Τρίτη, Οκτωβρίου 29, 2024
Θύελλα στα αμερικανικά ΜΜΕ για τις εκλογές - Κρίση, παρεμβάσεις και μπαράζ παραιτήσεων Σε δίνη πανίσχυρα παραδοσιακά Μέσα των ΗΠΑ, όπως η Washington Post και οι Los Angeles Times για τη στήριξη στον Τραμπ ή τη Χάρις.
Οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θεωρούνται ως οι πιο κρίσιμες των τελευταίων πολλών χρόνων. Η πόλωση είναι πρωτοφανής και τα διακυβεύματα ξεπερνούν τα αμερικανικά σύνορα, καθώς εκτιμάται πως το αποτέλεσμα θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις σε πολλά κομβικά μέτωπα και πρωτίστως στους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Το εκρηκτικό κλίμα αντανακλάται και στα αμερικανικά ΜΜΕ και τα όσα συνέβησαν στην Washington Post είναι ενδεικτικά. Ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης της, Τζεφ Μπέζος, με προσωπική του απόφαση, «έκοψε» την υποστήριξη στην Κάμαλα Χάρις, υποστηρίζοντας πως επιδίωξή του ήταν η αμεροληψία του μέσου.
Η Washington Post, εδώ και δεκαετίες, έχει υποστηρίξει ανοιχτά υποψήφιους Προέδρους, κυρίως Δημοκρατικούς. Αυτό συνέβη στις τέσσερις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις του 2008, του 2012, του 2016 και του 2020. Ωστόσο η ιδιοκτησία της εφημερίδας αποφάσισε αυτό να αλλάξει.
«Επιστρέφουμε στις ρίζες μας της μη υποστήριξης προεδρικών υποψήφιων», τόνισε ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας, Ουίλιαμ Λιούις, μεταφέροντας την απόφαση του Τζεφ Μπέζος.
Η απόφαση προκάλεσε σάλο στο εσωτερικό της εφημερίδας, αλλά και στους αναγνώστες. Σχεδόν οι μισοί από τη συντακτική επιτροπή της εφημερίδας αποφάσισαν να παραιτηθούν και ένας μεγάλος αριθμός πιστών αναγνωστών - πάνω από 200.000 - προχώρησε σε ακύρωση των συνδρομών. «Η απόφαση της Washington Post να μην στηρίξει κανέναν από τους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές είναι τραγικό λάθος», έγραψαν 20 σημαίνοντες αρθρογράφοι σε άρθρο τους στον ιστότοπο της εφημερίδας.
Ο ίδιος ο Τζεφ Μπέζος με άρθρο του έσπευσε να υπεραμυνθεί της απόφασής του, τονίζοντας πως αυτή δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε παρασκηνιακή συναλλαγή. «Σας προκαλώ να βρείτε μια περίπτωση σε αυτά τα 11 χρόνια (σ.σ. αγόρασε την εφημερίδα το 2013) που έχω επιβάλει ή εξαναγκάσει οποιονδήποτε στην Post να προωθήσει τα συμφέροντά μου. Ποτέ δεν έχει συμβεί […] Θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι σε αυτή την απόφαση δεν υπάρχει κανένα είδος ανταλλάγματος», τόνισε σε άρθρο του ο Τζεφ Μπέζος.
Ο μεγιστάνας ιδρυτής της Amazon και εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο με περιουσία πάνω από 205 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes, κατηγορείται για παρασκηνιακές συναλλαγές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Πολλοί επισημαίνουν πως η επίμαχη απόφαση για την «ουδετερότητα» της Washington Post ανακοινώθηκε λίγο μετά τη συνάντηση που είχε ο Ντέιβ Λιμπ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Blue Origin, της αεροδιαστημικής βιομηχανίας του Τζεφ Μπέζος, με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.
«Κανένας από τους υποψήφιους δεν ενημερώθηκε, ούτε προφανώς ρωτήθηκε σχετικά με αυτή την απόφαση», υπογράμμισε ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος ωστόσο επικρίνεται για τη στάση του εξαιτίας του ότι η εταιρεία του Blue Origin βασίζεται σε κρατικές συμβάσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η απόφαση ελήφθη «εντελώς εσωτερικά», τόνισε στο άρθρο του, υπογραμμίζοντας πως για τις αποφάσεις της εφημερίδας «δεν τον ωθούν» προσωπικά συμφέροντα. «Είναι θέση αρχής και πιστεύω ότι ο απολογισμός μου ως ιδιοκτήτη της Post από το 2013 στηρίζει αυτή την άποψη», ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα μέσα ενημέρωσης μεροληπτούν […] Τόσο η Washington Post όσο και οι άλλες εφημερίδες πρέπει να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους».
Εξάλλου, όπως ισχυρίστηκε, «η υποστήριξη υποψηφίων για την προεδρία δεν αλλάζει την έκβαση των εκλογών. Αυτό που κάνει στην πραγματικότητα η υποστήριξη ενός υποψηφίου για την προεδρία είναι να δημιουργεί την αίσθηση της μεροληψίας. Μια αίσθηση μη ανεξαρτησίας. Ο τερματισμός τους είναι μια απόφαση αρχής και είναι η σωστή».
Σε δίνη τα αμερικανικά ΜΜΕ
Ανάλογο είναι το κλίμα και σε πολλά άλλα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ. Για παράδειγμα οι Los Angeles Times (LA Times) βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με παραιτήσεις στελεχών, αλλά και ακυρώσεις συνδρομών για την απόσυρση της έγκρισης τους από τη Χάρις πριν από τις εκλογές.
Οι LA Times ανήκουν στον επιχειρηματία βιοτεχνολογίας και δισεκατομμυριούχο Πάτρικ Σουν Σιονγκ και έχουν έδρα στην πολιτεία καταγωγής της αντιπροέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιας των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις. Μάλιστα η Χάρις υπήρξε και γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια αλλά και εκπρόσωπος της στη Γερουσία.
Ένας αυξανόμενος αριθμός ΜΜΕ σε όλη τη χώρα έχει επιλέξει να μη στηρίξει ανοιχτά κάποιον εκ των δύο υποψηφίων, με τις διοικήσεις να επικαλούνται το τρομακτικά πολωμένο πολιτικό κλίμα. Η USA Today, μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες σε κυκλοφορία σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει κάποιον υποψήφιο, παρότι οι κατά τόπους συντάκτες της έχουν, όπως αναφέρεται, «τη διακριτική ευχέρεια να εκφράσουν την άποψή τους».
Ανάλογη ήταν και η απόφαση της Minnesota Star Tribune. Επίσης πάνω από 200 μέσα που ανήκουν στο hedge fund Alden Global Capital, συμπεριλαμβανομένων της Chicago Tribune και της Denver Post, έχουν ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να υποστηρίξουν στο εξής κάποιον υποψήφιος, επισημαίνοντας πως «ο δημόσιος λόγος γίνεται όλο και πιο ακραίος».
Από την πλευρά τους οι New York Tims ενημέρωσαν τους προηγούμενες μήνες πως δεν πρόκειται να υποστηρίξουν κάποιον από τους υποψηφίους στις τοπικές εκλογές της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αλλά θα συνεχίσει την 160ετή παράδοσή της να υποστηρίξει ανοιχτά προεδρικό υποψήφιο. Οι New York Times, η Las Vegas Sun, η Philadelphia Inquirer, η Boston Globe κ.α. έχουν υποστηρίξει τον Χάρις, ενώ η New York Post, η Las Vegas Review-Journal, η Washington Times κ.α. έχουν υποστηρίξει τον Τραμπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου