Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 27, 2024

Κομισιόν: Έξι μήνες διορία σε Τουρκία και Γερμανία να τα βρουν για το ντονέρ κεμπάπ Οι Τούρκοι έχουν ζητήσει να αναγνωριστούν πανευρωπαϊκά συγκεκριμένοι κανόνες για τη διάθεση και παραγωγή του κεμπάπ - Διαμαρτύρονται οι Γερμανοί, απαντώντας πως ο καθένας πρέπει να αποφασίζει μόνος του πώς θα το παρασκευάζει





Έξι μήνες διορία έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Τουρκία και τη Γερμανία, προκειμένου να καταλήξουν σε συμβιβασμό στη διαμάχη τους σχετικά με τη συνταγή και την προέλευση του ντονέρ κεμπάπ, αναφέρει ο Economist.

Προ καιρού, η Τουρκία κατέθεσε αίτηση για να κατοχυρώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την πιο γνωστή της σπεσιαλιτέ. Η Άγκυρα ζήτησε να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες για το πόσο λεπτές πρέπει να είναι οι φέτες του κρέατος ντονέρ, από τι πρέπει να αποτελείται το κρέας και ότι πρέπει να υπάρχει ένα «συγκεκριμένο πρότυπο» στην παραγωγή του.





«Η Γερμανία διαμαρτυρήθηκε για την πρόταση της Τουρκίας... Στις 19 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στα μέρη έξι μήνες προθεσμία για να επεξεργαστούν έναν συμβιβασμό», αναφέρει το δημοσίευμα του Economist. «Το κεμπάπ είναι κομμάτι της Γερμανίας. Ο καθένας πρέπει να μπορεί εδώ να αποφασίζει μόνος του πώς το παρασκευάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τουρκικής καταγωγής ομοσπονδιακός υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ. Και ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαρακτήρισε το ντονέρ κεμπάπ εθνικό γερμανικό πιάτο κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία τον Απρίλιο.


Εάν η Τουρκία και η Γερμανία δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στο εξάμηνο για το θέμα του ντονέρ κεμπάπ, η απόφαση θα ληφθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε περίπτωση που η θέση της Τουρκίας υιοθετηθεί στην Ευρώπη, τότε θα υπάρχει ένα ενιαίο πρότυπο της ΕΕ για το τι μπορεί να ονομάζεται κεμπάπ ντονέρ - κάτι που, όμως, τα εστιατόρια και τα καταστήματα σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να τηρούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου