Τρίτη, Οκτωβρίου 15, 2024

Ισραήλ: Πολεμικό συμβούλιο για τις απαντήσεις στις επιθέσεις των Χεζμπολάχ και Ιράν - Πιέζουν οι ΗΠΑ για εκεχειρία Πονοκέφαλος για την ισραηλινή αεράμυνα η πολύνεκρη επίθεση της Χεζμπολάχ - Οι IDF ανακάλυψαν υπόγειο κέντρο διοίκησης της Ραντουάν - Πυραυλικό μπαράζ χθες σε 180 περιοχές του Ισραήλ





Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποίησε διαβουλεύσεις ασφαλείας στο υπουργείο Άμυνας το βράδυ της Δευτέρας για να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ στην ένοπλη επίθεση της Χεζμπολάχ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την Κυριακή και τα αντίποινα στο Ιράν.

Το Ισραήλ έχει λάβει έμμεσα «αιτήματα από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν» για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με την Jerusalem Post, «αλλά το Ισραήλ δεν επιθυμεί κατάπαυση του πυρός» αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι εξακολουθεί να διεξάγει τη στρατιωτική εκστρατεία του για την αποδυνάμωση της σιιτική στρατιωτικής και πολιτικής οργάνωσης με βάση τον Λίβανο, η οποία στηρίζεται οικονομικά από το Ιράν.


Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως τα αντίποινα σε βάρος του Ιράν για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ.

Η επισήμανση εκλαμβάνεται ως αντίδραση στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post που ανέφερε ότι ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται η Washington Post, ο Νετανιάχου συμφώνησε στον σχεδιασμό των ισραηλινών αντιποίνων με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ενδεχόμενη επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού», πλήττοντας την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις λόγω της δυσφορίας των ψηφοφόρων για την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

«Ακούμε τις σκέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις μας βάσει των αναγκών στην εθνική ασφάλεια του Ισραήλ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν αυξηθεί σημαντικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα- το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε δύο συνεχόμενες κλειστές συνεδριάσεις για τον Λίβανο στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.





Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε στον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ τρεις φορές τις τελευταίες πέντε ημέρες ότι το Ισραήλ πρέπει να «στραφεί» από τη στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο στη διπλωματία.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, οι ισραηλινές δυνάμεις μπορεί να χρειαστούν μήνες, αντί για εβδομάδες, για να συνεχίσουν να αποδυναμώνουν τις ικανότητες της Χεζμπολάχ να εισβάλει στο Ισραήλ από το έδαφος ή να του επιτεθεί από αέρος.

Η οχύρωση των συνόρων της Χεζμπολάχ - Οι IDF ανακάλυψαν υπόγειο κέντρο διοίκησης της Ραντουάν

Οι IDF έφεραν την περασμένη εβδομάδα δημοσιογράφους στο Λίβανο για να δουν από πρώτο χέρι πώς η Χεζμπολάχ οχυρώθηκε κατά μήκος των συνόρων, χρησιμοποιώντας σπίτια και πολιτικές υποδομές ως ασπίδες.

Χθες ο ισραηλινός στρατός ανακάλυψε ένα υπόγειο συγκρότημα της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε κοινότητα του νοτίου Λιβάνου.

Το υπόγειο συγκρότημα φέρεται να λειτουργούσε ως κέντρο διοίκησης μαχητών της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν, στο οποίο φυλάσσονταν όπλα και πυρομαχικά και εκτεινόταν 800 μέτρα υπόγεια.



Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο από το εσωτερικό του συγκροτήματος, όπου διακρίνονται υπνοδωμάτια, κουζίνα και εγκαταστάσεις υγιεινής. Στην ενημέρωση υπογραμμίζεται πως λειτουργούσε ως ορμητήριο για τις επιθέσεις που σχεδίαζε η επίλεκτη δύναμη της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.




«Σχεδίαζαν, με αυτές τις μοτοσικλέτες εδώ, να εισέλθουν στο Kiryat Shmona, στο Yiftah, σε χωριά και θέσεις μέσα στο Ισραήλ και να πραγματοποιήσουν μια σφαγή. Ήταν εδώ μόλις πριν από μερικές ημέρες», αναφέρει στο βίντεο ο επικεφαλής εκπρόσωπος των IDF, Ντἀνιελ Χαγκάρι.

Κατά την επιχείρηση, οι ισραηλινοί στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με έναν μαχητή της δύναμης Ραντουάν, ο οποίος είχε ταμπουρωθεί στο συγκρότημα και τον σκότωσαν.

Πονοκέφαλος για την ισραηλινή αεράμυνα η πολύνεκρη επίθεση της Χεζμπολάχ

Η πολύνεκρη επίθεση της Χεζμπολάχ εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης βαθιά μέσα στο ισραηλινό έδαφος αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για το Ισραήλ, καθώς συνεχίζει να αγωνίζεται για την εκτόνωση της απειλής από την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση, παρά την έναρξη μιας μεγάλης εκστρατείας βομβαρδισμών και μιας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της.

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον νότιο Λίβανο, κατάφερε να διαπεράσει απαρατήρητο την ισραηλινή αεράμυνα και να πλήξει τη βάση της ταξιαρχίας Γκολάνι, περίπου 40 μίλια μέσα στο Ισραήλ από τα σύνορα. Χτύπησε την Κυριακή λίγο μετά τις 7 το απόγευμα - την ώρα του δείπνου - και ενώ ο στρατός δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το σημείο πρόσκρουσης, φωτογραφίες από τη σκηνή καθιστούν σαφές ότι το drone χτύπησε την τραπεζαρία της βάσης.

Ο χρόνος και η τοποθεσία του πλήγματος υποδηλώνουν ότι η Χεζμπολάχ είχε συγκεντρώσει αρκετές πληροφορίες και διαθέτει τις δυνατότητες να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των θυμάτων. Η Ταξιαρχία Γκολάνι θεωρείται επίλεκτη ισραηλινή μονάδα πεζικού και έχει αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο στο πλαίσιο της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ εκεί.

Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 άλλοι τραυματίστηκαν, οκτώ από αυτούς σοβαρά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) που σκοτώθηκαν από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης πριν από δύο εβδομάδες σε τουλάχιστον 18.

Η επίθεση της Κυριακής είναι επίσης η πιο αιματηρή επίθεση εναντίον στρατιωτών των IDF στο εσωτερικό του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο.

Τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ έχουν την δυνατότητα να καταστρέψουν τα περισσότερα βλήματα που εκτοξεύονται προς τη χώρα. Αλλά έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί κυρίως για την αντιμετώπιση ρουκετών και πυραύλων, όχι μη επανδρωμένων αεροσκαφών που μπορούν να εκτοξευθούν από οπουδήποτε, να πετάξουν χαμηλά και αργά και να αλλάξουν γρήγορα κατεύθυνση.

Και ενώ οι IDF δεν έχουν πει τι είδους αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Κυριακής, ειδικοί δήλωσαν στο CNN ότι πιθανότατα ήταν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mirsad, ένας τύπος που είναι γνωστός στο Ιράν ως μη επανδρωμένα αεροσκάφη Ababil. Τέτοια drones είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν επειδή είναι μικρά σε μέγεθος, πολύ ελαφριά, με πολύ χαμηλή υπογραφή ραντάρ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αυστηρό μήνυμα Νετανιάχου για συνέχιση των επιθέσεων στη Βηρυτό

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει «να πλήττει ανελέητα τη Χεζμπολάχ και στη Βηρυτό».

Δείτε βίντεο:




«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα τμήματα του Λιβάνου, περιλαμβανομένης της Βηρυτού», είπε ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη στρατιωτική βάση που επλήγη την προηγούμενη ημέρα από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έριξε η λιβανέζικη ισλαμιστική οργάνωση, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών.

«Διεξάγουμε μια σκληρή εκστρατεία εναντίον του άξονα του κακού, του Ιράν που θέλει να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά», πρόσθεσε ο Νετανιάχου. «Δεν θα τα καταφέρουν. Εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Πληρώνουμε οδυνηρά τιμήματα, αλλά έχουμε τεράστια επιτεύγματα - και θα συνεχίσουμε να τα επιτυγχάνουμε».

Πυραυλικό μπαράζ σε 180 περιοχές του Ισραήλ, έτρεχαν στα καταφύγια οι πολίτες

Χθες σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και σε 180 κοινότητες του κεντρικού Ισραήλ, με τον IDF να κάνει λόγο για μπαράζ ρουκετών από τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να αναλαμβάνει την ευθύνη. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σειρήνες ήχησαν λόγω ρουκετών, απειλώντας περιοχές του κεντρικού Ισραήλ όπως και το Τελ Αβίβ, γεγονός που οδήγησε εκατομμύρια Ισραηλινούς σε καταφύγια.







Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης πως προσπάθειες αναχαίτισης έγιναν απέναντι σε βλήματα που ερρίφθησαν από τον Λίβανο. Σημειωνεται ότι λόγω του μπαράζ ρουκετών, δεν μπορούσε να προσγειωθεί πολιτικό αεροσκάφος, τη στιγμή που έχουν ενεργοποηθεί όλες οι συστοιχίες του Iron Dome.



Σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα Χ φαίνεται πλήθος κόσμου να τρέχει να σωθεί φοβούμενο για τις επιθέσεις από τον Λίβανο.



Φωτογραφία δείχνει αποτελέσματα της επιχείρησης αναχαίτισης ρουκετών από τον IDF, ειδικότερα διακρίνεται ένα θραύσμα ρουκέτας στο προάστιο Χολόν στο Τελ Αβίβ.




Σε τελευταία ενημέρωσή του, ο ισραηλινός στρατός σημείωσε πως τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς πυκνοκατοικημένες περιοχές του κεντρικού Ισραήλ αναχαιτίστηκαν. Στη συνέχεια επισήμανε ότι 15 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς τον βορρά, στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας. Ορισμένες από αυτές αναχαιτίστηκαν, άλλες όμως έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές.

Μέχρι στιγμής, όπως υπογράμμισε ο IDF, δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρά τραυματίες. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ένας άνθρωπος χτυπήθηκε καθώς όδευε προς καταφυγιο. Η προειδοποίηση του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ διεμήνυσε, στο μεταξύ, στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν ότι η ισραηλινή απάντηση στη Χεζμπολάχ θα είναι ηχηρή.

Αναφερόταν στην επίθεση με drones από τη Χεζμπολάχ κατά ισραηλινής στρατιωτικής βάσης το βράδυ του Σαββάτου, κάτι που οδήγησε στον θάνατο τέσσερις στρατιώτες του IDF.

Λίγο νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, εστίασε στη συνομιλία λέγοντας ότι οι ΗΠΑ επιβεβαιώσαν και πάλι την ισχυρή δέσμευσή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ και στη σημασία των διιπλωματικών διεργασιών με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών.

Από την πλευρά του ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου ανέφερε πως μαχητικά του Ισραήλ έπληξαν για πρώτη φορά από την έναρξη των επιχειρήσεων στη χώρα και το Βόρειο τμήμα της.

Συγκεκριμένα με βάση τα όσα αναφέρει η ανθρωπιστική οργάνωση έχει χτυπηθεί από μαχητικά του Ισραήλ πολυκατοικία στο χωριό Αιτού στην επαρχία της Σγάρτα. Από το χτύπημα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 18 νεκρούς ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών.



Ο Βορράς του Λιβάνου δεν είναι προπύργιο της σιιτικής Χεζμπολάχ και η περιοχή που έχει χτυπηθεί αποτελεί διαχρονικά σημείο στο οποίο διαμένουν χριστιανικοί πληθυσμοί και συγκεκριμένα μαρωνίτες καθολικοί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου