Σάββατο, Οκτωβρίου 26, 2024
Οι φιλελεύθεροι βαθμολογούν αρνητικά την κυβέρνηση της ΝΔ Τι δείχνει μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Στον «πάτο» της ευρωπαϊκής κατάταξης και μόλις δύο θέσεις πριν από το τέλος στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται η χώρα μας στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας. Με βάση τη μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 70η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες και την 16η χειρότερη ως προς το μέγεθος του κράτους με στοιχεία του 2022 ενώ η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:150η θέση ως προς το μέγεθος του κράτους
50η θέση με κριτήριο το κράτος δικαίου και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα
68η θέση ως προς τη πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα
36η θέση όσον αφορά στην Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο
75η θέση ως προς το ρυθμιστικό περιβάλλον, την τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα
Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται για ακόμα μία χρονιά το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα και την πρώτη πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα σε 165 χώρες στο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας συμπληρώνουν η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ. Από την ΕΕ ξεχωρίζουν η Δανία που καταλαμβάνει την 6η θέση στη παγκόσμια κατάταξη η Γερμανία την 16η θέση, η Γαλλία την 36η θέση και η Ιταλία την 51η θέση ενώ η Ρωσία βρίσκεται στην 94η θέση, η Ιαπωνία στην 11η΄θέση, η Κίνα στην 104η θέση, η Ινδία στην 84η θέση και η Βραζιλία καταλαμβάνει την 119η θέση.
Οι 5 χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία είναι η Αλγερία, η Συρία, το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε, και τελευταία η Βενεζουέλα ενώ χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κούβα δεν ταξινομούνται λόγω έλλειψης δεδομένων.
Επισημαίνεται ότι ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας μετρά τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί 165 χωρών υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου