Τρίτη, Νοεμβρίου 19, 2024
Νέο πυρηνικό δόγμα Πούτιν: Άμεση αντίδραση αν χτυπηθεί με πυραύλους η Ρωσία Ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι επιτρέπουν τη χρήση αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων από την Ουκρανία, η Ρωσία άλλαξε το πυρηνικό της δόγμα.
Εξελίξεις στη Ρωσία, μετά το «πράσινο φως» που άναψε ο Τζο Μπάιντεν, λίγο πριν εγκαταλείψει το Οβάλ γραφείο, για τη χρήση αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων από την Ουκρανία.
Το ρωσικό πρακτορείο Tass, μεταδίδει πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, με το Κρεμλίνο να επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας από μη πυρηνικό κράτος αλλά με τη συμμετοχή πυρηνικού κράτους θα θεωρείται κοινή επίθεση.
Το διάταγμα για τα πυρηνικά είχε υπογραφεί από τον ίδιο τον Ιούνιο του 2020 και χθες επικαιροποιήθηκε.
Στο διάταγμα, πάντως, τονίζεται πως τα πυρηνικά όπλα είναι ένα ακραίο μέτρο προστασίας της ακεραιότητας της Ρωσίας.
Κατά την επικαιροποιήση του εν λόγω διατάγματος, διευρύνθηκε η κατηγορία των κρατών και των στρατιωτικών συμμαχιών που υπόκεινται σε πυρηνική αποτροπή.
Οι όροι για χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία
Συγκεκριμένα ορίζεται ότι κάθε επιθετική ενέργεια από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμετοχή ή στήριξη χώρας με πυρηνικά, θα θεωρείται κοινή επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Επιπρόσθετα μια πυρηνική «απάντηση» από τη Ρωσία είναι πιθανή:
- στην περίπτωση «κρίσιμης απειλής» για την ακεραιότητά της ακόμα και με χρήση συμβατικών όπλων
- στην περίπτωση επίθεση στη Λευκορωσία
- στην περίπτωση μαζικής επίθεσης με μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ, drones ή άλλα αεροσκάφη και την παραβίαση των ρωσικών συνόρων.
Η απρόσμενη κίνηση Μπάιντεν με την Ουκρανία
Σε μια απρόσμενη κίνηση, δεδομένου της μέχρι τώρα στάσης του, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα εγκαταλείψει την ηγεσία των ΗΠΑ για να τον διαδεχτεί ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα εντός ρωσικούς εδάφους.
Πρόκειται για μια κίνηση και μάλιστα απερχόμενης κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση του πολέμου, όπως έχει διαμηνύσει σε όλους του τόνους η Μόσχα, αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες σε έκθεσή τους έχουν προειδοποιήσει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν μπλοφάρει».
Μέχρι σήμερα η Ουάσιγκτον απέρριπτε τα πολλαπλά αιτήματα του Ζελένσκι για επιθέσεις με χρήση τέτοιων πυραύλων υπό το φόβο της ρωσικής αντίδρασης. Όλο το προηγούμενο διάστημα η αμερικανική ηγεσία είχε καταστήσει σαφές στον Ουκρανό Πρόεδρο, αλλά και στους υπόλοιπους δυτικούς συμμάχους που τάσσονταν υπέρ της σχετικής άδειας στο Κίεβο (Γαλλία, Βρετανία), πως μια τέτοια κίνηση ενέχει σοβαρούς κινδύνους και θα μπορούσε να φέρει τις ΗΠΑ, αλλά και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με την πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία. «Προσπαθούμε να αποφύγουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», είχε δηλώσει ο Μπάιντεν, ωστόσο αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο, φαίνεται πλέον να αδιαφορεί για τις συνέπειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου