρόνια εμπειρίας στις διαρρήξεις.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθη και ο πιστολέρο, ο οποίος είχε πυροβολήσει εργαζόμενο στην υποδοχή κλαμπ στο Μπουρνάζι. Το περιστατικό είχε λάβει χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου 2024, όταν είχε επικρατήσει πανικός έξω από το κατάστημα, καθώς οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν παρουσία δεκάδων θαμώνων.


Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο πιστολέρο δεν κατηγορείται για συμμετοχή στη σπείρα διαρρηκτών, ωστόσο, καταζητείτο με ένταλμα για τους πυροβολισμούς στο Μπουρνάζι και έτσι συνελήφθη.



Το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου είχε βγάλει όπλο, πυροβόλησε τρεις-τέσσερις φορές στον αέρα, φωνάζοντας να πέσουν όλοι κάτω και στη συνέχεια πυροβόλησε τον υπάλληλο του κλαμπ στα πόδια, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει. Μέλος της σπείρας των διαρρηκτών ήταν μαζί του εκείνο το βράδυ και έτσι κατηγορείται και για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία.


Συνολικά συνελήφθησαν 14 μέλη της συμμορίας και εξιχνιάστηκαν 121 κλοπές με λεία άνω των 367.000 ευρώ.

https://youtube.com/shorts/Pl7w7q_-vLc?si=hN_y-IT44Eut_DkF
Οι περιοχές δράσης των διαρρηκτών

Από την περαιτέρω έρευνα, την ταύτιση δακτυλικών αποτυπωμάτων από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και την ανάλυση βιντεοληπτικού υλικού πιστοποιήθηκε η εμπλοκή της συμμορίας και εξιχνιάστηκαν 121 κλοπές από εσωτερικό διαμερισμάτων και συγκεκριμένα: 92 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Ηλιούπολης, 4 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Αλίμου, 3 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Γλυφάδας, 3 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Βοιωτίας, 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Περιστερίου, 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Κερατσινίου, 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Χαϊδαρίου, 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Μοσχάτου - Ταύρου, 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Καλλιθέας, 1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, 1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Ιλίου, 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Κηφισιάς, 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας, 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Δάφνης, 1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Πειραιά και 1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Νέου Φαλήρου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται τόσο για να εξακριβωθεί το πλήρες εύρος δράσης της εγκληματικής συμμορίας, όσο και να εντοπιστούν και οι λοιποί εμπλεκόμενοι.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου