Τρίτη, Νοεμβρίου 26, 2024
«Κλειδώνει» η αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατώφλι 5% για είσοδο στη Βουλή Τα σενάρια στο Μαξίμου. Στόχος να πέσει κάτω από το σημερινό 39% ο πήχης για αυτοδύναμη κυβέρνηση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου έχει επανέλθει δυναμικά στο τραπέζι παρά τις διαψεύσεις συνεργατών του πρωθυπουργού αλλά και του αρμόδιου υπουργού Θ. Λιβάνιου. Το καθοριστικό στοιχείο που οδήγησε όσους θεωρούν αναγκαία την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους του Κ. Μητσοτάκη είναι ότι σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις, η επανάληψη της αυτοδυναμίας του 2023 είναι σχεδόν αδύνατη, είτε οι κάλπες στηθούν το 2027, είτε νωρίτερα.
Οι υποστηρικτές του σεναρίου αλλαγής του εκλογικού νόμου προκρίνουν το επιχείρημα του κατακερματισμού της Βουλής, η οποία ξεκίνησε οκτακομματική, σήμερα είναι εννεακομματική και, στην περίπτωση που ο Στεφ. Κασσελάκης κατορθώσει να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, θα γίνει δεκα-κομματική με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την έκρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Οι εισηγήσεις για όριο εισόδου στο 5%
Γι' αυτό και εισηγούνται να αυξηθεί από το 3% που είναι σήμερα στο 5% το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, ώστε να αποφευχθεί η είσοδος κομμάτων, που βρίσκονται στο «μεταίχμιο».
Αυτή την περίοδο, όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τουλάχιστον τρία-τέσσερα κόμματα να κινούνται πέριξ του 3%, δηλαδή του ορίου εισόδου στη Βουλή. Στην περίπτωση, ωστόσο, που ο πήχης ανέβει, τότε ανάλογος αριθμός κομμάτων δεν θα αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αυτό, ωστόσο, θα έχει μεγάλη σημασία και για το όριο κατάκτησης της αυτοδυναμίας.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική που ισχύει σήμερα, το πρώτο κόμμα παίρνει κλιμακωτό μπόνους εδρών, ενώ ο πήχης της αυτοδυναμίας εξαρτάται από το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμματα που δεν καταφέρνουν να περάσουν το κατώφλι της εισόδου στη βουλή που είναι 3%. Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των ποσοστών των εκτός Βουλής κομματικών σχηματισμών, τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.
Αρκετοί, πάντως, στην κυβερνητική παράταξη θεωρούν ότι το 5% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό και ίσως θα ήταν πιο λογικό να συζητηθεί μια αύξηση κατά 1%, δηλαδή από 3% στο 4%.
Σε κάθε περίπτωση, για να ισχύσει ένα τέτοιο σύστημα από τις επόμενες εθνικές εκλογές, θα πρέπει οι αλλαγές του εκλογικού νόμου να εγκριθούν από τα 2/3 της βουλής. Κάτι που επαναφέρει στο προσκήνιο και το σενάριο των διπλών εκλογών. Ένα σενάριο, ωστόσο, το οποίο περιέχει αυτονόητο ρίσκο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου