Τρίτη, Οκτωβρίου 29, 2024
Από τις ονομαστικές περικοπές από τα ελλείμματα - Στις πραγματικές μειώσεις για τα... πλεονάσματα Τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης ήταν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με αλλεπάλληλες ονομαστικές μειώσεις τις αποδοχές.
Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Και τα τελευταία υποζύγια που σηκώνουν το βάρος (τώρα) των… πλεονασμάτων, προκειμένου να πληρωθούν (τα προηγουμένως δημιουργηθέντα χρέη) είναι ξανά οι ίδιες κοινωνικές ομάδες...
«Μονά-ζυγά δικά τους» που λέει ο θυμόσοφος Λαός!
Ακόμη και φέτος που η εκτέλεση του προϋπολογισμού παρουσιάζεις υπερπλεόνασμα άνω του 1% του ΑΕΠ (ήδη στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου συν 2 δισ. ευρώ έναντι 4,4 δισ. ή 2,1% του ΑΕΠ το 12μηνο), οι στρόφιγγες θα παραμείνουν κλειστές. Καίτοι αυτά τα φετινά υπερέσοδα, όπως εξάλλου το 2023 αλλά, όπως όλα δείχνουν και το νέο έτος, προέρχονται από την εισπρακτική... απληστία της κυβέρνησης.
Δηλαδή τα σημερινά πλεονάσματα προέρχονται από:Tη διατήρηση των ίδιων υψηλών συντελεστών ΦΠΑ (24% και 13% στα βασικά τρόφιμα) επί… εκτιναχθέντων τιμών στη αγορά. Με αποτέλεσμα, ενώ μειώνονται από τους καταναλωτές οι αγορές αγαθών και προϊόντων, να αυξάνεται ο τζίρος των σούπερ μάρκετ και, κατά συνέπεια, να μεγιστοποιούνται τα έσοδα από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους (ποτά, καφέ, καύσιμα).
Tη μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμάκων με αποτελέσαμε για αύξηση 11% την τριετία 2020-23 στους μισθούς (και συν 10,75% στις συντάξεις την διετία 2023-24 με πληθωρισμό 13,4%), να προκλξθεί φοροεσπρακτική έκρηξη +40% (Καθημερινή 13/10/2024).
Ιδιαίτερα το κρατικό πλεόνασμα (της γενικής κυβέρνησης) υποστηρίζεται σταθερά με τα συν 620 εκ. ευρώ από το χαράτσι της διπλής φορολογίας των συνταξιούχων (Εισφορά «Αλληλεγγύης» Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Ποσό που αναμένεται να εκτιναχτεί στα 770 εκ. ευρώ το 2025 (λόγω αναπροσαρμογής των συντάξεων κατά 2,2%-2,5% όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση), εάν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα στην επιβολή του. Δηλαδή, μόνο με τα δραματικά, για το ύψος των ανταποδοτικών συντάξεων, ποσοστά της ΕΑΣ και χωρίς να υπολογίζεται η... κανονική εφορία (διπλή επιβάρυνση), οι συνταξιούχοι εισφέρουν το 17,5% του ετήσιου-αναγκαστικού- κρατικού πλεονάσματος (770 εκ. για πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των χρεών του παρελθόντος).
Με αποτέλεσμα να έχουν αθροιστεί άνω των 18 δισ. αποθεματικού στον «κουμπαρά» του ασφαλιστικού συστήματος ΑΚΑΓΕ, ποσό που εποφθαλμιά η κυβέρνηση. Πλην όμως υπολογίζει(;) ακόμη τις αντιδράσεις εάν υφαρπάξει τα χρήματα για να αποπληρώσει λήγοντα ομόλογα του παρελθόντος…
Με αυτά τα δεδομένα και ενώ υπάρχουν τα αναγκαία πλεονάσματα «ετήσιας χρήσης» (από την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων), φέτος τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος δεν θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα:
1. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι ακόμη και όσοι διαβιούν με μηνιαία ποσά κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας (π.χ. 400 ευρώ οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή οι χήρες!)
2. Οι άνεργοι οι οποίοι λαμβάνουν 471 ευρώ και συνδέουν τις συνθήκες επιβίωσης με τον βασικό μισθό (830 ευρώ). Ο οποίος επίσης δεν θα αναπροσαρμοστεί από τις αρχές του χρόνου. Μισθοί του ιδιωτικού τομέα που δεν επηρεάζουν αρνητικά, αντιθέτως οι αυξήσεις ενισχύουν τα ασφαλιστικά και φορολογικά έσοδα. Αυτοί οι μισθοί καταγράφουν απώλειες άνω του 28,% μεταξύ 2010-2023, καίτοι οι απώλειες της μνημονιακής περιόδου είχαν υπολογιστεί στο 25%...
3. Οι νεοεισερχόμενοι στον δημόσιο τομέα και, ιδίως, οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να μετακινηθούν σε απομακρυσμένες περιοχές (πλην τις τουριστικές) και αμείβονται με μισθούς κάτω του βασικού του ιδιωτικού τομέα μόλις για 8-9 μήνες το χρόνο (αναπληρωτές). Και στις δύο κατηγορίες εργαζομένων (του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα οι αναπροσαρμογές θα γίνουν από τον Απρίλιο του 2025).
4. Οι συνταξιούχοι επικουρικής δεν θα λάβουν, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καμία αναπροσαρμογή, οδηγώντας τις αποδοχές τους σε πλήρη απαξίωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου