Κυριακή, Νοεμβρίου 24, 2024
Γιάφκα στο Παγκράτι: Προθεσμία να απολογηθεί την Τρίτη έλαβε ο 49χρονος φιλόλογος Αρνείται τις κατηγορίες ο 49χρονος για την αποθήκη-γιάφκα στο Παγκράτι.
INTIMENEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Γράφει η Μαίρη Μπενέα
Προθεσμία για την ερχόμενη Τρίτη (26/11), προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του, ζήτησε και έλαβε από τον ανακριτή o 49χρονος φιλόλογος που νοίκιαζε την αποθήκη-γιάφκα στο Παγκράτι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis.gr, ο συλληφθείς αρνήθηκε κάθε κατηγορία.
Παγκράτι: «Φύλλο και φτερό» το σπίτι του 49χρονου φιλόλογου
Ο 49χρονος κατοικεί σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στον Βύρωνα. Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, αλλά και η Σήμανση, κάνουν «φύλλο και φτερό» από την Πέμπτη (21/11) όλους τους χώρους, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία τα οποία ίσως συμπληρώσουν κομμάτια του παζλ.
Οι έρευνες δεν επικεντρώνονται μόνο στο σπίτι του φιλόλογου, αλλά έχουν επεκταθεί και στο πατρικό του, το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή.
Οι γείτονές του, μιλώντας στο IEidiseis.gr, περιγράφουν έναν άνθρωπο μορφωμένο, σοβαρό και αυστηρό. «Ήταν πάντα μόνος του, κυκλοφορούσε με βιασύνη και φαινόταν να μην ενδιαφέρεται για κοινωνικές επαφές και γνωριμίες. Είναι ένας μοναχικός άνθρωπος. Ούτε με τα παιδιά του, ούτε με τη γυναίκα του τον είχαμε δει», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
«Φάντασμα» για 16 χρόνια ο φιλόλογος - Πώς τον βρήκε η ΕΛ.ΑΣ.
Ο 49χρονος μισθωτής της γιάφκας -όπως αποδείχθηκε- δεν ήταν κάποιος γνώριμος στις Αρχές για τρομοκρατία, ή για κάποια ποινική υπόθεση. Είχε συστηθεί ως καθηγητής φροντιστηρίου που επιθυμεί να νοικιάσει την αποθήκη για να αποθηκεύσει βιβλία.
Δύο είναι τα στοιχεία που τον «καίνε». Το πρώτο ότι μίσθωσε το χώρο με πλαστά στοιχεία. Το δεύτερο ότι φέρεται να προσπάθησε να ξεφορτωθεί τα ρούχα που φορούσε την ημέρα που έκανε την τελευταία κατάθεση του ενοικίου (5 Νοεμβρίου 2024) σε ΑΤΜ που βρίσκεται στην περιοχή του Βύρωνα. Οι κάμερες τον είχαν καταγράψει και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.
Το μυστήριο έγκειται στο πως κατάφερε ο 49χρονος φιλόλογος να περνά κάτω από τα «ραντάρ» των ειδικών υπηρεσιών για 16 χρόνια. Το σημείο-«κλειδί» για την Αντιτρομοκρατική είναι η χρονολογία μίσθωσης της αποθήκης. Η ενοικίαση έλαβε χώρα το 2008. Πρόκειται για μία χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από τους αστυνομικούς «φουρτουνιασμένη», διότι υπήρχαν αρκετές εν ενεργεία τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ παράλληλα ήταν μία περίοδος κατά την οποία «γεννιόντουσαν» νέες ομάδες ένοπλης βίας.
Άγνωστο παραμένει με ποια οργάνωση θα μπορούσε -δυνητικά- να είχε επαφές ο φιλόλογος από το Βύρωνα. Η αρχική εκτίμηση της Αντιτρομοκρατικής ότι η γιάφκα του Παγκρατίου συνδέεται με κάποιους από την «παλιά φρουρά» τρομοκρατών «κουμπώνει» -σύμφωνα τουλάχιστον με την ΕΛ.ΑΣ.- με την ηλικία του συλληφθέντα.
Ένα άλλο ερώτημα είναι πώς ρίσκαρε ο 49χρονος να νοικιάζει μία αποθήκη γεμάτη όπλα και εκρηκτικά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μόνο ένα απροσδόκητο συμβάν, όπως για παράδειγμα η έκρηξη στο διαμέρισμα των Αμπελοκήπων, θα μπορούσε να θορυβήσει τον ιδιοκτήτη, ο οποίος νοίκιαζε για τόσα πολλά χρόνια την αποθήκη σε άνθρωπο που δεν γνώριζε και δεν έβλεπε ποτέ.
Ο οπλισμός που εντοπίστηκε μέσα στην αποθήκη χαρακτηρίζεται «συντηρημένος», με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι δεν επρόκειτο για υλικό σε εγκατάλειψη και ότι πιθανότατα υπήρχε παρουσία ατόμων στο χώρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η εκδοχή να πρόκειται για γιάφκα τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει εξαρθρωθεί και «μεταβιβάστηκε» σε ανύποπτο χρόνο είτε σε ασύλληπτα μέλη είτε σε πρόσωπα που επιδίωκαν την αναβίωση του αντάρτικου πόλης. Μέχρι στιγμής πάντως δεν προκύπτει σύνδεση της γιάφκας του Παγκρατίου με την υπόθεση της έκρηξης στο σπίτι της οδού Αρκαδίας στους Αμπελόκηπους.
Αυτό που εξετάζεται είναι κατά πόσο η γιάφκα του Παγκρατίου αποτελούσε μία «δεξαμενή» από την οποία αντλούσαν εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές και όπλα οργανώσεις της νεοτρομοκρατίας.
Τέλος, η Αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι στο εσωτερικό της αποθήκης υπάρχει «πλούτος» στοιχείων, κυρίως σε σχέση με τα δακτυλικά αποτυπώματα και το γενετικό υλικό. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών θα έχει για καιρό «φόρτο» εργασίας, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναμένουν με ενδιαφέρον και τυχόν ταυτοποιήσεις «ορφανών» αποτυπωμάτων ή dna που σχετίζονται με σοβαρές υποθέσεις του παρελθόντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου