Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2024

Το εναλλακτικό «Αλλάζω συσκευή» για κλιματιστικό με επιδότηση - Αίτηση χωρίς κριτήρια «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» για αγορά κλιματιστικού, θερμοσίφωνα ή και αντλίες θερμότητας, χωρίς κριτήρια και «κληρώσεις». Παράδειγμα με δάνειο και δόσεις τον μήνα.




Max Vakhtbovycn/Pexels

 


Γράφει η Γεωργία Καλαντζή
 


Το νέο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025, στοχεύει στη χρηματοδότηση ενεργειακών αναβαθμίσεων και ανακαινίσεων κατοικιών, προσφέροντας δάνεια με μηδενικούς τόκους σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εισοδήματος.

 

Σημειώνεται ότι η έλλειψη συγκεκριμένων κριτηρίων πρόσβασης στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με βάση τη σειρά υποβολής των αιτήσεων. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να καταθέσουν έγκαιρα την αίτησή τους, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες ένταξής τους στο πρόγραμμα, καθώς η κατάσταση θα είναι «όποιος προλάβει».


Φυσικά αναμένεται να βγει και η απόφαση που θα εξηγεί αναλυτικά πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω».
Αναβάθμιση για κλιματιστικά χωρίς... ανακύκλωση

Το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» προσφέρει σημαντικά οφέλη για την αναβάθμιση κατοικιών, χωρίς τις καθυστερήσεις και τις προκαταβολές που απαιτούνται σε άλλα προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ». Σε αντίθεση με το τελευταίο, όπου οι δικαιούχοι πρέπει πρώτα να πληρώσουν και στη συνέχεια να λάβουν την επιδότηση, το «Αναβαθμίζω» δίνει τη δυνατότητα άμεσης εκκίνησης των εργασιών μετά την έγκριση του δανείου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να διαθέσουν μεγάλα ποσά προκαταβολικά, όπως 5.000, 10.000 ή 20.000 ευρώ, ακόμα και αν αυτά επιστραφούν.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η ευελιξία στις επιλογές εργασιών. Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν μόνο τις βελτιώσεις που χρειάζονται, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν συνολική ενεργειακή αναβάθμιση, όπως η θερμομόνωση, εάν δεν το επιθυμούν. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αιτηθεί άτοκο δάνειο για την εγκατάσταση κλιματιστικών χωρίς την απαίτηση ανακύκλωσης παλαιών συσκευών, όπως συνέβαινε στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή».


Αν κάποιος επιθυμεί να αλλάξει κουφώματα και να εγκαταστήσει δύο κλιματιστικά inverter 18.000 BTU, το κόστος μπορεί να ανέλθει περίπου στα 10.000 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε μηνιαία αποπληρωμή 120 ευρώ για 7 χρόνια ή 278 ευρώ για 3 χρόνια, ανάλογα με την περίοδο αποπληρωμής που θα επιλεγεί.
Αναβαθμίζω το Σπίτι μου: Τι καλύπτει το πρόγραμμα



Το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτει βασικές εργασίες βελτίωσης, όπως:Θερμομόνωση
Αντικατάσταση κουφωμάτων
Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων
Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων
Συστήματα θέρμανσης και ψύξης

Ένα από τα βασικά οφέλη του προγράμματος είναι η πλήρης επιδότηση των τόκων από το κράτος, καθιστώντας το δάνειο ουσιαστικά άτοκο για τους δικαιούχους.


Το ποσό του δανείου που θα χορηγηθεί θα φτάνει έως τα 25.000 ευρώ, με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 7 χρόνια.

Παράδειγμα με το ανώτατο όριο:

(δάνειο 25.000 ευρώ, 7ετούς διάρκειας)Χωρίς επιδότηση (επιτόκιο έως 7-8%) έως 390 ευρώ
Με την επιδότηση (μηδενικό επιτόκιο) 310 ευρώ

Με χρηματοδότηση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις τράπεζες, το πρόγραμμα αναμένεται να ωφελήσει περίπου 20.000 πολίτες. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται με σειρά προτεραιότητας.


«Μιλάμε για 400 εκατομμύρια ευρώ, έως 25.000 ευρώ άτοκο δάνειο -επαναλαμβάνω, άτοκο δάνειο-, με περίοδο αποπληρωμής από τα 3 έως τα 7 χρόνια, για δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης των σπιτιών, χωρίς ουσιαστικά εισοδηματικά κριτήρια και πολύ εύκολο στην εκταμίευση.

Εκτιμώ ότι και γι’ αυτό το πρόγραμμα θα υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Κι αυτό το πρόγραμμα θα αρχίσει να τρέχει από τις αρχές του επόμενου έτους και θα συμπληρώσει, προφανώς, τα υπόλοιπα προγράμματα, όπως το "Ανακαινίζω – Νοικιάζω", τα οποία έχουν έναν βασικό σκοπό: να μπορέσουμε να βγάλουμε στην αγορά περισσότερα κλειστά σπίτια, περισσότερα κλειστά διαμερίσματα, μέσα από την επιδότηση διαδικασίας ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης αυτών των κλειστών σπιτιών.

Και, προφανώς, η πολιτική μας για τη στέγη δεν εξαντλείται μόνο εκεί. Θέλω να τονίσω την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στον θεσμό της Κοινωνικής Αντιπαροχής», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός σχετικά για το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου