Σάββατο, Οκτωβρίου 05, 2024

Ραντεβού για «τρεις» στο επόμενο πάρτυ: Στα ελληνοτουρκικά και την εκλογή του νέου ΠτΔ Με την απουσία τους από τα γενέθλια της ΝΔ Καραμανλής και Σαμαράς οριστικοποίησαν τη ρήξη με Μητσοτάκη.




ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Η απόφαση των δύο πρώην πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή – με διαφορετική διάθεση ο καθένας – να μην παραστούν στο χθεσινό πάρτι έξω από το ιστορικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης 18 για τα 50χρονα της ΝΔ, εκ των πραγμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Γαλάζιοι βουλευτές, μάλιστα, από χθες προβλέπουν ότι η ρήξη στις σχέσεις των πρώην πρωθυπουργών με το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς θα επιβεβαιώνεται, πλέον, με κάθε ευκαιρία, είτε αυτή αφορά κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είτε μείζονες πολιτικές επιλογές, όπως η επικείμενη εκλογή του/της νέου/νέας προέδρου της Δημοκρατίας, τα ελληνοτουρκικά κα.


Αποτελεί, άλλωστε, κοινό μυστικό στα ενδότερα της κυβερνητικής παράταξης, ότι ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών – περί τους τριάντα – δηλώνουν σφόδρα δυσαρεστημένοι από τον τρόπο με τον οποίον πολιτεύεται η κυβέρνηση της ΝΔ, κυρίως από το ιδεολογικό στίγμα των πολιτικών της επιλογών, αλλά και αποφασισμένοι να ασκούν κοινοβουλευτική πίεση σε υπουργούς για διορθωτικές κινήσεις σε ζητήματα μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ερώτηση των 11 γαλάζιων βουλευτών για τα κόκκινα δάνεια, τις προηγούμενες μέρες ήρθε και η «ερώτηση των 8» για την επέκταση της απαλλαγής συνταξιούχων από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και δύο μεμονωμένες ερωτήσεις, από τους βουλευτές Γ. Βλάχο και Μαξ. Χαρακόπουλο.

Κάποιοι τουλάχιστον εκ των παραπάνω βουλευτών έχουν ήδη διαμηνύσει δημόσια ότι θέλουν να έχουν λόγο στο πρόσωπο που θα επιλεγεί για την προεδρία της Δημοκρατίας. Που σημαίνει ότι αν μη τί άλλο, υπό τις εσωκομματικές συνθήκες που διαμορφώνονται και την δημοσκοπική αδυναμία της κυβερνητικής παράταξης να περάσει τον πήχη του 30%, τα χέρια του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, για πρώτη φορά από την εκλογή του, πιθανότατα δεν θα είναι «λυμένα».



Από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, πιο «μαχητικός» εμφανίζεται ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αποφάσισε να μην παραστεί στη χθεσινή εκδήλωση. Αντιθέτως, ο Κων. Καραμανλής φέρεται να προβληματίστηκε αρκετά πριν καταλήξει ότι δεν έχει λόγο να παρευρεθεί σε μία εκδήλωση για τα γενέθλια της ΝΔ, χωρίς να μπορεί να απευθύνει έναν χαιρετισμό, αν και υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος του κόμματος.

Και οι δύο, ωστόσο, έχουν ήδη καταθέσει δημόσια τις θέσεις αλλά και τις διαφωνίες τους με μείζονα ζητήματα προ μηνών στο Πολεμικό Μουσείο. Και δεν προτίθενται να αποστούν από αυτές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου