Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 13, 2024

Ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες: Με κινητήρες από την Κίνα το νέο drone καμικάζι της Ρωσίας Η Δύση μετά το Ιράν βάζει στο κάδρο και την Κίνα για υποστήριξη της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ρωσίας.







 

 

Η Δύση κατηγορεί την Κίνα για υποστήριξη της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ρωσίας, έμμεσα, με τα αποκαλούμενα υλικά διπλής χρήσης. Πρόκειται για εξοπλισμό που φαινομενικά προορίζεται για ειρηνική χρήση, ωστόσο μπορεί να αξιοποιηθεί και στην πολεμική βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές και έγγραφα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, η Ρωσία έχει ξεκινήσει την παραγωγή ενός νέου επιθετικού drone μεγάλης εμβέλειας, του Garpiya-A1, χρησιμοποιώντας κινητήρες και εξαρτήματα από την Κίνα. «Η εξαγωγή των βασικών εξαρτημάτων στη Ρωσία πρέπει να σταματήσει», σημειώνεται στη σχετική αναφορά της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών.


Το εν λόγω drone, όπως αναφέρει το Reuters, κατασκευάζεται από τη Ρωσική Almaz-Antey και τη θυγατρική της IEMZ Kupol και χρησιμοποιείται ήδη στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι κινητήρες παράγοντας, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, από την κινεζική εταιρεία Xiamen Limbach. Ως εισαγωγέας των εξαρτημάτων στη Ρωσία εμφανίζεται η TSK Vektor.

Δύο άλλες κινεζικές εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται στην εξαγωγή κρίσιμων εξαρτημάτων για την κατασκευή των drones Garpiya είναι οι Juhang Aviation Technology και Redlepus Vector Industries, που εδρεύουν στο Shenzhen.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Reuters, από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023, η TSK Vektor εισήγαγε εξαρτήματα κόστους 36,3 εκατ. δολαρίων από την κινεζική Juhang Aviation Technology και 6,2 εκατ. δολαρίων από την Redlepus. Όλα είχαν την ένδειξη «για γενική πολιτική χρήση» ή «για γενική βιομηχανική χρήση».




Συνολικά έχουν παραχθεί 2.500 drones Garpiya από τον Ιούλιο του 2023 έως Ιούλιος 2024, τα οποία έχουν αξιοποιηθεί σε επιθέσεις κατά στρατιωτικών θέσεων και κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωση στο Reuters ότι το Πεκίνο ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές ειδών με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των drones. «Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, η Κίνα ήταν πάντα δεσμευμένη στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών και της πολιτικής διευθέτησης», αναφέρει στην ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν διεθνείς περιορισμοί στο εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Κίνα να σταματήσει να υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και είπε ότι η βοήθεια του Πεκίνου είναι σημαντικός παράγοντας για τη συνέχιση της σύγκρουσης.


Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει το Πεκίνο για την υποστήριξή του στη ρωσική πολεμική βιομηχανία και επιβάλει εκατοντάδες κυρώσεις με στόχο να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να εκμεταλλεύεται ορισμένες τεχνολογίες για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Κίνα, από την πλευρά της, έχει χαρακτηρίσει «παράνομες και μονομερείς» τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου