Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 26, 2024

Στο ράφι το Κυπριακό - Συζήτηση στο «πόδι» μετά τη ψυχρολουσία Ερντογάν Κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις μετά τη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη στη Ν. Υόρκη.





ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

 
 


Να εστιάσει στο μεταναστευτικό και τα βήματα Ελλάδας – Τουρκίας και να υποβαθμίζει το γεγονός ότι το Κυπριακό μπήκε στο …ράφι, επιχείρησε χθες το βράδυ η Αθήνα, μετά την περίπου τριαντάλεπτη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ρ. Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βαριά σκιά των πρόσφατων γεγονότων στην Κάσο αλλά και της χθεσινής προκλητικής δήλωσης Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα.

 

Και παρ' ότι ούτε στην επίσημη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, ούτε στην αντίστοιχη της τουρκικής προεδρίας δεν υπήρχε ούτε λέξη για το «κυπριακό», κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν χθες το βράδυ να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το Κυπριακό στον Τούρκο πρόεδρο!


Στην πραγματικότητα, η συνάντησή τους ήταν εξαιρετικά σύντομη, αφού αν λάβει κανείς υπόψη την παρουσία μεταφραστή αντιλαμβάνεται ότι ο καθαρός χρόνος ανταλλαγής απόψεων δεν πρέπει να υπερέβη το ένα τέταρτο. Και οι δύο ηγέτες, ωστόσο, προσήλθαν αποφασισμένοι να στείλουν το μήνυμα ότι τα συμφωνηθέντα, τα οποία περιγράφουν τον οδικό χάρτη της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, τηρούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι αργά χθες το βράδυ, τηρήθηκε και από τις δύο πλευρές η αρχή της εμπιστευτικότητας. Κάτι που θολώνει τον ορίζοντα σε σχέση με το τί ακριβώς διαμείφθηκε στη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη – Ερντογάν, ή αν η κουβέντα άγγιξε ζητήματα της λεγόμενης βαριάς ατζέντας (γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση νησιών κα).




Προβάλουν ξανά τη θετική ατζέντα

Τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα επιχείρησαν να προβάλουν τη θετική ατζέντα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου εστίασε στο μεταναστευτικό, για ευνόητους λόγους. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν οι δύο χώρες θα εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Παρά την κοπιώδη προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου, πάντως, δεν μετριάστηκαν στο ελάχιστο οι εντυπώσεις από τη σιωπή του πρωθυπουργού στη νέα πρόκληση Ερντογάν, λίγο πριν τη συνάντησή τους.


Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «πέρασαν 50 χρόνια από την τουρκική ειρηνευτική επιχείρηση», είπε για την εισβολή στην Κύπρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε ότι η «λύση των δύο κρατών» είναι η μόνη οδός για την επίλυση του Κυπριακού.

Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου