Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 09, 2024

Το δίλημμα του Κασσελάκη: Υποψήφιος στον ΣΥΡΙΖΑ ή δημιουργία νέου πολιτικού φορέα Από τον Πολάκη στον... Γκλέτσο - Όλα τα ονόματα που ακούγονται για υποψήφιοι αρχηγοί στον ΣΥΡΙΖΑ.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

 


Γράφει ο Μανώλης Καλουδάς
 


Μια μέρα μετά την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από τη θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, γρίφο και αίνιγμα αποτελούν τα επόμενα βήματά του.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα ξεχάσει ποτέ ούτε τη νύχτα της εκλογικής του νίκης στον ΣΥΡΙΖΑ, στις 24 Σεπτεμβρίου 2023, με το «καθαρό» 56,69% επί της Έφης Αχτσιόγλου, ούτε όμως και τη χθεσινή μέρα.


Έντεκα και κάτι μήνες μετά, ο Στέφανος Κασσελάκης τέθηκε με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής εκτός Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με τα σκωπτικά σχόλια συνεργατών του Κασσελάκη «μαζεύτηκαν 163 «σοφοί» και ακύρωσαν τη θέληση χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ που τον είχαν ψηφίσει πριν από 11 μήνες».

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του; Θα δώσει το «παρών» στη νέα εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ για να επανεκλεγεί ή μετά την εξέλιξη της Κυριακής θα δρομολογήσει διαδικασίες για να δημιουργήσει έναν νέο πολιτικό φορέα, με βάση τις δικές του ιδέες; Η απάντηση είναι ακόμη ασαφής, μπορεί και ο ίδιος να μην έχει αποφασίσει. 


Πάντως οι στενοί συνεργάτες του, όπως ο διευθυντής του Γραφείου του, Μ. Καπνισάκης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Μπ. Παπαδάκης, ήδη μάζεψαν τα πράγματά τους από την Κουμουνδούρου.
Πολιτική Γραμματεία, Κεντρική Επιτροπή και Έκτακτο Συνέδριο

Οι εξελίξεις, από εδώ και πέρα, θα είναι ραγδαίες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Άμεσα – οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο γι’ αύριο – θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες η Κεντρική Επιτροπή με κύριο θέμα την οργάνωση του Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα αποτυπώσει τον οδικό χάρτη των νέων εσωκομματικών εκλογών και θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι πρόεδροι για την ηγεσία του κόμματος. Σε όλες αυτές τις διαδικασίες δεν θα συμμετάσχει ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως συνέβαινε ex officio τους τελευταίους 11 μήνες.
Κλειστά «χαρτιά» από Κασσελάκη για την επόμενη μέρα

Από την αποχώρησή από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του. Άλλωστε, το προανήγγειλε χθες. «Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα. Στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο πρώην πλέον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα δύο σενάρια

Θα διεκδικήσει ξανά την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης ή θα προχωρήσει στο επόμενο πολιτικό του βήμα, με τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα; Αυτό αναρωτιούνται τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι λένε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, απομακρύνοντας φυσικά τους αμφισβητίες του και κάποιοι άλλοι ότι θα αποχωρήσει δια παντός από το κόμμα που τον πλήγωσε με τέτοιον τρόπο.

Σύντομα θα μάθουμε και θα μάθουν κι αυτοί που έχουν βλέψεις για την προεδρία του κόμματος.
Στήριξη σε Κασσελάκη από Πέτρο Παππά και Ακρίτα

Στην αντεπίθεση πέρασαν σήμερα οι Πέτρος Παππάς και Έλενα Ακρίτα. Ο βουλευτής Κιλκίς χαρακτήρισε το κόμμα ως «αχταρμά» και τόνισε: «Καραγκιοζιλίκια να ψηφίζουν οι μισοί στην κάλπη και οι άλλοι μέσω τηλεφώνου». «Μία μικρή ομάδα προερχόμενη από ένα 3% καταδυναστεύει στην πραγματικότητα την πλειοψηφία των στελεχών και δεν αφήνει να εκφραστεί η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ακόμα.








«Οι άνθρωποι που τον πολεμάνε πραγματικά δεν έχουν κουνήσει το χέρι για να βοηθήσουν σε τίποτα», τόνισε από την πλευρά της η Έλενα Ακρίτα. «Από την πρώτη στιγμή του έχουν φάει τα συκώτια. Δεν βοηθήθηκε από κανέναν. Οι άνθρωποι που θέλουν καρέκλες δεν έχουν απλώσει το χέρι να βοηθήσουν. Είναι καθήμενοι σε μια καρέκλα και βγαίνουν, όπως ο κ. Σπίρτζης κάθε μέρα, και χρησιμοποιούν βαρύτατους και ανοίκειους χαρακτηρισμούς για τον Στέφανο Κασσελάκη».






«Χαμόγελα» από Ραγκούση, Ζαχαριάδη και Θεοχαρόπουλο

«Δεν μπορείς να χάνεις μια δημοκρατική διαδικασία που ο ίδιος την έχεις νομιμοποιήσει και μετά να μην αποδέχεσαι το αποτέλεσμά της. Η αντίδρασή του εχθές ήταν απαράδεκτη από την αρχή μέχρι το τέλος», είπε σε σημερινή τηλεοπτική του εμφάνιση ο Γιάννης Ραγκούσης.








«Πάρθηκε η απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία γιατί υπήρξαν συγκεκριμένοι λόγοι, επειδή κρίναμε όσοι υπερψήφισαν την πρόταση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του ηγεσία δεν πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης.







«Αυτά τα οποία συνέβησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο ΣΥΡΙΖΑ έγιναν με απόλυτη ευθύνη της ηγεσίας. Υπήρξε μια παραγόμενη φοβερή εσωστρέφεια, υπήρξαν απίστευτοι χαρακτηρισμοί. Πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά πρόεδρος του κόμματος, κατηγορεί δεκάδες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δεκάδες στελέχη του κόμματος», είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.







Σίγουρη η υποψηφιότητα Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη δηλώσει πως θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Στήριξε με τις δυνάμεις του να περάσει η πρόταση μομφής σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη και δήλωσε «παρών» στην κούρσα για το «τιμόνι» της Κουμουνδούρου και μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης. «Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη μέρα και εξέφρασα ένα συνολικό προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μιας πολιτικής πρότασης της επομένης μέρας με στόχο το ρίξιμο σε σύντομο διάστημα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης βγαίνοντας από την Κεντρική Επιτροπή.
Ποιον θα στηρίξουν οι «87»

Η πλευρά των «87» κέρδισε την πρώτη μάχη σε αυτή την σκληρή αναμέτρηση με τον Στέφανο Κασσελάκη καθώς κατάφερε και επέβαλε, σε πρώτο χρόνο, την άποψη της για κάλπες κατά την ψηφοφορία της πρότασης μομφής, και σε δεύτερο με την υπερψήφιση αυτής σε βάρος του, πρώην πλέον, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Από εδώ και πέρα το ερώτημα που τίθεται είναι ποιο πρόσωπο θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Θα είναι, ενδεχομένως, η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είχε δηλώσει παρούσα στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Φεβρουάριο; Κάποιος ή κάποια άλλη από την πλευρά της αμφισβήτησης της ηγεσίας Κασσελάκη; Θα στηρίξουν οι «87» κάποιο άλλο πρόσωπο που θα κατέβει στην προεκλογική μάχη; Μένει να φανεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η περίπτωση Φάμελλου

Το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου «ακούγεται» έντονα το τελευταίο «θερμό» διάστημα και ιδιαίτερα μετά την απόφαση Κασσελάκη για την «καρατόμηση» του από την θέση του πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επόμενης κίνησης του. «Έχω αναλάβει ευθύνες και στο παρελθόν και ότι αποφασίσουμε συλλογικά θα συνεισφέρουμε όλοι σε μία προετοιμασία και σε μία πορεία που νομίζω ότι δεν χρειάζεται σήμερα να γίνει οποιαδήποτε άλλη δήλωση» απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά μετά το τέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο Νίκος Παππάς

Το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας εκ μέρους του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά - στην περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος εκ νέου ο Στέφανος Κασσελάκης - δεν μπορεί παρά να σημειωθεί. Ο ίδιος πάντως για την ώρα απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. «Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει τέτοια κουβέντα. Ανέλαβα με την εντολή της Κεντρικής Επιτροπής να εκπροσωπήσω το κόμμα στη ΔΕΘ. Κανένα τέτοιο θέμα» ήταν η απάντηση του όταν του τέθηκε το ερώτημα μιας πιθανής υποψηφιότητας του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
«Παρών» ο Νίκος Φαραντούρης

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο να πάρει μέρος στην εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Επειδή με ρωτάτε σε περίπτωση που γίνουν εκλογές αν θα είμαι υποψήφιος σας απαντάω μάλιστα το σκέφτομαι πολύ σοβαρά» σημείωσε, μιλώντας στο Mega πριν από λίγες ημέρες.
Κι από το... πουθενά ο Απόστολος Γκλέτσος

Το βράδυ της Κυριακής με μια ανάρτηση του «παρών» στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο Απόστολος Γκλέτσος, εκφράζοντας την πρόθεση του να διεκδικήσει την προεδρία της Κουμουνδούρου. «Δηλώνω παρών στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με μεγάλη συγκίνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, για την Αριστερά και την Πατρίδα…» σημείωσε στο Facebook ο Απόστολος Γκλέτσος, ενώ σε σημερινή του συνέντευξη στο Action24 μεταξύ άλλων είπε: «Ακατάλληλος ο Κασσελάκης, θα κάνω πίσω αν κατέβει ο Τσίπρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου