Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 26, 2024

«Πιθανές όλες οι επιλογές» για χερσαία εισβολή στον Λίβανο - Πρώτη φορά πύραυλος της Χεζμπολάχ έφτασε στο Τελ Αβίβ «Το Ισραήλ ωθεί την περιοχή προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», λένε Ιράκ, Αίγυπτος και Ιορδανία.





AP Photo/Tsafrir Abayov

 

 

Ορθάνοιχτο ενδεχόμενο για χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο άφησε η εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στη Βρετανία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όλες οι επιλογές είναι πιθανές».

 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Sky News, η Orly Goldschmidt δήλωσε ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να στοχεύει στόχους της Χεζμπολάχ «από τον ουρανό» προς το παρόν.


«Εξακολουθούμε να θέλουμε η Χεζμπολάχ να εφαρμόσει το ψήφισμα 1701 (ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί σε πλήρη παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ). Ας δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε.

Ερωτηθείσα για το αν δεν αποκλείεται μια χερσαία εισβολή, είπε: «Πλέον, όλες οι επιλογές είναι πιθανές».





Η Goldschmidt τόνισε ότι η μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ έχει «καταλάβει τον λαό του Λιβάνου» και δεν «νοιάζεται για τις ζωές του».

«Κρύβουν τις ρουκέτες και τους πυραύλους τους σε σπίτια αμάχων. Γι' αυτό ζητάμε από τους πολίτες να εγκαταλείψουν αυτά τα μέρη και να μας αφήσουν να απομακρύνουμε την απειλή της Χεζμπολάχ από τα νότια σύνορα του Λιβάνου», δήλωσε η ίδια.


Αναφερόμενη στην αναχαίτιση ενός πυραύλου που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο προς το κεντρικό Ισραήλ νωρίς σήμερα το πρωί, η κ. Goldschmidt πρόσθεσε: «Αυτή δεν είναι μια πραγματικότητα που μπορούμε να δεχτούμε... πρέπει να πολεμήσουμε τη Χεζμπολάχ».

Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει αν το Ισραήλ ευθύνεται για τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στον Λίβανο με εκρήξεις βομβητών και ραδιοτηλεφώνων.
Η Χεζμπολάχ στόχευσε το αρχηγείο της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ

Πολύ «σπάνιο περιστατικό» είναι σύμφωνα με τον στατιωτικό συντάκτη του CNN, Νικ Ρόμπερτσον, η αναχαίτιση του πυραύλου της Χεζμπολάχ στην πόλη του Τελ Αβίβ και μπορεί να σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας φάσης κλιμάκωσης.

Περίπου στις 6.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, έφτασε μέχρι το Τελ Αβίβ και σύμφωνα με την ανακοίνωσή της είχε ως στόχο το γενικό αρχηγείο της Μοσάντ, της υπηρεσίας εξωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ.


«Η Ισλαμική Αντίσταση εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο Qader 1 στις 06:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης (...) με στόχο το γενικό αρχηγείο της Μοσάντ σε προάστιο του Τελ Αβίβ», ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ.







Σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν σήμερα στο Τελ Αβίβ την ώρα που το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ αναχαίτιζε τον πύραυλο εδάφους- εδάφους, ενώ συναγερμός σήμανε αργότερα και σε άλλες περιοχές του Ισραήλ. Μάλιστα, όπως επεισημαίνει το Times of Israel, στις περιοχές αυτές δεν είχαν ηχήσει σειρήνες εδώ και χρόνια.

Από την αναχαίτιση του πυραύλου δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.

Ο Νικ Ρόμπερτσον του CNN σε ανάλυσή του αναφέρει πως «σε αυτή τη νέα φάση, σε αυτή τη νέα κλιμάκωση της έντασης και της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, είναι η πρώτη φορά που γνωρίζουμε ότι ένας πύραυλος που αναχαιτίζεται, έχει τροχιά προς το Τελ Αβίβ».

Παράλληλα, το Ισραήλ δέχτηκε εισβολή από drone από τη μεριά της Συρίας, τα οποία καταρρίφθηκαν.
«Το Ισραήλ ωθεί την περιοχή προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», λένε Ιράκ, Αίγυπτος και Ιορδανία

«Το Ισραήλ ωθεί την περιοχή προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», εκτιμούν οι επικεφαλής της διπλωματίας της Αιγύπτου, του Ιράκ και της Ιορδανίας σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στην οποία καταδικάζουν «την ισραηλινή επίθεση επί του Λιβάνου».


Επικαλούμενοι «την επικίνδυνη κλιμάκωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή», οι υπουργοί υπογραμμίζουν επίσης πως «για να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση πρέπει να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις τρεις χώρες, έπειτα από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου