Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 27, 2024

Bloomberg: ΗΠΑ και ΕΕ κοντά σε συμφωνία για «πακέτο» βοήθειας 50 δισ. στην Ουκρανία Το ύψος της αμερικανικής συμμετοχής εξαρτάται από τη μεταρρύθμιση στην ΕΕ. Στη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο οι αποφάσεις.




AP Photo





Οι ΗΠΑ δήλωσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα συνεισφέρουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία υπό την ηγεσία των G-7, εάν το μπλοκ τροποποιήσει το καθεστώς των ρωσικών κυρώσεων, όπως έχει προγραμματιστεί, ώστε να γίνει πιο προβλέψιμο, αναφέρει το Bloomberg σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του.




Ακόμη και αν η ΕΕ δεν προβεί στις αλλαγές στις κυρώσεις της -κάτι που θα παρέτεινε το χρονικό διάστημα πριν τα μέτρα έρθουν προς επανεξέταση από τα κράτη μέλη- οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν στο προγραμματισμένο πακέτο των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά με χαμηλότερο ποσό, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις στην ΕΕ.


Τον Ιούνιο, η ομάδα G-7 συμφώνησε επί της αρχής να παράσχει στην Ουκρανία το μη επιστρεπτέο δάνειο, το οποίο θα αποπληρωθεί με τη χρήση των κερδών που θα προκύψουν από περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Ευρώπη.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να συμμετάσχει πλήρως στη δέσμευση των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία και ότι η κλίμακα της συνεισφοράς της θα εξαρτηθεί από τις διαβεβαιώσεις που μπορεί να δώσει η ΕΕ ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν «παγωμένα».


Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είχαν αρχικά συμφωνήσει να συνεισφέρουν παρόμοια ποσά ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία, μέχρι που η Ουάσινγκτον απαίτησε από την Ευρώπη ένα πιο ανθεκτικό καθεστώς κυρώσεων για να διασφαλίσει ότι τα απρόσμενα κέρδη θα παραμείνουν διαθέσιμα, καθώς απαιτεί ομόφωνη ανανέωση κάθε έξι μήνες.
Τι καλείται να αλλάξει η ΕΕ

Η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία προσαρμογής των κυρώσεών της για τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία, ώστε να χρειάζεται να ανανεώνονται μόνο κάθε 36 μήνες, σύμφωνα με την απαίτηση των ΗΠΑ. Το μπλοκ έχει επίσης προσφερθεί να συνεισφέρει έως και 35 δισεκατομμύρια ευρώ από τον συλλογικό προϋπολογισμό του σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν συμμετάσχουν στο δάνειο.

Αυτή η τελευταία πρόταση για την ΕΕ να αυξήσει το μερίδιό της δέχτηκε αντιδράσεις από τα μέλη του μπλοκ G-7 - τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία - κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των απεσταλμένων της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, δήλωσαν πρόσωπα που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, τόνισε ότι στόχος ήταν να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των ΗΠΑ με την τροποποίηση του καθεστώτος κυρώσεων, ώστε το σχέδιο να παραμείνει πρωτοβουλία της G-7, σύμφωνα με τα εν λόγω πρόσωπα. Η Επιτροπή προέτρεψε τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν τη μεταρρύθμιση των κυρώσεων, η οποία απαιτεί ομοφωνία.

Η Ουγγαρία, η οποία έχει συχνά καθυστερήσει ή εμποδίσει τις προσπάθειες της ΕΕ να στηρίξει την Ουκρανία, είχε προτείνει να αναβληθεί οποιαδήποτε απόφαση για την ακινητοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων έως μετά τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η Επιτροπή είπε στα κράτη μέλη ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία ακόμη και μετά τις εκλογές, αλλά πρόσθεσε ότι το μπλοκ θα πρέπει να ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο, το οποίο απαιτεί επίσης την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ανέφερε ο λαός.


Τα κράτη της G-7 αναμένεται να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις τους σε υπουργική συνάντηση στις 25 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ένα άτομο. Οι ηγέτες της ΕΕ είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν στις 17-18 Οκτωβρίου, οπότε είναι πιθανό να συζητηθεί η στήριξη της Ουκρανίας.

Όταν τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός, η ΕΕ θα σταματήσει την τρέχουσα διαδικασία χρήσης των εσόδων από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Το νέο δάνειο, το οποίο αναμένεται να εκταμιευθεί σε διάφορες δόσεις από τις αρχές του 2025, θα προστεθεί σε άλλα πακέτα βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου ενός χρηματοδοτικού σχεδίου της ΕΕ ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελείται από επιχορηγήσεις και δάνεια για την περίοδο μεταξύ 2024 και 2027.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου